Legea bugetului de stat este constituțională. CCR a respins sesizarea USR

Legea bugetului de stat este constituțională. CCR a respins sesizarea USR
Sursa: CCR
Publicat: 28/12/2021, 12:26
Actualizat: 28/12/2021, 12:31

Plenul Curții Constituționale a României a respins, în unanimitare sesizarea depusă de Uniunea Salvați România (USR) vinerea trecută. Odată promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, Legea bugetului de stat va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Judecătorii constituționali au devansat cu o zi dezbaterea pe sesizarea de neconstituționalitate depusă de USR, stabilită inițial pentru miercuri, și au decis, marți, să o respingă.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:

  1. A respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022.
  2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
  3. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României”, a transmis Curtea, printr-un comunicat de presă.

Traseul sesizării

Reprezentanții Uniunii Salvați România (USR) au depus, vinerea trecută, la Curtea Constituțională a României (CCR) o sesizare de neconstituționalitate privind legea bugetului pentru 2022, așa cum a anunțat vicepreședintele formațiunii, deputatul Dan Barna, la tribuna Parlamentului, joi, imediat după ce proiectul a fost adoptat de plenul reunit al celor două camere.

USR a transmis, vineri, că a atacat la CCA acest buget care „încalcă un principiu important din Constituție: egalitatea în fața legii. Comunități întregi din România nu au primit niciun leu de la buget și sunt pedepsite de domnii Ciolacu și Cîțu pentru că nu au votat PSD sau PNL”.

Plenul reunit al celor două camere a adoptat proiectul de lege al bugetului pe anul 2022 cu 294 de voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”, iar proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2022, cu 291 de voturi „pentru” şi 119 „contra”.

„S-a adoptat astăzi un buget al clientelismului iresponsabil, un buget al pedepsirii românilor care nu au votat PSD sau PNL, un buget care a aprobat amendamentele extremiştilor şi care nu a aprobat un singur amendament de la USR. USR este în momentul de față singura opoziție democratică din România. Vom ataca acest buget la CCR, pentru că este un buget care discriminează românii și susține doar acea majoritate care a votat PSD sau PNL. USR va ataca la CCR acest buget la CCR, ca să fie foarte clar”, a spus deputatul USR, joi, la tribuna Parlamentului.

Sesizarea a fost depusă vineri, iar USR a detaliat, într-un comunicat de presă, motivele pe baza cărora a invocat lipsa constituționalității proiectului de lege adoptat de Legislativ:

„1) Egalitatea în fata legii, prin nealocarea de resurse financiare proporționale cu necesitatile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor și algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

2) Dreptul la învățătură, prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local și județean al elevilor la școala, contrar Legii educației nationale nr. 1/2011.

3) Principiul legalității, prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare și care profită exclusiv partidului din care fac parte inițiatorii (PPU-SL).

4) Principiul bicameralismului, prin adoptarea în ședință reunită a unui amendament care eludează Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, lege organică ce nu poate fi modificată și completată decât separat, mai întâi de către Senat (camera de reflecție) și apoi de către Camera Deputaților (camera decizională).

5) Principiul calității legii, prin caracterul neclar, imprecis ți interpretabil a numeroase prevederi.”

După ce au fost adoptate de Parlament, proiectele au fost depuse la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii, pentru un termen de două zile, după care pot fi transmise spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Într-o declarație de joi, după anunțul lui Dan Barna la tribuna camerei pe care o conduce, Marcel Ciolacu, președintele PSD, le-a transmis „nerușinaților de la USR”, printr-un mesaj postat pe Facebook, că orice întârziere a bugetului reprezintă amânarea „nepermis de mult” a măsurilor pentru sprijinirea românilor. Liderul PSD a mai transmis că românii nu se hrănesc cu pancarte şi postări pe reţelele de socializare.

Sesizarea USR:

Sesizare CCR Buget 2022 by Gandul.info

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase