Ionel Boeru, căpitanul care l-a executat pe Nicolae Ceaușescu la Târgoviște: „A fost lovitură de stat din interior cu sprijin exterior”

Ionel Boeru, căpitanul care l-a executat pe Nicolae Ceaușescu la Târgoviște: „A fost lovitură de stat din interior cu sprijin exterior”
Ionel Boeru, căpitanul care l-a executat pe Nicolae Ceaușescu la Târgoviște: „A fost lovitură de stat din interior cu sprijin exterior” / Foto: Captură Antena3 / Captură YouTube.com
Publicat: 24/11/2021, 07:31

Colonelul în rezervă Ionel Boeru, cel care i-a păzit pe soții Ceaușescu în timpul procesului sumar și care i-a executat la Târgoviște, chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1989, a făcut noi dezvăluiri la „Sinteza Zilei”.

Ionel Boeru era căpitan voluntar în comandoul care i-a executat pe Elena și Nicolae Ceaușescu. Acum este colonel în rezervă și recunoaște că evenimentul i-a marcat viața.

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a ordonat în decembrie 1989 ca opt parașutiști de la Boteni să fie îmbarcați în două elicoptere pentru o misiune de grad zero. Căpitanul Ionel Boeru și cei șapte subofițeri din subordinea sa nici nu bănuiau pe cine merg să execute și ce urma să se întâmple.

Întrebat dacă evenimentele care au avut loc în urmă cu 32 de ani, în decembrie 1989, pot fi considerate o lovitură de stat, Boeru a răspuns:

„Cei tineri nu știu nimic. Cei care s-au uitat atunci la televizor au văzut filmul și atât. Acel film a fost prezentat și el cum a fost prezentat. Realitatea e că în decembrie 1989 revoluția a început cu lovitura de stat prin care a fost dat jos Ceaușescu, judecat și executat conform sentinței.

Da, a fost o lovitură de stat, pentru că orice revoluție începe cu o lovitură de stat. Fără dubiu”.

Boeru spune că lovitura de stat a fost susținută din exterior, mai ales de URSS.

„Lovitura, după mine, a fost dată din interior, sprijiniți din exterior. Sprijinul cel mai mare cred că a fost din Uniunea Sovietică. Inclusiv servicii secrete, inclusiv ‘turiști” care erau de fapt agenți și bineînțeles trebuie să spunem că Ion Iliescu a fost în Rusia, a studiat acolo. Și domnia sa sigur a avut ceva…”, a spus colonelul la Antena3.

Blestemul soților Ceaușescu. Ce au pățit cei din plutonul de execuție

„Chiar am avut probleme, în sensul că a apărut invidia că am fost avansat de la gradul de căpitan la gradul de locotenent colonel. Eu mi-am văzut de carieră. Chiar am fost invitat de generalul Stănculescu să intru aghiotant la domnia sa şi am refuzat. I-am zis nu sunt eu făcut să stau la telefon, mă duc de unde am plecat.

Am avut probleme cu familia, cu soţia care la sfârșit s-a terminat cu divorţ. I-a fost frică să nu cumva copiii să pățească ceva şi avea dreptate.

S-a intrat la mine în casă unde locuiam. Copiii mergeau la grădiniță. Probleme au avut şi ceilalți. Au avut căderi psihice, dar şi-au revenit. După stresul post traumatic pe care îl ai la această misiune. Unul a făcut hepatită tip C. Tot cu generalul Stănculescu am rezolvat-o.

A dat telefon şi i-am trimis medicamente la Sibiu şi acum este bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Generalul Stănculescu şi ministrul Apărării au avut grijă de noi, în modul bun al cuvântului”, a mai povestit Ionel Boeru.

„Aveam ordin să îi execut în timpul procesului”

Boeru povestește cum a primit ordine în care i s-a adus la cunoștință că face parte din plutonul de execuție a fostului cuplu prezidențial Elena și Nicolae Ceaușescu.

„Pe data de 22 luptătorii au plecat în oraş, în Bucureşti în Capitală să apere televiziunea, CC, hotel Bucureşti şi alte obiective. Menționez, unitatea de la Boteni în perioada 16-22 nu a primit nicio misiune în afara cazărmii. Pe data de 25 dimineața au fost adunate cadrele care mai erau în unitate. Am fost adunați la ora 9.00 dimineaţa şi comandantul unității a spus că pentru o misiune de grad 0 are nevoie de 8 voluntari.

Am aflat de misiune când am ajuns în cazarma de la Târgoviște. Acolo am aflat care era ţinta. Nouă ni s-a spus că este o misiune în Bucureşti, iar la adunarea pe care am avut-o cu generalul Stănculescu, în spatele stadionului Steaua, ni s-a spus că urmează să participăm la judecarea unor teroriști”, a spus colonelul în rezervă Ionel Boeru.

Motivul pentru care Boeru s-a oferit voluntar să-l execute pe Ceaușescu

„Eu personal m-am oferit voluntar pentru că pe data de 23 decembrie la televiziune au fost împuscați mortal 8 militari, din care unul îmi era foarte bun prieten şi simțeam nevoia să ies din cazarmă.

Am mers pe stadionul de antrenament şi acolo ne-am întâlnit cu generalul Stănculescu care a venit cu două maşini cu completul de judecată şi de acolo am plecat la Târgoviște. Până să ajungem acolo a fost o problemă în elicopter care trebuie spusă. Colegul care mă ținea de centură mi-a spus că Măgureanu avea pistol asupra lui.

Boeru: „Procesul a fost o formă de a justifica execuția de după”

La Târgoviște am aterizat în dispozitivul de luptă al bateriei de artilerie care se afla acolo. Am fost adunați toţi şi înainte de a ni se da misiunile am fost anunţaţi că suntem acolo pentru a sigura siguranţa procesului soților Ceaușescu.

Din cei 8 militari doar eu şi încă doi subofițeri am făcut parte din plutonul de execuție. Am fost anunţaţi de generalul Stănculescu că are nevoie de trei oameni foarte buni cu care să formeze acest pluton de execuție. Când a spus treaba asta ‘cei mai buni’ s-a uitat în ochii mei şi am înţeles că e clar trebuie să fiu şi eu, la care cei doi din spate s-au oferit şi ei. Ni s-a spus de execuție după ce s-a ales locul. A fost înainte de proces.

„Aveam ordin să îi execut în timpul procesului dacă încercau să se salveze, indiferent de victimele colaterale”

Procesul a fost o formă de a justifica execuția de după.

Tot acolo ni s-a spus cum se va face execuția: se va trage de la șold, un încărcător plin foc automat. M-a şocat pentru că noi la vremea respectivă nu executam trageri de la șold. Apoi ni s-a spus să-i luam din transportor, eu nu știam că sunt acolo. Trebuia să îi iau pe rând să îi duc la vizita medicală, după care să îi duc în sala unde avea loc judecata. Ultimul ordin pe care l-am primit este că voi asista la proces şi voi asigura siguranţa în încăpere. În caz că se va încerca eliberarea acestora sau altceva de genul să-i execut, să îi împușc, inclusiv de victimele colaterale”, a mai povestit colonelul în rezervă Ionel Boeru la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Biserica Ortodoxă din România e în doliu: Vă anunţăm cu durere în suflet și cu...
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult