EXCLUSIV | Țara care ar putea duce România și în Schengen-ul terestru. Se va tranșa ecuația totală a aderării în 2024? „Să obțină un calendar clar”

EXCLUSIV | Țara care ar putea duce România și în Schengen-ul terestru. Se va tranșa ecuația totală a aderării în 2024? Să obțină un calendar clar
Foto caracter ilustrativ
Publicat: 03/01/2024, 09:00

Sfârșit de 2023 și început de 2024 bun pentru România în ceea ce privește ecuația Schengen! După 13 ani la poarta aderării, cu refuzuri și respingeri repetate, Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen, însă doar cu frontierele aeriene și maritime. Când va intra România și cu frontierele terestre în spațiul Schengen și cum se vor desfășura lucrurile sub cupola Belgiei, țară care a preluat de la Spania președinția rotativă a Uniunii Europene  pentru o perioadă de șase luni din anul 2024? 

„Guvernul român trebuie să fructifice acest angajament păstrând subiectul sus pe agendă”

Europarlamentarul Alin Mituța a explicat pentru Gândul că, momentan, suntem în situația de a nu avea un calendar clar în ceea ce privește aderarea României în Schengen-ul terestru, situație în care Guvernul trebuie să continue negocierile.

În ceea ce privește președinția rotativă a Uniunii Europene, preluată, pentru jumătate de an de Belgia, europarlamentarul rămâne optimist că Belgia va sprijini aderarea terestră a României, deși nu are extinderea Schengen printre prioritățile formale incluse în program.

„Din păcate, suntem în situația de a nu avea un calendar clar pentru aderarea la Schengen cu frontierele terestre. În schimb, avem un angajament formal de a continua discuțiile în 2024. Prin urmare, guvernul trebuie să fructifice acest angajament păstrând subiectul sus pe agendă, întrucât riscul ca tema să fie îngropată undeva în sertare e mare.

Președinția belgiană nu are extinderea Schengen printre prioritățile formale incluse în program, însă asta nu înseamnă că nu vom avea sprijinul său. Belgia a fost întotdeauna în favoarea includerii României și Bulgariei în Schengen și cred că ne putem baza în continuare pe această atitudine pozitivă. Rămâne ca guvernul să continue negocierile și să obțină cât mai repede un calendar clar de aderare. Cred că o aderare cu frontierele terestre este și posibilă și necesară în cursul anului 2024″, a explicat europarlamentarul. 

Alin Mituța, europaralentar din partea Grupulului Renew Europe

Austria, România și Bulgaria au semnat o declarație cu 5 angajamente

După ce Austria – cea care s-a opus aderării României – a confirmat acordul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen aerian și maritim, în spațiul public s-a vehiculat existența unor „protocoale secrete” pe Schengen în ceea ce privește aderarea țării noastre și condițiile de îndeplinit.

Alin Mituța a explicat acest subiect pe rețelele de socializare, devoalând ce conțin decizia și anexele de aderare la Schengen.

„Pentru început cu frontierele aeriene și maritime iar pentru cele terestre există doar un angajament de a discuta în 2024. Nu e suficient, dar e mai bine decât nimic.

Care sunt detaliile aderării, potrivit documentelor oficiale:

  • Ridicarea controalelor în aeroporturi și porturi se va face la 31 martie 2024.
  • Austria, România și Bulgaria au semnat o declarație cu 5 angajamente:
    1. Controale sporite la frontierele cu Turcia și Serbia —> nicio problemă;
    2. Controale multi-filtru la frontierele terestre între România-Ungaria și Bulgaria-România —> asta nu e deloc bine, pentru că în loc să eliminăm controalele pentru tirurile de marfă, le amplificăm;
    3. Preluarea rapidă a azilanților care intră prin România sau Bulgaria —> nu e o problemă pentru că deja avem această obligație prin regulamentul Dublin;
    4. Ofițeri de control austrieci și europeni în aeroporturi dar și controale inopinate în aeroporturile din Austria —> în principiu, nicio problemă, controalele inopinate sunt deja posibile; important e să nu se facă abuzuri iar inopinatele să devină regulă;
    5. Angajament de a discuta funcționarea Schengen în 2024 —> deja era pe agendă;
  • Important: angajament de a discuta în 2024 o dată pentru aderarea cu frontierele terestre în funcție de progresul pe cele 5 elemente —> prea puțin! România putea obține un calendar mai precis pentru ridicarea frontierelor terestre în 2024.
    Una peste alta, e o veste bună faptul că facem acest prim pas concret către Schengen însă problema frontierelor terestre, cele mai importante, rămâne de rezolvat”, a conchis Alin Mituța în mesajul postat.
FOTO – Caracter ilustrativ

Ursula von der Leyen: „Decizia, un moment istoric pentru Bulgaria și România”

Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.

Comisia Europeană a salutat decizia luată sâmbătă în unanimitate de Consiliu, de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024, au transmis reprezentanții instituției prin intermediul unui comunicat de presă.

Reprezentanții CE consideră că aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă.

„Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și România. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere.

Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a declarat președintele CE, Ursula von der Leyen.

Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024, mai anunță CE.

Un spațiu Schengen extins va conferi UE, ca Uniune, mai multă putere, atât pe plan intern, cât și pe scena internațională, a precizat CE.

Marcel Ciolacu: „Am promis, am făcut!”

Și premierul Marcel Ciolacu a salutat sâmbătă, printr-un mesaj transmis pe Facebook, faptul că acum este sigur că România va intra în Spațiul Schengen aerian și maritim.

„Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a anunțat premierul Ciolacu.

Klaus Iohannis spune că este în beneficiul românilor și felicită instituțiile implicate în negocieri

Președintele României a făcut și el primele declarații după confirmarea acordului pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen aerian și maritim.

„Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituționale și diplomatice, pe care le voi susține și pe mai departe. Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetățenilor români, care consolidează poziția României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de țară Schengen. România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE”, a mai punctat președintele Iohannis.

CITIȚI ȘI:

BREAKING NEWS. Marcel Ciolacu anunță un acord politic privind aderarea României la Schengen

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...