GÂNDUL LIVE. Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: „Nu cred că trebuie să blamăm oamenii pentru că se întâlnesc să discute…”

GÂNDUL LIVE. Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: „Nu cred că trebuie să blamăm oamenii pentru că se întâlnesc să discute...”
GÂNDUL LIVE. Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: „Nu cred că trebuie să blamăm oamenii pentru că se întâlnesc să discute...”
Publicat: 14/12/2020, 12:01
Actualizat: 14/12/2020, 13:03

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a declarat, la GÂNDUL LIVE, referitor la imaginile în care apar Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu și George Simion, că „nu trebuie să blamăm oamenii pentru că se întâlnesc să discute”. Imaginile au fost prezentate ÎN EXCLUSIVITATE de GÂNDUL.RO. Politicianul social-democrat susține că președintele Klaus Iohannis ar trebui să dea premierul de la PSD, partidul care a câștigat alegerile parlamentare.

„Nu sunt la curent cu ce s-a întâmplat, am văzut niște fotografii, știu că au avut loc discuții între IRES și AUR.

Nu cred că există o zi neciudată, pentru întâlniri, că ne dorim sau nu, AUR a intrat în Parlament, va reprezenta 12%… Dincolo de alianțe, forțele politice trebuie să discute pe fiecare proiect în parte.

„Asta se întâmplă când ocolești rezultatul votului…”

Indiferent de perspectivă, va trebui să coagulăm forțele politice într-un sens sau altul.

Nu cred că trebuie să blamăm oamenii pentru că se întâlnesc să discute.

Asta înseamnă că ne dați nouă dreptate… Bine. Avem și noi dreptate. Când încerci să ocolești rezultatul alegerilor, când eviți partidul care are 36% în Parlament, ai dificultăți pentru a întruni o majoritate. Așa se întâmplă. Când există 2-3 partide relativ apropiate, toată lumea dorește funcția de premier, președinte al Camerei. Să nu ne mirăm că se întâmplă…

Fiecare are dreptul la părere. Ce am spus tot la dvs: fără intervenția președintelui, conform căruia nu va da niciodată PSD-ului mandatul de premier, probabil majoritatea ar fi fost în jurul PSD.

Forțele care nu fac parte din această ipotetică coaliție au 220 de voturi… Dacă președintele nu s-ar fi antepronunțat, încălcând Constituția, probabil am fi avut o majoritate coagulată în jurul unui premier PSD.

Eu cred că clasa politică e obligată să scoată România din situația asta. Trebuie să găsim formule pentru a lucra cu ceea ce avem.

PSD nu ține cu dinții de niciun fel de funcție. Are pretenția ca premierul să fie desemnat de la partidul care a câștigat alegerile. De data asta e PSD. Acum e o majoritate cu 10 voturi peste minumum necesar, cu dificultăți serioase. Toate trei pot cere orice, asta se întâmplă când nu respecți majoritatea parlamentară, când ocolești rezultatul votului.

„Nu există un câștigător clar”

Eu nu am informații că se dorește paritate exactă cu PNL. Trebuie să facem o comparație: Între PNL și USR e o diferență, dar mai mică decât între PSD-USR. Dincolo de parități, pentru că România pare blocată, o să ajungem și la UDMR, va cere mai mult decât poate da…

Acest blocaj e dat de faptul că nu există un câștigător între cele trei partide și fiecare poate cere ce dorește. Cel care poate debloca situația din ce în ce mai critică – în 20-21 se convoacă noul Parlament, avem nevoie de un nou premier… – majoritatea fiind de 11 voturi, dacă o serie sunt suspecți de Covid, nu se pot prezenta să investească guvernul – președintele României trebuie să-și asume rolul, să înțeleagă că a pierdut alegerile, să desemneze premierul de la PSD”, a declarat Alfred Simonis la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult