EXCLUSIV | Specialistul care a refuzat să lucreze cu Nicușor Dan îl desființează pe edilul general: „Se laudă cu fonduri europene accesate de mine”

EXCLUSIV | Specialistul care a refuzat să lucreze cu Nicușor Dan îl desființează pe edilul general: „Se laudă cu fonduri europene accesate de mine”
Sorin Chiriță desființează laudele lui Nicușor Dan
Publicat: 15/11/2023, 08:30

După ce Nicușor Dan a anunțat pe pagina sa de Facebook că ar fi atras în trei ani fonduri nerambursabile de 3,8 milioane de lei, fostul city manager al Capitalei, Sorin Chiriță, a reacționat și a precizat pentru Gândul că edilul Capitalei s-ar lăuda cu proiecte vechi, pe care mai mult le-ar fi încurcat. Sorin Chiriță, care este specialist în politici și strategii privind atragerea de fonduri nerambursabile, mai spune că multe din proiectele cu care „se laudă” Nicușor Dan sunt proiectele sale, implementate pe vremea când era city manager al Capitalei.

Ce a anunțat Nicușor Dan pe Facebook:

„În ultimii trei ani, am atras Fonduri Nerambursabile cu o valoare totală de 3.857.867.111 LEI pentru proiecte de dezvoltare a Capitalei în mai multe domenii”, a scris Nicușor Dan.

Edilul vorbește de mai multe proiecte, precum:

  • Achiziția de tramvaie;
  • Reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare;
  • Consolidarea și renovarea clădirilor;
  • Modernizarea, dotarea și construirea de corpuri noi de clădire de spitale;
  • Modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă.

Iată ce spune Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei:

„În ceea ce privește reabilitarea a 210 de kilometri de termoficare, aici Nicușor Dan nu doar că nu a făcut nimic, dar a întârziat cu un an și jumătate ridicarea în SEAP a procedurii de atribuire a lucrărilor, iar lucrările trebuiau terminate la 31 decembrie 2023, deci anul acesta, și nu s-a făcut mai nimic, banii sunt aproape pierduți, Nicușor Dan se laudă cu ceea ce a reușit să blocheze”, a declarat Sorin Chiriță pentru Gândul.

Sorin Chiriță: „S-au blocat toate proiectele de consolidare din București”

Potrivit fostului city – manager al Capitalei, Nicușor Dan nu a făcut nimic nici în domeniul consolidărilor.

„Dacă vorbim de consolidarea clădirilor cu risc seismic, Nicușor Dan pomenește de o sumă alocată de Ministerul Dezvoltării, pe niște cereri de finanțare, dar nu a început nici măcar o lucrare. Din contră, tot ceea ce putem să vedem este că s-au blocat toate proiectele de consolidare din București, prin desființarea Companiei Municipale Consolidări”, este de părere Sorin Chiriță.

Specialistul în politici de atragere de fonduri nerambursabile îl acuză pe Nicușor Dan că se laudă cu modernizarea de spitale, dar în realitate edilul ar fi blocat de fapt acest domeniu.

„Nicușor Dan vorbește despre modernizarea și construirea de corpuri noi de clădiri la spitale, aici este vorba de cererile de finanțare depuse de către Administrația Spitalelor București, dar nu a început niciun fel de lucrare. Mai mult decât atât, prin suspendarea PUZ-urilor de sectoare, majoritatea proiectelor publice ale sectoarelor, precum reabilitări de spitale, de construire de corpuri noi, au fost blocate de Nicușor Dan, pentru că nu a știut care vor fi efectele după suspendarea PUZ-urilor”, explică Sorin Chiriță.

Fostul city manager al Bucureștiului, în prezent președinte al Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, mai spune că Primăria Capitalei nu a performat nici în ceea ce privește sistemul de semaforizare inteligentă.

„Trebuie să precizez că nici în direcția semaforizării sistemul nu a avansat deloc, din contra, Bucureștiul este mai blocat ca niciodată și sunt mai puține intersecții în sistemul de management al traficului decât erau în 2020, când Nicușor Dan a preluat mandatul de primar general. Legat de achiziția celor 22 de troleibuze, și aici vorbim de o licitație veche, pe care Nicușor Dan nu a făcut decât să o întârzie. Se laudă că va lua 7 microbuze, dar trebuie să precizez că Nicușor Dan a renunțat la transportul pentru școlari, de când a venit la primărie, iar acum nici măcar nu spune în ce stadiu se află achiziția celor 7 microbuze”, spune Sorin Chiriță.

Fostul funcționar din Primăria Capitalei mai precizează că el a început multe proiecte cu care se laudă Nicușor Dan acum.

Sorin Chiriță: „Nu doar că eu am început multe proiecte, dar le-am și finalizat”

„Dacă vorbim de achiziția a 100 de tramvaie, de reabilitarea a 210 de kilometri de rețea de termoficare, acestea nu doar că au fost începute de mine când eram city manager al Capitalei, ci au fost și finalizate, iar Nicușor Dan nu a făcut decât să le întârzie. Banii aceștia vor fi pierduți, pentru că până la 31 decembrie trebuia terminat proiectul. Deci el se laudă cu bani pierduți. Noi am făcut toată documentația, negocierea cu Comisia Europeană și tot ce înseamnă ajutor de stat, iar Nicușor Dan vine și se laudă cu ceea ce nu a făcut. A întârziat, de asemenea și proiectul privind achiziția celor 100 de tramvaie”, a conchis Sorin Chiriță.

Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei, omul care s-a ocupat de foarte multe proiecte în mandatul Gabrielei Firea, a declarat, anul trecut, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că Nicușor Dan l-a vrut în echipa lui. Sorin Chiriță a explicat de ce l-a refuzat pe actualul primar, detalii care pot fi citite AICI.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Nicușor Dan e „mat”. Prefectura mută decisiv în „partida” dintre Radu Mihaiu și PMB: Primarul general nu poate face controale la sectoare

EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să întoarcă Bucureștiul în anii ’50! Avocat: ”Conduce ofensiva proprietății publice împotriva proprietății private”

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!