LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Armata israeliană avansează în nordul Fâșiei Gaza / Israelul intensifică eforturile de eliberare a ostaticilor

Publicat: 14/11/2023, 08:14
Actualizat: 14/11/2023, 22:05
22:03

Casa Albă denunță utilizarea spitalelor din Fâșia Gaza de către militanți islamiști

Administrația SUA a anunțat, marți seară, că are informații care indică utilizarea unor spitale din Fâșia Gaza de militanți islamiști.

”Grupurile Hamas și Jihadul Islamic utilizează anumite spitale din Fâșia Gaza, inclusiv Spitalul Al-Shifa, și tunelurile de sub acestea, pentru a susține operațiunile militare și a ascunde ostatici”, a afirmat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă, citat de cotidianul Haaretz.

21:19

Antonio Guterres cere armistițiu imediat în Fâșia Gaza

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, s-a declarat ”extrem de îngrijorat” de ”situația oribilă” și de pierderile de vieți omenești din spitalele situate în Fâșia Gaza.

”În numele umanității, cerem un armistițiu imediat”, a anunțat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres.

Citește articolul AICI

21:19

Ministrul israelian al Apărării: Trupele avansează în nordul Fâșiei Gaza

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat, marți seară, că armata israeliană a avansat în nordul Fâșiei Gaza.

”Am ordonat armatei să avanseze în continuare, astăzi și în următoarele zile, pentru finalizarea sarcinilor. Hamas nu va mai avea niciun loc sigur până nu încheiem misiunea și obținem eliberarea ostaticilor”, a declarat Yoav Gallant.

Citește articolul AICI

20:37

Două persoane, rănite în Tel Aviv, în urma interceptării unor rachete palestiniene

Două persoane, în vârstă de 20, respectiv 43 de ani, au fost rănite marți seară în orașul israelian Tel Aviv, în urma căderii unor fragmente de rachete, în contextul activării sistemelor antibalistice israeliene pentru respingerea unui nou atac lansat din Fâșia Gaza.

20:20

Cabinetul guvernamental de urgență din Israel va analiza opțiunile privind eliberarea ostaticilor

Cabinetul guvernamental de război din Israel va primi, marți seară, informații despre eforturile diplomatice în vederea eliberării ostaticilor din Fâșia Gaza, afirmă surse citate de cotidianul Haaretz.

Cei aproximativ 240 de ostatici ar putea fi eliberați etapizat. În Orientul Mijlociu este așteptat Brett McGurk, unul dintre consilierii președintelui SUA, Joe Biden.

Opțiunile de eliberare a ostaticilor vor fi analizate și supuse aprobării în Cabinetul guvernamental de război.

20:14

Directorul Shin Bet se află în Egipt, în cadrul eforturilor de eliberare a ostaticilor

Ronen Bar, directorul Serviciului israelian pentru Securitatea Internă (Shin Bet), s-a deplasat marți în Egipt, în cadrul eforturilor pentru a obține un acord de eliberare a ostaticilor deținuți de organizațiile militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

20:10

Șapte militanți palestinieni, uciși în schimburi de focuri cu militari israelieni, în Cisiordania

Șapte militanți palestinieni au fost uciși în cursul unui raid israelian efectuat în orașul Tulkarem, situat în Cisiordania, afirmă surse citate de cotidianul Haaretz.

Operațiunea israeliană a durat aproximativ 15 ore, iar armata israeliană a distrus un atelier palestinian de fabricare a dispozitivelor explozive.

19:56

Biden este încrezător că Israelul va ajunge la un acord cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor

”Eu cred că se va întâmpla acest lucru, dar nu vreau să intru în detalii”, a afirmat președintele Biden, citat de site-ul Axios.com.

Întrebat ce mesaj le transmite familiilor ostaticilor, liderul de la Casa Albă a precizat: ”Așteptați-ne, venim”.

Citește articolul AICI

19:35

Cifre oficiale: Peste 4.000 de copii au fost uciși în Gaza

Autoritățile din Fâșia Gaza au publicat cele mai recente cifre cu victimele în rândul civililor.

Sunt 11.320 persoane, dintre care 4.650 sunt copii și 3.145 femei.

Din rândul personalului medical au căzut victime 198 persoane.

Autoritățile mai informează că 72 de moschei complet distruse în urma atacurilor israeliene, iar 156 parțial afectate.

De asemenea, 25 de spitale și 52 de centre de sănătate sunt scoase din funcțiune, în acest moment.

18:22

Armata israeliană deține controlul asupra unor instituții din Gaza

Armata israeliană a anunțat ocuparea sediilor unor instituții din orașul Gaza, în cartierele Sheikh Ijlin și Rimal.

Armata israeliană deține controlul asupra sediului Parlamentului din Gaza, asupra sediului Poliției Hamas și asupra Guvernului. De asemenea, a fost ocupată reședința guvernatorului orașului Gaza, conform cotidianului The Times of Israel.

Militari israelieni au postat pe platforma de microblogging X o imagine din interiorul Parlamentului.

Citește articolul AICI

17:23

Qatarul cere Israelului și grupului Hamas să intensifice negocierile

”Noi credem că nu există altă ocazie de mediere pentru cele două părți. Vrem să vedem că situația evoluează spre o rază de speranță, pentru a depăși această criză”, a declarat marți Majed ben Mohammed Al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Citește articolul AICI

14:57

Rudele persoanelor răpite de Hamas organizează un marș de cinci zile

Israelienii anunță organizarea unui marș de cinci zile pentru susținerea persoanelor răpite de Hamas. Sute de oameni, în special rude ale celor răpiți, vor participa la eveniment.

Sute de israelieni organizează demonstrația pentru a atrage atenția asupra celor peste 200 de ostatici ținuți de Hamas în Gaza, potrivit Sky News.

Participanții vor fi în special rudele celor răpiți.

Ei vor merge în marș de la Tel Aviv până la Ierusalim, conform Mediafax.

Participanții speră să ajungă sâmbătă în fața birourilor premierului Benjamin Netanyahu.

10:49

Alți 86 de români și membri de familie au reușit să fugă din calea războiului dintre Israel și Hamas

Un grup de 86 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza a ajuns în România, marţi, la bordul unei curse speciale, operate de către Compania Naţională TAROM.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că marți, 14 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România la bordul unei curse speciale, operate de către Compania Națională TAROM.

(Mai multe detalii despre subiect puteți citi aici…)

MAE: 86 de cetăţeni români şi membri de familie, evacuaţi din Fâşia Gaza, au ajuns în România
MAE: 86 de cetăţeni români şi membri de familie, evacuaţi din Fâşia Gaza, au ajuns în România
09:58

Soldații israelieni au descoperit un tunel Hamas care trecea printr-o moschee

În timpul operațiunilor terestre din ultima zi, trupele israeliene au descoperit un puț care făcea legătura cu un tunel al teroriștilor Hamas situat într-o moschee din Fâșia Gaza. IDF continuă să desfășoare trupe terestre, avioane de luptă și elicopterele în Gaza pentru a duce la bun sfârșit misiunea de a anihila pe cei responsabili cu atacul din 7 octombrie.

În imaginile puse la dispoziție de armata israeliană, se pot vedea cum în interiorul tunelului se aflau arme semi-automate, muniție, mitraliere, dar și echipamente de protecție precum veste anti-glonț sau căști de protecție ale militanților Hamas care operează în Gaza. (detalii și imagini video – AICI)

Situație critică în cea de-a 40-a zi a războiului dintre Israel și Hamas. Forțele israeliene se află la porțile celui mai mare spital din Gaza, unde sute de pacienți, inclusiv zeci de nou-născuți, sunt prizonieri în interior.

Netanyahu dă vina pe Hamas

Premierul Netanyahu acuză Hamas pentru „zona de război” din jurul spitalului din Gaza. Mark Regev, un consilier principal al premierului israelian, a declarat că Hamas poartă vina de a transforma spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Gaza, „într-o zonă de război”.

Acesta a spus că Hamas a „construit în mod deliberat” avanpostul militar sub spital și „a folosit acei copii pentru a-și proteja mașina militară”. Declarațiile sunt respinse însă de Hamas și oficialii spitalelor.

Spitalele s-ar putea închide în 48 de ore

În lipsa combustibilului, spitalele vor fi închise în 48 de ore, a avertizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Dr. Ashraf al-Qudra.

UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) a descris situația din Gaza ca fiind „cumplită” și a cerut o încetare a focului și livrarea urgentă de ajutor umanitar palestinienilor strămutați.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat marți că armata israeliană a început să transfere incubatoare din spitalele israeliene la Spitalul al-Shifa din Fâșia Gaza.

Cel mai mare spital din Gaza, „un cimitir”

OMS a descris cel mai mare spital din Gaza ca fiind „aproape un cimitir”. Spitalul Al-Shifa – situat în nordul Gazei – a fost prima linie a luptei, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) insistând că Hamas operează un centru de comandă și control în tunelurile de sub spital. Hamas și spitalul neagă acest lucru.

„În jurul spitalului sunt cadavre care nici măcar nu pot fi îngropate sau duse la morgă”, a declarat, însă, purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier. Potrivit acestuia, 600 de persoane au rămas în spitalul morții.

„Spitalul nu mai funcționează deloc așa cum ar trebui. Este aproape un cimitir”, a avertizat Lindmeier.

Proteste la Chicago

Sute de evrei și aliații lor protestează la consulatul israelian din Chicago pentru încetarea focului. Consulatul din Chicago se află într-o clădire conectată la Ogilvie Transportation Center – o importantă stație de tren de navetiști.

Mesajul lui Joko Widodo pentru Joe Biden

În timpul unei vizite la Casa Albă, luni, liderul indonezian Joko Widodo l-a îndemnat pe omologul său american, Joe Biden, să „facă mai mult pentru a pune capăt atrocităților” din Gaza.

Hamas se oferă să elibereze 70 de ostatici în schimbul unui armistițiu de cinci zile

Gruparea Hamas a anunțat, în cursul zilei de luni, că i-a informat pe mediatorii din Qatar că este dispusă să elibereze până la 70 de femei și copii răpiți din Israel.

Organizația vrea ca, în schimbul acestora, Israelul să fie de acord cu un armistițiu de cinci zile.

Sursa foto: Profimedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...