Serviciile de informații egiptene ar fi AVERTIZAT Israelul că teroriștii Hamas pregătesc ”ceva mare”: ”Avertismentele repetate au fost ignorate”

Serviciile de informații egiptene ar fi AVERTIZAT Israelul că teroriștii Hamas pregătesc ”ceva mare”: ”Avertismentele repetate au fost ignorate”
Publicat: 09/10/2023, 12:17
Actualizat: 10/10/2023, 09:57

Un oficial egiptean a declarat, sub protecția anonimatului, că Israelul ar fi fost avertizat de serviciile de informații egiptene că se pregătește ”ceva mare” în ”tabăra” Hamas.

Oficialul egiptean a mai declarat – citat de Associated Press  – că Israelul s-a concentrat pe Cisiordania, și a ”minimalizat amenințarea din Gaza”, iar avertismente ”repetate” au fost ”ignorate” în Israel. De altfel, chiar foști ofițeri israelieni au tras un semnal de alarmă după ce teroriștii Hamas au atacat Israelul, punctând că nerespectarea alertelor este doar un aspect al unui lung șir de gafe, notează The Times of Israel.

Guvernul premierului Benjamin Netanyahu este format din susținători ai coloniștilor din Cisiordania, care au cerut o creștere a securității în zpnă, pentru a contracara valul în creștere de violență din ultimele 18 luni.

”Am avertizat că situația va exploda, foarte curând, și va fi ceva mare. Dar au subestimat astfel de avertismente”, a declarat oficialul egiptean.

Pentru palestinienii din Gaza, ”ochii” Israelului nu sunt niciodată foarte departe, consideră specialiștii militari. Dronele de supraveghere bâzâie în mod constant pe cer, iar granița securizată este plină de camere de securitate și de soldați de pază. Agențiile de informații, pe de altă parte, lucrează cu surse și capacități cibernetice de ultimă generație pentru a extrage informații.

”Ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului surpriză al grupării teroriste Hamas

Dar ”ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului surpriză al grupării teroriste Hamas, care a spart barierele granițelor israeliene și a trimis sute de teroriști în Israel pentru a efectua un atac nerăbdător care a ucis peste 700 de persoane și a rănit peste 2.000, mai notează sursa citată.

Agențiile de informații ale Israelului au căpătat o aură de invincibilitate de-a lungul deceniilor, datorită unui șir lung de succese. Israelul a dejucat comploturi a căror origine a fost în Cisiordania, au vânat agenți Hamas în Dubai și a fost acuzat de uciderea unor oameni de știință iranieni în ”inima” Iranului. Chiar și atunci când eforturile lor au fost îngreunate, agenții precum Mossad, Shin Bet și serviciile de informații militare și-au păstrat o aură aproape mistica.

La peste 48 de ore de la începutul atacului, teroriștii Hamas au continuat să lupte cu forțele israeliene în interiorul teritoriului israelian, iar peste 100 de israelieni se aflau în captivitatea Hamas în Gaza.

”Acesta este un eșec major”, a spus Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. „Această operațiune demonstrează de fapt că abilitățile [de informații] din Gaza nu erau bune.”

Yaakov Amidror a refuzat să ofere o explicație pentru eșec, spunând că trebuie trase concluzii și învățată o ”lecție” când ”se așază praful”.

”Mai întâi ne luptăm, apoi investigăm”

Contraamiralul Daniel Hagari – purtătorul de cuvânt principal al armatei – a recunoscut că armata datorează o explicație israelienilor. Dar a accentuat că acum nu este momentul. ”Mai întâi ne luptăm, apoi investigăm”, a spus el.

Amir Avivi, un general israelian în retragere, a spus că, fără a avea oameni în interiorul Gazei, serviciile de securitate israeliene au ajuns să se bazeze din ce în ce mai mult pe mijloace tehnologice pentru a obține informații. El a precizat că teroriștii din Gaza au găsit modalități de a se sustrage de la culegere de informații printehnologie, oferind Israelului o imagine incompletă a tabloului general.

”Cealaltă parte a învățat să se ocupe de dominația noastră tehnologică și a încetat să folosească tehnologia care ar putea-o expune”, a spus Avivi, președintele și fondatorul Forumului Israelului de Apărare și Securitate, un grup de foști comandanți militari.

”S-au întors în epoca de piatră”, a spus el, explicând că teroriștii nu foloseau telefoane sau computere și își desfășurau afacerile sensibile în camere special protejate de spionaj tehnologic sau în subteran.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Război în Israel | Bilanț cumplit: peste 250 de de morți și mii de răniți

VIDEO | Israel este în război. Turiștii români trebuie să părăsească urgent țara, recomandă MAE. 800 de pelerini așteaptă să fie evacuați

UPDATE. Bilanțul primei zi de război, după atacul Hamas în Israel: Peste 70 de morţi şi sute de răniţi. Femei răpite, violate, ucise. Urmează riposta

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc