GALERIE FOTO | Litera „Z”, simbolul propagandei pro-război, prezentă pe tot mai multe clădiri din Rusia

GALERIE FOTO | Litera „Z”, simbolul propagandei pro-război, prezentă pe tot mai multe clădiri din Rusia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/04/2022, 12:05

Simbolul „Z” a atras atenția pentru prima dată în urmă cu câteva săptămâni, când a fost observat pe părțile laterale ale tancurilor, transportoarelor blindate de trupe și alte vehicule militare care s-au adunat de-a lungul graniței dintre Rusia și Ucraina.

Între timp, în Rusia, litera a început să apară peste tot. Există autocolante Z pe spatele mașinilor, pe tricouri aflate la vânzare și, mai nou, pe clădiri.

În timp ce litera „Z” este scrisă diferit în alfabetul chirilic rus – și arată ca un 3 – majoritatea rușilor recunosc literele latine. Emily Ferris – cercetător în Rusia și Eurasia la Royal United Services Institute (RUSI) – spune că „Z” este un simbol puternic și ușor de recunoscut.

„Adesea, cu ajutorul propagandei, lucrurile cele mai simple prind cel mai repede”, spune ea. „Pare destul de intimidant și destul de dur. Din punct de vedere estetic, este un simbol foarte puternic”, a spus ea, citată de BBC.

În orașul Kazan din centrul Rusiei, aproximativ 60 de copii și personalul unui hospice au fost fotografiați afară, în zăpadă, formând un „Z” uriaș în fața clădirii lor.

Sursa: BBC

Ce reprezintă acest simbol?

Au circulat mai multe teorii cu privire la ceea ce înseamnă de fapt simbolul „Z”. Prima dată a atras atenția pe rețelele de socializare, după ce tancuri rusești pictate cu „Z” în lateral au fost depistate în drum spre Ucraina.

Inițial, s-a crezut că „Z” era de fapt un număr „2” – reprezentând data de 22 februarie (22/02/2022). A fost ziua în care Rusia a ratificat un acord de „prietenie, cooperare și asistență reciprocă” cu regiunile autoproclamate separatiste din estul Ucrainei – Donețk și Lugansk.

Dar acum se crede că simbolul este pur și simplu o modalitate prin care armata Rusiei își identifică propriile trupe.

La începutul lunii martie, telespectatorilor unui program de știri de pe Canalul 1 controlat de stat din Rusia li s-a spus că litera „Z” este un marcaj comun pe echipamentul militar rus.

Veteranul forțelor speciale ruse, Serghei Kuvykin, a declarat pentru site-ul revistei ruse Life, că diferite simboluri semnifică diferite unități militare. „Se folosesc astfel de simboluri – un „Z” într-un pătrat, un „Z” într-un cerc, un „Z” cu o stea sau pur și simplu „Z” singur.” El a spus că marcajele „ne-au ajutat să ne asigurăm că trupele, care ar putea să nu fie în contact cu alți camarazi, sunt acolo unde ar trebui să fie”.

Oponenții lui Putin se trezesc cu litera „Z” pe uși, alături de mesaje de intimidare. Un jurnalist a găsit un cap de porc decapitat pe prag

Intimidările s-au înmulţit în ultimele zile împotriva unor opozanţi şi critici la adresa ofensivei ruse în Ucrainei: marcaje „Z” sau mesajul „colaboraţionist” pe uşile locuinţelor, alături de texte antisemite. Un jurnalist a găsit cap de porc decapitat pe prag.

Un susţinător al opozantului Aleksei Navalnîi, Ilia Pahomov, a postat pe Twitter o fotografie cu uşa locuinţei sale din Rusia, vandalizată cu două litere „Z” desenate cu vopsea albă. Litera „Z” este un semn de susţinere a trupelor ruse care luptă în Ucraina, fiind desenată pe numeroase vehicule militare.

Aceste marcaje sunt însoţite de un afiş cu o fotografie a militantului, barată cu cuvântul „COLABORAŢIONIST”. „NU-ŢI VINDE PATRIA”, mai este scris pe afiş.

Mesajul conţine de asemenea numele a două articole din codul penal rus, recent adoptate, care prevăd pedepse severe cu închisoarea pentru publicarea de „informaţii mincinoase” cu privire la armata rusă sau pentru acţiuni care o „discreditează”.

„Am văzut aceasta (aceste ameninţări) pe reţelele sociale, este în mod clar o acţiune organizată ‘de sus’. Voi depune plângere la poliţie”, a reacţionat acest militant pe Twitter.

Opozanta Liudmila Ştein a publicat şi ea pe contul său de pe Twitter o fotografie cu un afiş similar cu portretul ei lipit pe o uşă. „OK, dacă voi spuneţi…”, a comentat ea.

Încercare de intimidare a jurnalistului Aleksei Venediktov

Pe 24 martie, Aleksei Venediktov, fost redactor-şef al postului de radio independent Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), constrâns recent să închidă emisia, a avut parte de un cap de porc decapitat depus chiar în faţa uşii sale, pe care era lipită emblema Ucrainei cu inscripţia în germană „judensau”: „porc evreu”.

Patru zile mai târziu, uşa locuinţei lui Oleg Orlov, un responsabil al ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului în Rusia, a fost de asemenea marcată cu un „Z” şi ornată cu un afiş de „colaboraţionist”.

De la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, autorităţile ruse şi-au întărit presiunile împotriva ultimilor opozanţi şi mass-media independente din Rusia.

La mijlocul lui martie, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la „autopurificarea” societăţii în faţa „conaţionalilor trădători”. În paralel, „Z”-uri de susţinere a Kremlinului şi a ofensivei sale în Ucraina sunt afişate pe clădiri din Moscova, ornează drapele în timpul unor adunări pro-putere sau portierele mașinilor.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii