Factură-mamut la curent pentru o familie din Sibiu: „Facem credit la bancă!”

Factură-mamut la curent pentru o familie din Sibiu: „Facem credit la bancă!”
Publicat: 20/09/2022, 11:34
Actualizat: 20/09/2022, 11:45

O familie din Sibiel, județul Sibiu, a fost șocată când a primit factura la curent, în valoare de 33.000 de lei.

Oamenii spun că ar avea nevoie de un credit la bancă, pentru a achita suma uriașă de pe factura la curent.

Femeia a primit factura în luna iulie, cu o regularizare de patru ani, dar suma i se pare ireală. Deși citirea nu s-a mai realizat din mai 2019, pe motivul că „nu au cititori”, cheltuielile au ajuns la suma uriașă de 33.000 de lei, după ce s-ar fi calculat consumul de energie cu tariful actual.

Proprietarii sunt șocați de factura primită, mai ales că, lunar, plăteau undeva la 200, 300 sau 800 de lei.

Familia spune că va fi nevoită să facă un credit bancar, pentru a plăti suma uriașă. Femeia locuiește cu soțul și copilul într-o casă cu două etaje din Sibiel (Săliște, Sibiu).

Singura soluție oferită de cei de la Electrica a fost să achite jumătate din sumă, iar restul eșalonat, scrie oradesibiu.ro.

Un expert în energie explică de ce pe unele facturi vor fi prețuri duble față de cele plafonate

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI ), a explicat de ce mulți dintre români vor primi în perioada următoare facturi mai mari decât se așteptau și a dat exemplul unui apartament cu trei camere și un consum de energie electrică de 250 kWh în august, pentru care proprietarul, în loc să plătească 200 de lei, va da 450 de lei. Expertul în energie susține că situația se poate agrava la iarnă, atunci când oamenii vor fi revoltați de discrepanța între ceea ce li s-a promis și ceea ce vor avea de plată când își vor primi facturile.

Cele 5 electrocasnice care vă împiedică să vă încadrați în noul plafon cu preț compensat

Scumpirea curentului i-a făcut pe mulți români să conștientizeze consumul ridicat al unor aparate electrocasnice, care pot contribui la majorarea facturii doar pentru că sunt în priză, dar nu și în funcțiune. Mai mult, având în vedere că prețul pe kWh este stabilit, prin noile prevederi legale, în funcție de categoria de consum, clienții care vor să se încadreze în plafoanele reglementate trebuie să ia măsuri pentru reducerea cantității de energie de pe factură. O regulă de aur este, acolo unde este posibil, aparatele să fie scoase din priză când nu sunt pornite, și, în general, să fie cumpărate aparate care au un consum redus de energie. Astfel, pe lângă un cost mai redus pe factură, și planeta este protejată.

Sfaturi pentru a evita plata unei facturi uriașe la energie!

Consumatorii casnici din România au fost loviți în plin de criza din energie. Facturile au explodat, salariile sunt tot printre cele mai mici din UE, așa că nu-i de mirare panica instalată printre mulți oameni de rând.

Avocatul Adrian Cuculis îndeamnă românii să conteste facturile „nesimțite” la curent, după ce a primit una de 3.400 de lei

Avocatul Adrian Cuculis se alătură listei deja lungi de persoane de notorietate care își publică factura de patru cifre la energie electrică, după o regularizare, și anunță că ia în considerare posibilitatea de a iniția un proces colectiv.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase