VIDEO EXCLUSIV | Cum arată acum viitorul pasaj de la Doamna Ghica, unde de doi ani este aglomerație infernală. Primarul Sectorului 2: „Până la toamnă nu mai sunt lucrări semnificative acolo”

Publicat: 11/02/2022, 18:30
Actualizat: 11/02/2022, 18:36

Pe șantierul unde se construiește Pasajul Doamna Ghica nu mai este acum nici picior de muncitor. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că se așteaptă tablierul pentru pasaj, care va veni tocmai la toamnă. Până atunci, potrivit edilului, „nu vor mai fi lucrări semnificative” pe acest șantier.

Intersecția de la Doamna Ghica pare, în fiecare zi, un depozit de mașini, nu unul dintre cele mai importante bulevarde din București, care face legătura cu autostrada A3.

Jurnaliștii GÂNDUL au fost joi pe șantierul de la Doamna Ghica, iar filmările realizate cu drona au surprins rânduri de mașini bară la bară care se întindeau pe sute de metri. Totul pe nervii șoferilor, nevoiți să se înghesuie pe lângă rampele viitorului pasaj, încă în construcție, la un an și patru luni de când trebuia finalizat.

Pe șantierul celui mai așteptat proiect de infrastructură din București nu se lucrează acum. Pasajul de la Doamna Ghica ar trebui însă să fie gata până în decembrie 2022, ultimul termen anunțat de primarul Capitalei, Nicușor Dan.

O primă explicație pentru lipsa muncitorilor și a utilajelor de la Doamna Ghica vine de la primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu: ”În mare parte, este sezonul de iarnă și pe frigul acesta nu se mai lucrează”.

”Pe de altă parte, traficul este deschis, iar recent a fost semnat contractul pentru livrarea tablierului, adică ce se află între cei doi stâlpi, și va veni undeva în toamnă, septembrie- octombrie. Până atunci, nu mai sunt multe lucruri de făcut, pentru că acel tablier este cel care va face pasajul să existe. În toamnă, vor exista lucrări semnificative. Toate lucrările de deviere de utilități au fost finalizate”, a mai spus Radu Mihaiu, pentru Gândul.

„Producerea tablierului va dura 2-3 luni”

Rampele pasajului și bretelele de la sol sunt gata, lipsește doar suprastructura. Odată montat tablierul, ar urma betonarea, asfaltarea, finalizarea sistemului rutier și iluminatul, adică jumătate din lucrare.

Deși lucrările au avansat de la 40 la 49% în 2021, autoritățile locale au promis că Pasajul Doamna Ghica va fi gata până în decembrie 2022.

Italienii care vor aduce tablierul nu se vor apuca însă de construcție decât când își vor primi prima tranșă din cei aproape 22 de milioane de lei. Iar acum, banii nu pot fi dați pentru că încă nu a fost aprobat bugetul Bucureștiului.

Cu un termen de execuție pentru tablier de două, trei luni și alte câteva luni pentru aducerea lui la București, lucrările vor continua, cel mai probabil, în toamnă.

„Firma italiană va produce acest tablier, și durează câteva luni. Apoi, va trebui transportat pe apă, fiind transport agabaritic, complicat, pentru că este foarte lung, dintr-o bucată. S-a semnat contractul, apoi va trebui emisă o factură de avans, care trebuie plătită în 30 de zile, iar pentru asta trebuie aprobat bugetul Capitalei. După ce se plătește factura, ei încep să lucreze. Producerea tablierului va dura 2-3 luni, apoi va trece printr-un proces tehnologic care se numește uzinare, care să-i permită să aibă rezistență”, a explicat primarul Sectorului 2.

Radu Mihaiu crede însă că la finalul acestui an se va circula pe Pasajul de la Doamna Ghica.

Până atunci, locuitorii din zonă au de suportat traficul infernal.

„Au trecut doi ani, dar nu-l termină, probabil că nu sunt bani”

Lucrările la pasajul care costă aproape 131 de milioane de lei au început în toamna anului 2019, iar finalizarea, anunțată inițial în octombrie 2020, a tot fost amânată, pentru mai 2021, apoi pentru vara lui 2022, ultimul termen fiind decembrie 2022. Nouă luni, din noiembrie 2020 până în august 2021, nu s-a lucrat deloc la pasaj, din lipsa banilor.

„Durează de ani de zile, pentru că nu au fost realizate mijloacele de execuție, și banii care ar fi trebuit investiți. În primul rând, mă deranjează traficul de aici”, spune un locatar din zona Doamna Ghica.

„Au trecut doi ani, dar nu-l termină, probabil că nu sunt bani”, spune o altă locuitoare din zonă, care trece zilnic pe lângă șantier.

Șoferii sunt și mai afectați de șantierul de la pasaj.

„De la lac, de la semafor, și până aici (aproape de intersecția cu Șoseaua Colentina – n.r.)  fac aproape 40 de minute”, spune un șofer, care este de părere că lucrările vor fi terminate în „doi-trei ani”.


Șantierul Pasajului Doamna Ghica. Foto: Gândul

Nicușor Dan: ”Vreau ca toate lucrările de la Doamna Ghica să fie încheiate în acest an”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunța recent că tablierul metalic al Pasajului Doamna Ghica va fi livrat în toamna acestui an.

„Primăria Capitalei a desemnat câștigătorul licitației pentru etapa de producție a tablierului metalic al Pasajului Doamna Ghica. Costul tablierului este de circa 22 de milioane de lei, iar contractul va fi semnat în curând, livrarea comenzii fiind programată pentru această toamnă. Vreau ca toate lucrările de la Doamna Ghica să fie încheiate în acest an, iar bucureștenii să poată circula cât mai repede pe pasaj”, spunea Nicușor Dan.

Gabriela Firea: „Nicușor Dan a întârziat pasajul cu un an”

Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, l-a acuză pe Nicușor Dan că a întârziat cu un an această lucrare.

„Pasajul Doamna Ghica nu este finalizat și în zonă este tot aglomerație pentru că Nicușor Dan s-a încăpățânat să închidă o companie municipală implicată direct în proiect, cea de Consolidări, și a ținut aproape de faliment Trustul de Clădiri Metropolitane, constructorul principal. Cine răspunde pentru un an pierdut fără să se ia decizii? Cine răspunde pentru un an de chin pentru bucureștenii care locuiesc acolo?”, a scris recent pe Facebook Gabriela Firea.

Lucrarea este executată de Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane. Construcția Pasajului suprateran de la Doamna Ghica este finanțată cu 30 de milioane de lei și din bugetul Primăriei Sectorului 2, care este beneficiarul lucrării.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV | ”Dorele, fă-te că lucrezi!” Imaginile momentului de pe controversatul șantier de la Pasajul Doamna Ghica

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Ducesa de Sussex a dezvăluit primul produs din brandul său American Riviera Orchard