Fostul premier al Ucrainei, despre Putin: ”Absolut raţional, rece, crud și întunecat, dar nu nebun”

Fostul premier al Ucrainei, despre Putin: ”Absolut raţional, rece, crud și întunecat, dar nu nebun”
Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 09/06/2022, 10:48
Actualizat: 09/06/2022, 10:52

Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei, avertizează că Vladimir Putin își dorește să intre în istorie, alături de Stalin și de Petru cel Mare, fiind animat de un orgoliu uriaș și de ideea că are o ”misiune istorică” de dus la capăt.

De-a lungul timpului, Iulia Timoșenko s-a întâlnit de mai multe ori cu liderul de la Kremlin, purtând negocieri negocieri în 2009, după ce Putin, pe atunci prim-ministru, a întrerupt alimentarea cu gaze către Ucraina. Timoşenko a candidat pentru preşedinţia Ucrainei – în 2010, 2014 şi 2019 -, însă nu a câștigat funcția supremă în stat.

”Absolut raţional, rece, crud, întunecat”, dar nu ”nebun”, îl descrie fostul premier al Ucrainei pe Vladimir Putin, într-un interviu pe care l-a acordat The Guardian, și completează prin convingerea că ”Țarul” își dorește să intre în istorie alături de Petru cel Mare și de Iosif Stalin.

”Există o şansă istorică pentru a-l opri. El acţionează după propria sa logică întunecată. Este condus de această idee de misiune istorică – să creeze un imperiu. Acesta este ţelul lui. Vine dintr-o dorinţă şi o credinţă interioară profundă”, spune Iulia Timoșenko în timpul acestui interviu.

”Este o mare bătălie pentru teritoriul ucrainean şi libertatea noastră. Este o şansă istorică pentru lumea liberă de a opri acest rău”

Iulia Timoșenko

”Putin, întotdeauna precaut, antrenat de școala KGB”

Mutările lui Vladimir Putin nu conțin nimic întâmplător, acesta fiind ”precaut” și profitând de experiența de ofițer KGB. Ucraina? Nici nu ar exista pentru Putin, mai spune fostul premier al Ucrainei, iar ambițiile liderului de la Kremlin sunt uriașe, păstrând ”linia” Moscovei sovietice.

”Ambiţiile sale au depăşit ocuparea teritoriului ucrainean şi răsturnarea guvernului său pro-occidental, pro-NATO”. Scopul său geopolitic a fost să preia Belarus, Georgia şi Moldova şi să controleze Europa Centrală şi de Est , inclusiv statele baltice, aşa cum a făcut Moscova în era sovietică. Guvernul rus m-a considerat întotdeauna drept un duşman”, a mai spus Iulia Timoşenko, considerând că Ucraina trebuie să adere la UE și la NATO.

La alegerile prezidenţiale din 2010, Timoșenko a fost un adversar declarat al lui Viktor Ianukovic, președintele susținut de Kremlin. Apoi, în anul care a urmat, Iulia Timoșenko a fost închisă, până în 2014, din motive politice. Fostul premier al Ucrainei îl acuză și pe Putin de încarcerarea sa, spunând că Ianukovici – care a fugit la Moscova, în anul 2014 – ”a fost întotdeauna marioneta” liderului de la Kremlin.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase