Jurnalistul David Horovitz: „Israelul și-a SUBESTIMAT inamicii, i-a citit greșit. Teroriștii din Gaza, susținuți de Iran”

Jurnalistul David Horovitz: „Israelul și-a SUBESTIMAT inamicii, i-a citit greșit. Teroriștii din Gaza, susținuți de Iran”
Publicat: 09/10/2023, 16:12
Actualizat: 10/10/2023, 09:57

Cu fiecare oră care trece de când sute de teroriști Hamas au pătruns în Israel sâmbătă dimineață, avertismentul prim-ministrului Benjamin Netanyahu către israelieni – ”ne vom confrunta cu zile dificile” – a căpătat o rezonanță din ce în ce mai mare, iar jurnalistul israelian de origine britanică David Horovitz, fondator The Times of Israel și fost redactor la redactor-șef al The Jerusalem Post și The Jerusalem Report, notează că ”este de neiertat că Israelul nu a reușit să țină seama de semnalele care avertizat asupra a ceea ce pregătea Hamas”. 

Comparațiile cu eșecurile care au precedat războiul de Yom Kippur de acum 50 de ani, invocate imediat după ce sirenele au sunat sâmbătă dimineața devreme, au devenit nu numai inevitabile, ci, în multe privințe, o chestiune de subestimare, avertizează jurnalistul.

”Ca și în anul 1973, Israelul și-a subestimat și a citit greșit inamicii – nu forțele convenționale ale armatelor arabe de data aceasta, ci teroriștii din Gaza, susținuți de Iran, statul sponsor al terorismului”, scrie David Horovitz în editorialul de luni, 9 octombrie 2023.

Israelul, mai scrie jurnalistul, s-a convins că pregătirile ”pe față” pentru război ale Hamas – antrenarea oamenilor, construcția de tuneluri subterane, îmbunătățirea și testarea rachetelor și a dronelor sale, pregătirile pentru infiltrarea pe mare și prin deltaplane, desfășurarea de dispozitive explozive la gardul graniței și multe altele – nu au anunțat ceea ce ce s-a întâmplat acum, respectiv un atac transfrontalier masiv, menit să omoare un număr mare de israelieni, să preia controlul asupra zonei din sudul Israelului aproape de graniță și răpirea israelienilor în Gaza.

”Toate semnele erau acolo, la vedere; au fost ignorate”, punctează David Horovitz.

”Invazia Hamas a lăsat IDF-u blocat în mod inimaginabil”

Invazia Hamas a lăsat IDF-ul (Forțele Armate Israeliene – Israel Defense Forces) blocat în mod inimaginabil, își arată surprinderea David Horovitz. Gardul sofisticat de graniță Israel-Gaza, construit cu minuțiozitate, proiectat cu un accent deosebit pe prevenirea ca teroriștii din Gaza să construiască tuneluri către Israel, a fost pur și simplu aruncat în aer în mai multe locații și sute de oameni înarmați s-au revărsat în Israel.

Pe fondul bombardamentelor masive simultane de rachete din sudul și centrul Israelului și țintirea bazelor IDF în zona de frontieră, inclusiv în special a cartierului general divizial al IDF din apropiere, armatei i-a luat un timp de neconceput să internalizeze ceea ce se desfășura și să înceapă să răspundă.

Prea puține trupe au fost dislocate la sol în zonă, rapoartele spunând că IDF era preocupată de obligațiile sale în Cisiordania. Dar de ce Forțele Aeriene Israeliene au fost atât de lente în a răspunde eficient, în ciuda afirmațiilor că Hamas a blocat comunicațiile și alte sisteme, va fi doar una dintre multele probleme cruciale care trebuie abordate pe măsură ce armata investighează și învață din dezastru

Israelul atacă deja țintele teroriste din Gaza, cu un efect considerabil – cu sute de oameni înarmați uciși și instalații distruse, deși Hamas rămâne evident puternic.

Pentru ca IDF să restabilească orice sentiment de securitate pentru sudul Israelului, să înceapă să restabilească încrederea israelienilor în abilitățile șefilor lor militari și ale stăpânilor lor politici și să descurajeze alți inamici și mai puternici pe alte fronturi, va trebui într-adevăr să facă tot ceea ce a promis Netanyahu — să distrugă capacitățile militare ale Hamas, ceea ce echivalează, desigur, cu distrugerea Hamas”, notează David Horovitz.

”Ceea ce s-a întâmplat aici este de neiertat. Cum am putut să fim atât de surprinși de atac?

Eitan Ben Eliyahu, fostul șef al forțelor aeriene

”Ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului

Dar ”ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului surpriză al grupării teroriste Hamas, care a spart barierele granițelor israeliene și a trimis sute de teroriști în Israel pentru a efectua un atac nerăbdător care a ucis peste 700 de persoane și a rănit peste 2.000, mai notează sursa citată.

Agențiile de informații ale Israelului au căpătat o aură de invincibilitate de-a lungul deceniilor, datorită unui șir lung de succese. Israelul a dejucat comploturi a căror origine a fost în Cisiordania, au vânat agenți Hamas în Dubai și a fost acuzat de uciderea unor oameni de știință iranieni în ”inima” Iranului. Chiar și atunci când eforturile lor au fost îngreunate, agenții precum Mossad, Shin Bet și serviciile de informații militare și-au păstrat o aură aproape mistica.

La peste 48 de ore de la începutul atacului, teroriștii Hamas au continuat să lupte cu forțele israeliene în interiorul teritoriului israelian, iar peste 100 de israelieni se aflau în captivitatea Hamas în Gaza.

”Acesta este un eșec major”, a spus Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. ”Această operațiune demonstrează de fapt că abilitățile [de informații] din Gaza nu erau bune”. Yaakov Amidror a refuzat să ofere o explicație pentru eșec, spunând că trebuie trase concluzii și învățată o ”lecție” când ”se așază praful”. (mai multe detalii AICI)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Război în Israel | Bilanț cumplit: peste 250 de de morți și mii de răniți

VIDEO | Israel este în război. Turiștii români trebuie să părăsească urgent țara, recomandă MAE. 800 de pelerini așteaptă să fie evacuați

UPDATE. Bilanțul primei zi de război, după atacul Hamas în Israel: Peste 70 de morţi şi sute de răniţi. Femei răpite, violate, ucise. Urmează riposta

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară