LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 45: Peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului / „Acțiunile Rusiei par a fi crime de război”, spune Von der Leyen / YouTube blochează canalul televiziunii Parlamentului rus / Ambasadorul UE în Ucraina revine la Kiev

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 45: Peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului / „Acțiunile Rusiei par a fi crime de război”, spune Von der Leyen / YouTube blochează canalul televiziunii Parlamentului rus / Ambasadorul UE în Ucraina revine la Kiev
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/04/2022, 08:00
Actualizat: 09/04/2022, 20:09

Sâmbătă, războiul din Ucraina intră în cea de-a 45-a zi. Se pare că Rusia și-a reorganizat conducerea militară în Ucraina. Generalul Alexander Dvornikov a fost numit șeful operațiunii. Oficialii occidentali spun că generalul are o vastă experiență în atacurile rusești din Siria. Oficialii ucraineni afirmă că pentru astăzi au fost stabilite zece coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor din regiunile asediate de forțele ruse. Între acestea, unul este la Mariupol. Kievul afirmă că cel puțin 50 de persoane au murit și câteva zeci au fost rănite după ce două rachete au lovit gara din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei. Președintele american Joe Biden dă vina pe Rusia, numind ce s-a întâmplat drept o „atrocitate îngrozitoare”, dar Moscova neagă implicarea. Forțele ruse își intensifică ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei după ce s-au retras din nord.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei de sâmbătă, 9 aprilie

UPDATE ora 20:00 – Rusia a organizat exerciţii de luptă în Kaliningrad, o enclavă la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania

Rusia a organizat, sâmbătă, exerciţii de luptă în Kaliningrad, o enclavă la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, a declarat agenţia de ştiri Interfax, citată de Comandamentul Flotei Baltice.

Acțiunea vine la câteva zile după ce un oficial de rang înalt a avertizat ţările europene împotriva oricărei potenţiale acţiuni împotriva Kaliningradului.

UPDATE ora 19:30 – Premierul britanic Boris Johnson, vizită-surpriză la Kiev. Ce va discuta cu Volodimir Zelenski

Premierul Boris Johnson a efectuat o vizită-surpriză, sâmbătă, la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, potrivit unui anunț făcut de Ambasada Ucrainei la Londra.

Vizita lui Boris Johnson, neanunțată în prealabil, intervine după ce o serie de alți oficiali europeni au venit în ultimele zile la Kiev pentru a transmite un mesaj de susținere.

UPDATE ora 16:00 – Uniunea Europeană își reia prezența diplomatică la Kiev

Uniunea Europeană își reia prezența diplomatică la Kiev, după ce a mutat-o temporar în Polonia în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Ambasadorul UE în Ucraina, Matti Maasikas, „se întoarce la Kiev pentru a spori prezența UE și pentru a asigura sprijin pentru partenerii noștri ucraineni”, a scris el pe contul său oficial de Twitter sâmbătă.


UPDATE ora 15:40 – Peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit de război, conform ONU

Cifrele publicate astăzi de agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, arată că 4.441.663 de refugiați ucraineni au fugit din țară de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Această cifră este cu 59.347 mai mult decât în ziua precedentă. Aproximativ 90% dintre cei care au fugit din Ucraina sunt femei și copii.

UPDATE ora 15:00 – YouTube blochează canalul Duma TV al camerei inferioare a Parlamentului rus

YouTube a blocat televiziunea Duma TV, care transmite din camera inferioară a Parlamentului rus, decizie care a atras un răspuns indignat din partea oficialilor ruşi, care au spus că cel mai popular serviciu de streaming din lume (difuzare video) s-ar putea confrunta cu restricţii ca măsură de retorsiune, scrie Reuters.

UPDATE ora 14:00 -Imagini de la exhumarea gropilor comune din Bucea

Emine Dzheppar, prim-viceministrul de externe al Ucrainei, a postat pe Twitter imagini cu operațiunea de exhumare a gropilor comune folosite pentru aruncarea cadavrelor din Bucea, lângă Kiev.

Liderii lumii au condamnat atrocitățile lăsate în urmă de Rusia la Bucha, etichetându-le crime de război.


UPDATE ora 13:40 – Volodimir Zelenski, după atacurile din Bucea și Kramatorsk: Simt ură față de Rusia. Nu mai am lacrimi, nici măcar nu mai pot să plâng

La doar câteva ore după atacul sângeros asupra gării din orașul ucrainean Kramatorsk, în urma căruia au murit cel puțin 50 de civili, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre atrocitățile din stația de tren. „Nu mai pot să plâng”, spune el.

Sursa: BILD

UPDATE ora 13:00 – Acțiunile Rusiei par a fi crime de război, spune Von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că forțele ruse par să fi comis crime de război prin uciderea civililor din Ucraina, relatează Reuters.

Președinte CE a părăsit Ucraina sâmbătă, după ce a vizitat vineri orașul Bucea.

„Instinctul meu spune, dacă aceasta nu este o crimă de război, ce este o crimă de război. Dar eu sunt medic de pregătire, iar avocații trebuie să investigheze cu atenție. Am văzut fotografiile, pe care mi le-a arătat premierul ucrainean, Denys Shmyhal: uciderea oamenilor în timp ce trec pe lângă ei. De asemenea, am putut vedea cu ochii noștri că distrugerea din oraș a vizat viața civililor. Clădirile de locuințe nu sunt o țintă militară”, a spus Von der Leyen.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 11:00 – 132 de civili au fost uciși de forțele ruse în Makariv, lângă Kiev

Forțele ruse au ucis 132 de civili la Makariv, lângă Kiev, a declarat vineri primarul orașului, în timp ce oficialii ucraineni continuă să evalueze amploarea pierderilor din jurul capitalei și în nordul țării.

Oficialii locali au strâns cadavrele și au spus că au fost împușcați de forțele ruse, a declarat primarul Vadym Tokar pentru televiziunea Parlamentului ucrainean.

Aproape toată infrastructura lui Makariv a fost distrusă, a spus el, adăugând că blocurile de apartamente și alte clădiri au fost bombardate și un spital a fost distrus.

„De mai bine de o lună suntem fără curent, apă, gaz, fără linii telefonice. Nici măcar nu avem bunuri esențiale acasă”, a spus Tokar.
Makariv, a spus el, a fost lovit de o „catastrofă medicală”, toți medicii fiind evacuați.

Orașul a primit ajutoare, iar cetățenii ies în stradă și fac tot ce le stă în putință pentru a curăța ruinele, a spus primarul.

Înainte de invazie, în Makariv locuiau aproximativ 15.000 de oameni, dar acum au mai rămas mai puțin de 1.000. Tokar a spus că locuitorii se întorc treptat, iar orașul își revine încet.

Potrivit estimărilor preliminare, aproximativ 45% din Makariv a fost distrus, a spus Tokar.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 10:00 – Rusia și-a reorganizat comanda operațiunilor de luptă din Ucraina, instalând un nou general cu o vastă experiență în operațiunile rusești în Siria, potrivit unui oficial occidental.

Generalul Alexander Dvornikov, conduce acum invazia, a declarat o sursă pentru BBC.

„Acest comandant are multă experiență în operațiunile rusești în Siria. Așa că ne-am aștepta ca comanda și controlul general să se îmbunătățească”, a spus sursa citată de BBC.


UPDATE ora 09:30 – Zece coridoare umanitare au fost stabilite pentru sâmbătă

Zece coridoare umanitare ar urma să fie deschise, sâmbătă, în Ucraina. Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat că au fost convenite 10 coridoare umanitare pentru persoanele din regiunile asediate de trupele ruse, scrie Reuters.

Un coridor este prevăzut pentru persoanele care pleacă folosind mijloace de transport persoanal din orașul Mariupol, a spus Vereshchuk.

UPDATE ora 08:39 – Joe Biden a semnat proiectele de lege care impun noi sancţiuni Rusiei şi Belarusului

Președintele Joe Biden a semnat două proiecte de lege care impun noi sancțiuni Rusiei și Belarusului, a anunțat Casa Albă. Sancţiunile reprezintă cea mai recentă decizie a administraţiei americane de a pedepsi cele două ţări pentru invazia din Ucraina: Este prima dată când sancţiunile ca răspuns la război au venit de la Capitol Hill.

Sursă Foto: Mediafax Foto

UPDATE ora 08:00 – Aproximativ 176 de copii au fost uciși în urma invaziei din Ucrainei de către Rusia, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei.

Alți 324 de copii au fost răniți, se arată într-un comunicat, citat de The Guardian.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului