LIVE | Război în Ucraina, ziua 249: UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele / „Armata privată” a lui Putin, Grupul Wagner, recrutează condamnați ruși cu HIV și hepatită C

LIVE | Război în Ucraina, ziua 249: UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele / „Armata privată” a lui Putin, Grupul Wagner, recrutează condamnați ruși cu HIV și hepatită C
Vladimir Putin / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 30/10/2022, 15:00
Actualizat: 30/10/2022, 15:03

Ziua 249 de război în Ucraina. Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export al cerealelor mediat de Națiunile Unite „transformă alimentele în arme”, a declarat Casa Albă. „Orice discuție din partea Rusiei de a întrerupe aceste exporturi critice de cereale este în esență o declarație că oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru alimente sau să fie înfometați”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acord privind cerealele, o mișcare care a subminat eforturile de atenuare a unei crize alimentare mondiale și pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene în cursul zilei asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea.

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. „UE îndeamnă Rusia să (revină) asupra deciziei sale”.

Sâmbătă, președintele SUA, Joe Biden, a calificat această decizie drept „pur scandaloasă”, afirmând că va spori foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că transformă alimentele în arme.

UPDATE ora 12.00 – Cereale ucrainene: UE „îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” (Borrell)

Uniunea Europeană ‘îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale’ de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit AFP.

Această decizie ‘pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul’ din Ucraina’, a insistat Borrell.

Moscova a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acest acord după un atac cu drone împotriva flotei ruse staţionate în golful Sevastopol, în Crimeea anexată, conform Mediafax.

UPDATE ora 10:00 – „Armata privată” a lui Putin, Grupul Wagner, recrutează condamnați ruși cu HIV și hepatită C

Grupul Wagner – supranumit de unii armata privată a lui Putin – se pare că își reduce standardele și recrutează condamnați ruși care suferă de boli grave, inclusiv HIV și hepatita C, pentru războiul din Ucraina, potrivit serviciilor secrete britanice.

Serviciile britanice îl citează pe șeful organizației, Evgheni Prigozhin.

Ministerul Apărării afirmă că, în conflictele anterioare, Grupul Wagner a menținut „standarde de recrutare relativ ridicate”, mulți dintre operatorii săi servind anterior ca soldați profesioniști.

Dar Ministerul Apărării a adăugat pe Twitter că admiterea prizonierilor cu probleme medicale grave evidențiază „o abordare care acum acordă prioritate numărului în detrimentul experienței sau calității”.

UPDATE ora 07:00: Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export al cerealelor mediat de Națiunile Unite „transformă alimentele în arme”, a declarat Casa Albă

„Orice discuție din partea Rusiei de a întrerupe aceste exporturi critice de cereale este în esență o declarație că oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru alimente sau să fie înfometați”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, citat de CNN, conform Mediafax.

„Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a declanșat ca pretext pentru a transforma alimentele în arme, având un impact direct asupra națiunilor aflate în nevoie și asupra prețurilor globale ale alimentelor și exacerbând crizele umanitare și insecuritatea alimentară deja grave”, se mai arată în declarație.

Rusia a declarat că nu va mai participa la acordul cu Ucraina după atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

În iulie, după luni de negocieri, miniștrii din Ucraina și Rusia au semnat un acord intermediat de ONU și Turcia. Rusia s-a angajat să deblocheze porturile de la Marea Neagră pentru a permite trecerea în siguranță a cerealelor și a semințelor oleaginoase – unele dintre cele mai importante exporturi ale Ucrainei.

„Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a transportat deja peste 9,3 milioane de tone de cereale și a făcut să scadă prețurile în întreaga lume. A fost un succes extraordinar și trebuie să continue”, se arată în declarația Casei Albe.

Vezi cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Război în Ucraina, ziua 248: Kievul cere Iranului să nu mai înarmeze Rusia cu drone „kamikaze” / Kremlinul spune că mobilizarea rezerviștilor s-a încheiat / Întreruperile de curent au afectat patru milioane de ucraineni

Războiul din Ucraina, ziua 247. Soldații ucraineni intensifică luptele pentru eliberarea Hersonului și avansează în Lugansk / SUA vor trimite suplimentar 275 milioane de dolari Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 246. Bombardamente puternice lângă Kiev / Rusia a pierdut 69.220 de soldați în timpul invaziei, susține Ucraina

Război în Ucraina, ziua 245. Zelenski le cere refugiaților să nu revină peste iarnă în Ucraina / Bombardamente la Dnipro, soldate cu victime

Război în Ucraina, ziua 244: Statele Unite ar putea livra Ucrainei sisteme antiaeriene avansate de tip HAWK / Președintele german, vizită-surpriză la Kiev

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Medicul care l-a operat pe Florin Piersic a rupt tăcerea: Am descoperit că...
A murit Ian Gelder, cel care l-a jucat pe Kevan Lannister în "Game of Thrones"!...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Un celebru artist român s-a sinucis din dragoste. N-a putut trece peste despărțire
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pe 9 mai 2024 este Ziua Europei: Ce evenimente sunt organizate în această zi?
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Veste bună pentru planetă: scad prețurile bateriilor!