Încercarea de a crește rata de fertilitate a Rusiei, în același timp cu trimiterea a zeci de mii de bărbați pentru a muri pe frontul din Ucraina, este în mod clar irațională, consideră jurnalistul Andrei Pertsev. Într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace, acesta punctează că rata de fertilitate a Rusiei este una dintre obsesiile președintelui Vladimir Putin, fiindcă „Țarul” vede în creșterea populației o modalitate de a ajuta la „restabilirea măreției Rusiei”.
Vladimir Putin, de altfel, vorbește în mod repetat despre tendințe demografice pe care și-ar dori să le vadă transpuse în realitate și stabilește ținte pentru oficiali.
„Potrivit lui Putin, o țintă pentru 2030 de 1,6 este insuficient de ambițioasă, iar Rusia ar trebui să se străduiască să atingă 2,3”, scrie Andrei Pertsev la începutul analizei publicate de Carnegie Endowment for International Peace.
La o ședință a Consiliului de Stat din luna decembrie a anului 2024, Putin a făcut referire la chimistul rus Dimitri Mendeleev (părintele tabelului periodic al elementelor), care, în anul 1906, a prezis că vor fi 600 de milioane de oameni în Rusia până la sfârșitul secolului al XX-lea.
„În timp ce demografii moderni cred că gândirea lui Mendeleev a fost greșită, Putin a spus în mod repetat că doar catastrofe precum războaiele mondiale, o revoluție și prăbușirea Uniunii Sovietice au împiedicat atingerea cifrei de 600 de milioane.
Referințele la Mendeleev sunt o dovadă suficientă, totuși, că visurile demografice ale lui Putin rămân doar… visuri. Cu toate acestea, birocrații și membrii elitei ruse trebuie să fie văzuți că încearcă să transforme în realitate aceste visuri al liderului de la Kremlin.
Există două școli principale de gândire, atunci când vine vorba de «politica demografică putinistă»: cea ultraconservatoare și cea pragmatistă. Prima este formată din Biserica Ortodoxă Rusă și liderul acesteia, Patriarhul Kirill, precum și din oameni de afaceri și oficiali, cum ar fi influenții magnați Konstantin Malofeyev și frații Kovalchuk.
Vladimir Putin și Patriarhul Kirill | Foto – Profimedia Images
Alături de Patriarhul Kirill, Konstantin Malofeyev și frații Kovalchuk promovează idei radicale, în special interzicerea completă a avortului. În ochii lui Putin, multe dintre soluțiile lor sunt simple, de înțeles și potențial eficiente”, scrie Andrei Pertsev.
Magnatul Konstantin Malofeyev | Foto – Profimedia Images
Ultraconservatorii au avut deja destul de mult succes în a-și avansa obiectivele din agendă, continuă Pertsev.
Rusia a interzis promovarea modului de viață fără copii în 2024. Legislația din Rusia impune amenzi pentru promovarea opțiunii de a nu avea copii, sancțiunile putând ajunge până la 5 milioane de ruble (51.150 de dolari) pentru organizații și 400.000 de ruble (4.090 de dolari) pentru persoane fizice.
„Cu toate acestea, interzicerea completă a avortului este mult mai controversată. Un astfel de pas nu are un sprijin larg și, prin urmare, ar afecta popularitatea regimului.
Din acest motiv, managerii politici de la Kremlin au încercat să înăbuşe astfel de discuţii. În schimb, Rusia a optat pentru restricții la nivel regional. De exemplu, unele autorități locale au interzis femeilor să facă avort în clinicile private și au fost introduse noi pedepse pentru medicii care au încurajat femeile să pună capăt sarcinii. Guvernatorul regiunii Vologda s-a angajat chiar să interzică complet avorturile.
Pe lângă băţ, însă, oficialii oferă şi morcovi.
De asemenea, este ilegal să concediezi un părinte care este singur și are copii sub vârsta de șaisprezece ani”, explică jurnalistul Andrei Pertsev.
Desigur, mai scrie jurnalistul, există o soluție simplă la problema demografică a Rusiei. Rata fertilității a scăzut brusc după invazia pe scară largă a Ucrainei, iar bărbații ruși mor în fiecare zi, în prima linie.
„În plus, temerile legate de mobilizare și instabilitatea generală au un impact asupra faptului că oamenii decid sau nu să întemeieze o familie. Prețurile bunurilor esențiale cresc datorită sancțiunilor occidentale.
Ratele record ale dobânzilor fac extrem de dificilă obținerea unui credit ipotecar. Dar Putin nu vede aceste probleme, deoarece ele contrazic flagrant viziunea sa optimistă despre revenirea iminentă a Rusiei la o epocă de aur.
Concluzia pe care o trage din aceasta este că cel mai important factor în demografie sunt tot valorile tradiționale. Acest lucru, evident, devine un atu în mâinile ultraconservatorilor, care au aprobarea tacită de a face lobby pentru măsuri mai nepopulare – cum ar fi interzicerea avortului sau o taxă pentru lipsa copiilor”, continuă Pertsev.
Planurile demografice ale președintelui „sunt un exemplu perfect al contradicțiilor distructive ale Putinismului târziu”, consideră Andrei Pertsev.
„În timp ce Putin vrea să intre în istorie ca un conducător care s-a confruntat cu consecințele traumatizante ale secolului al XX-lea, încercarea de a obține o rată a natalității mai ridicată, în același timp cu un război major, este în mod clar irațională.
Putin subestimează importanța problemelor economice și atribuie prea multă semnificație valorilor tradiționale.
Și asta înseamnă că va continua să simpatizeze cu ultraconservatorii. În același timp, încercările oficialilor de a îndeplini ținte demografice nerealiste – chiar și cu prețul deteriorării economiei – se vor sfârși cu un eșec.
Încercările din ce în ce mai coercitive de a împinge familiile să aibă copii nu vor face decât să crească anxietatea în societate. În tot acest timp, nimeni din interiorul sistemului nu va îndrăzni să-i explice lui Putin adevăratele motive pentru care rata fertilității țării este atât de scăzută”, încheie Andrei Pertsev analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace.
Foto main- Profimedia Images
Citește și: