LIVE-UPDATE | Război în Ucraina, ziua 46 – Consilier prezidențial ucrainean: Întâlnirea dintre Zelenski și Putin poate avea loc numai după bătălia de la Donbas / Papa Francisc cere un armistițiu de Paște / Volodimir Zelenski a vorbit cu Olaf Scholz despre posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei / O nouă groapă comună, descoperită în apropiere de Kiev

LIVE-UPDATE | Război în Ucraina, ziua 46 - Consilier prezidențial ucrainean: Întâlnirea dintre Zelenski și Putin poate avea loc numai după bătălia de la Donbas / Papa Francisc cere un armistițiu de Paște / Volodimir Zelenski a vorbit cu Olaf Scholz despre posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei / O nouă groapă comună, descoperită în apropiere de Kiev
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 10/04/2022, 16:03
Actualizat: 10/04/2022, 23:57

Războiul de pe teritoriul Ucrainei intră în cea de-a 46-a zi. Într-un discurs susținut în noaptea de sâmbătă spre duminici, președintele Volodimir Zelenski a spus ținta Rusiei este „întregul proiect european”. Ucraina este pregătită pentru o luptă dură cu forțele ruse în partea de est a țării, a mai spus el. Ucraina face apel la civilii din regiunea de est a Lugansk să fugă imediat din calea războiului. Guvernatorul zonei, Serhiy Gaidai, avertizează că Rusia „adună forțe pentru o ofensivă” în acel loc. Rusia își intensifică ofensiva în estul Ucrainei după ce s-a retras din nord. Se pare că și-a reorganizat conducerea militară în Ucraina, generalul Alexander Dvornikov fiind numit conducător al misiunii. Premierul britanic Boris Johnson a vizitat sâmbătă Ucraina și a avut o întâlnire cu Volodimir Zelenski la Kiev.


Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE 23;20 – Ucraina se pregătește pentru cea mai grea bătălie a războiului

Ucraina și Rusia au trimis întăriri în estul frontului, în acest weekend, pregătindu-se pentru ceea ce va deveni, probabil, cea mai mare bătălie războiului.

Principalul obiectiv al Rusiei este acum să cucerească părțile din estul regiunii Donbas care nu sunt controlate încă de Moscova. În acest timp, refugiații au continuat să fugă de ofensiva rusească iminentă.

UPDATE ora 15:47 – Zelenski spune că a discutat cu cancelarul german Scholz despre posibile sancțiuni suplimentare aplicate Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz. Cei doi au discutat despre posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei, precum și despre apărare și sprijin financiar pentru Ucraina.

„Am avut o conversație telefonică cu Olaf Scholz. Am subliniat că toți autorii crimelor de război trebuie identificați și pedepsiți”, a spus Zelenski pe contul său oficial de Twitter.

„Am discutat, de asemenea, despre sancțiuni anti-ruse, apărare și sprijin financiar pentru Ucraina”, a adăugat el.


UPDATE ora 15:40 – Presa rusă de stat a publicat „dovada” că masacrul de la Bucha este un „fake news” fabricat de Ucraina. În realitate, acele imagini sunt dintr-un serial filmat în Sankt Petersburg

Canalul de televiziune „Russia 24” a difuzat o știre despre așa-zisele „falsuri ucrainene”, în care a prezentat un videoclip ce ar dovedi că toate crimele de la Bucha au fost o înscenare a Kievului. În realitate, însă, acele imagini sunt dintr-un serial filmat în Sankt Petersburg.

Publicația rusă independentă Meduza a vorbit despre propaganda Kremlinului, care susține că „masacrul de la Bucha este o înscenare a Kievului”. În realitate, spune sursa citată, așa-zisele dovezi sunt, de fapt, imagini dintr-un film realizat în Rusia. (Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 14:50 – Consilier prezidențial ucrainean: Întâlnirea dintre Zelenski și Putin poate avea loc numai după bătălia de la Donbas

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni, probabil, cu președintele rus Vladimir Putin numai după o bătălie puternică, ce este așteptată pentru regiunea Donbas de est, conform The Guardian.

„Ucraina este pregătită pentru mari bătălii. Ucraina trebuie să le câștige, în special în Donbas. Și după aceea, Ucraina va obține o poziție de negociere mai puternică, din care poate dicta anumite condiții. După aceea, președinții se vor întâlni. Asta poate dura două sau trei săptămâni”, a spus el.

Moscova și-a îndreptat atenția spre Donbas, unde se crede că o ofensivă majoră este iminentă.

UPDATE ora 14:44 – Volodimir Zelenski: Agresiunea rusă nu a fost menită să se limiteze la Ucraina, ci vizează întregul proiect european. Acesta este obiectivul Federației Ruse

Agresiunea rusă nu a fost menită să se limiteze la Ucraina, doar la distrugerea libertăţii şi a vieţilor noastre. Întregul proiect european: acesta este obiectivul Federaţiei Ruse”, a spus Zelenski, în cel mai recent discurs al său.

În acest context el a vorbit și de așteptările pe care le are de la Occident.

„Să ne elibereze ţara de invadatori. Şi să asigure securitatea Ucrainei şi, prin urmare, securitatea democraţiei şi a libertăţii pentru popoarele din Europa de Est. Este, de fapt, o strategie de apărare pentru orice stat civilizat. Puneţi presiune maximă asupra Rusiei pentru a restabili pacea şi securitatea cât mai curând posibil, pentru a readuce puterea în cadrul dreptului internaţional cât mai curând posibil şi pentru a evita o catastrofă prin utilizarea legii forţei, o catastrofă care va dăuna inevitabil tuturor”, a conchis el.

UPDATE 14:30 – Agențiile de poliție americane trimit echipament de protecție civililor ucraineni, în ceea ce experții numesc o mișcare fără precedent

Guvernatorii din Iowa și Nebraska au anunțat că vor dona Ucrainei echipamente de protecție, inclusiv echipamente militare, cum ar fi căști și veste, pentru a ajuta civilii să se apere împotriva invaziei Rusiei.

Guvernatorul din Nebraska, Pete Ricketts, a declarat că statul său va trimite 550 de echipamente de protecție, în timp ce guvernatorul din Iowa, Kim Reynolds, a spus că departamentul de siguranță publică al statului ei și ale 18 agenții vor furniza Ucrainei 860 de echipamente.

Agențiile se alătură unei liste tot mai mari de departamente de poliție – de la California la Ohio și până la Vermont – care donează echipament de poliție neletale pentru a ajuta civilii ucraineni, potrivit unei analize CNN.

UPDATE ora 13:00 – Papa cere un armistițiu de Paște în Ucraina

Papa Francisc a cerut, duminică, un armistițiu de Paște în Ucraina, care să ducă la negocieri și pace, conform Reuters.

„ Lăsați armele jos!”, a spus el la sfârșitul unei slujbe de Duminica Floriilor pentru zeci de mii de oameni în Piața Sf. Petru.

„Să înceapă un armistițiu de Paște. Dar nu pentru a rearma și a relua lupta, ci un armistițiu pentru a ajunge la pace prin negocieri reale”, a spus el.

Cum se simte Papa Francisc după operația la colon. Anunț de ultim moment al Vaticanului
Sursa FOTO: wikimedia.org

UPDATE ora 11:50 – Soldații ruși care au ocupat centrala de la Cernobîl „au manevrat material radioactiv cu mâinile goale” și au contaminat zona

Soldații ruși care au preluat controlul asupra Cernobîlului au răspândit material radioactiv în jurul uzinei, iar unul dintre ei a pus chiar „mâinile goale” pe acest produs periculos. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 10:00 – O groapă comună cu zeci de ucraineni uciși a fost găsită în Buzova, în apropiere de Kiev

O groapă comună cu zeci de cadavre ale ucrainenilor uciși a fost descoperită în Buzova, un sat în apropiere de Kiev, a anunțat un oficial local, scrie Reuters.

Șeful comunității Dmytrivka, care include Buzova, Taras Didych, a spus pentru televiziunea ucraineană că trupurile au fost găsite într-un șanț în apropierea unei benzinării.

Nu a fost anunțat încă un număr al morților.

„Acum ne întoarcem la viață, dar în timpul ocupației am avut , mulți civili au murit”, a declarat Didych.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 09:00 – Fostul premier italian spune că este „profund dezamăgit” de comportamentul lui Putin

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a declarat că este „profund dezamăgit și întristat” de comportamentul președintelui rus Vladimir Putin.

Când a fost la putere, Berlusconi a avut o relație strânsă de prietenie cu Putin și l-a invitat în vacanță în vila sa din Sardinia.

„L-am cunoscut în urmă cu aproximativ 20 de ani și mi s-a părut întotdeauna un democrat și un om al păcii”, a spus miliardarul în vârstă de 85 de ani, adresându-se la o întrunire a partidului său conservator Forza Italia la Roma.

Berlusconi, care a fost șef al guvernului italian de trei ori între 1994 și 2011, se abținuse anterior să-l critice public pe Putin.

„Confruntată cu oroarea masacrelor civililor din Bucha și din alte locuri, cu adevărate crime de război, Rusia nu își poate nega responsabilitățile”, a spus el.

Foto: Hepta

UPDATE ora 08:00 – Imaginile din satelit arată un convoi militar rusesc la est de Harkov

Imaginile din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar lung de 12 kilometri care se deplasează spre sud prin orașul Velkyi Burluk, din estul Ucrainei.

Orașul se află la est de Harkov, aproape de granița Ucrainei cu Rusia.

Imaginile arată că acest convoi este format din „vehicule blindate, camioane cu artilerie tractată și echipamente de sprijin”, a spus Maxar.

Sursa foto: Maxar Technologies

UPDATE ora 06:30 – Serviciile secrete americane, cu ochii pe „cârtițele” lui Putin: SUA se tem că președintele rus ar putea invoca războiul din Ucraina pentru a ordona o „campanie de interferență” în politica americană

Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi sprijinul administrației Biden pentru Ucraina ca pretext pentru a ordona o campanie de interferență în politica americană, au precizat oficiali americani din zona serviciilor secrete, relatează revista Politico.

UPDATE ora 05:20 – Vasile Dîncu despre noua lege a rezerviştilor: „Nu poţi încorpora pe cineva care nu a făcut un serviciu militar. Oamenii pot sta liniștiți”

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a explicat ce se va întâmpla cu rezerviștii din România, în condițiile în care legislaţia nu a mai fost actualizată, iar atacurile Rusiei par că se apropie de granițele României. Ce sume şi beneficii vor primi rezerviștii şi voluntarii.

UPDATE ora 02:45 – Rusia susține că a dejucat o tentativă a forțelor ucrainene de a evacua batalionul Azov din Mariupol

Ministerul rus al apărării a informat sâmbătă că forţele ruse au deschis focul asupra unei nave ucrainene care încerca să evacueze comandanţii batalionului Azov din oraşul asediat Mariupol.

UPDATE ora 01:45 – Talibanii au acreditat, în premieră, un reprezentant diplomatic în Rusia

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Kabul a anunţat sâmbătă că ambasada Afganistanului la Moscova a fost preluată oficial de un reprezentant al său.

UPDATE ora 01:20 – Un politician ucrainean cu simpatii pro-ruse, ucis de soldații ruși în casa sa din Bucea: „Nu voiau doar alcool, ci și sânge”

Aleksandr Rzhavsky, fost deputat și candidat la președinția Ucrainei, cu puternice convingeri pro-Moscova, ar fi fost ucis în propria locuință din Bucea de soldații ruși, după ce ar fi refuzat să le ofere alcool. Informația a fost anunțată de mai multe publicații ucrainene.

Sursa: https://uarefugees.news
UPDATE ora 00:55 – Marea Britanie va oferi un ajutor major Ucrainei, anunță premierul Boris Johnson, aflat în vizită la Kiev/ Ce tehnică militară va primi armata ucraineană

Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă pentru a sprijini Ucraina, a anunţat sâmbătă Downing Street în urma discuţiilor dintre premierul Boris Johnson şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

UPDATE ora 00:18 – Ucrainenii pot raporta pe o nouă pagină de internet abuzurile comise de armata rusă contra civililor

Ucrainenii pot raporta abuzurile comise de forţele ruse contra drepturilor omului pe un nou website, a anunţat sâmbătă ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...