Ginerele fostului președinte rus Boris Elțîn a demisionat din funcția de consilier al lui Putin. Peskov: ”Nu era obligatoriu ca informația să fie publicată pe site-ul Kremlinului”

Ginerele fostului președinte rus Boris Elțîn a demisionat din funcția de consilier al lui Putin. Peskov: ”Nu era obligatoriu ca informația să fie publicată pe site-ul Kremlinului”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 02/06/2022, 17:11

Informația potrivit căreia Valentin Yumashev, ginerele fostului lider rus Boris Elțin, a demisionat din funcția de consilier al lui Vladimir Putin a apărut cu scurt timp în urmă, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că momentul despărțirii a survenit cu o lună în urmă.

Valentin Yumashev era consilier pro bono – neremunerat – al lui Vladimir Putin și nu ar fi avut o ”influență majoră” în luare deciziilor de la Kremlin.

Plecarea sa, însă, lasă loc și speculațiilor, considerându-se că Putin nu mai are, acum, nicio legătură cu familia fostului președinte Boris Elțîn, cel care, practic, l-a ajutat să ajungă la putere.

”Pot confirma că în urmă cu aproximativ o lună el a încetat să mai fie consilier pe bază de voluntariat. Administrația prezidențială a decis să nu publice informația pe site-ul Kremlinului, acest lucru nefiind obligatoriu”, a mai menționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Sub Elțîn, care a fost președinte rus între 1991 și 1999, Valentin Yumashev a servit ca și consilier al Kremlinului și, mai târziu, ca șef de personal al Kremlinului. Este căsătorit cu fiica lui Elțîn, Tatyana.

Valentin Yumashev conducea administrația prezidențială în 1997

Valentin Yumașev este căsătorit cu fiica mai mică a lui Elțîn, Tatiana Borisovna Yumașeva. Boris Elțîn l-a numit pe Vladimir Putin prim-ministru în august 1999.

Când fostul președinte a demisionat la finele anului 1999, Putin a devenit președinte interimar, notează Antena 3.

Politica lui Vladimir Putin, de-a lungul anilor, s-a îndepărtat de valorile pe care le-a susținut Boris Elțîn, dar liderul rus și-a păstrat legăturile cu fosta primă familie. În luna ianuarie a anului 2020 – potrivit site-ului Kremlinului -, Vladimir Putin a vizitat-o ​​acasă pe fiica lui Boris Elțin, Tatyana, pentru a o felicita de ziua ei.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase