LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 552. Trupele Kievului au eliberat Robotyne, rușii „vânează” dronele americane

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 552. Trupele Kievului au eliberat Robotyne, rușii „vânează” dronele americane
Războiul din Ucraina
Publicat: 29/08/2023, 07:20

Războiul din Ucraina intră luni în ziua cu numărul 552, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

Ucraina anunță că trupele sale au eliberat așezarea Robotyne, din sud-estul țării, și că încearcă să avanseze în contraofensiva lor împotriva forțelor rusești.

De ce este Robotyne o „mare victorie”

Armata ucraineană anunță că a arborat steagul național în Robotyne, o „mare victorie”, după cum precizează presa de la Kiev.

Forțele ucrainene cred că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud și că acum vor începe să avanseze mai rapid, a transmis pentru Reuters un comandant care a condus trupele în Robotyne.

„Robotyne a fost eliberată”, a declarat ministrul-adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

Așezarea Robotyne se află la 10 km la sud de orașul Orikhiv, aflat pe linia frontului, în regiunea Zaporojie, pe un drum important spre Tokmak, un nod rutier și feroviar ocupat de Rusia. Capturarea Tokmak ar fi o piatră de hotar în timp ce trupele ucrainene presează în sud, spre Marea Azov, într-o campanie militară menită să divizeze forțele rusești.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe platforma de socializare X o înregistrare video cu soldați care descriu eliberarea și ridicarea steagului în așezare.

Domnule președinte, domnule comandant-șef, satul Robotyne din regiunea Zaporojie a fost eliberat de ocupanți de către forțele Brigăzii 47 Mecanizată și unitățile adiacente”, a declarat un soldat ucrainean în videoclip. „Steagul albastru și galben va fi arborat în fiecare sat ucrainean”, a mai spus soldatul.

Rusia nu a confirmat avansul ucrainean, transmite Sky News. Ministerul rus al Apărării a afirmat că trupele Moscovei au respins atacurile forțelor Kievului în apropiere de Robotyne și Verbove.

Rusia a interceptat două drone americane

Pe de altă parte, Rusia a transmis că luni, 28 august, a trebuit să ridice de la sol două dintre avioanele sale de luptă pentru a intercepta drone americane de recunoaştere deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea.

Acest tip de incident a devenit frecvent în ultimele luni.

După „detectarea unui zbor spre frontiera de stat rusă”, Moscova a trimis două avioane de luptă pentru a „preveni o posibilă încălcare a frontierei şi pentru a contracara misiunea de recunoaştere a dronelor” americane, a transmis Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Ministerul a adăugat că aceste nave americane fără pilot, Reaper şi Global Hawk, „efectuau o misiune de recunoaştere în regiunea peninsulei Crimeea”.

După sosirea avioanelor ruseşti, „dronele şi-au schimbat direcţia de zbor şi au părăsit zonele în care au fost efectuate recunoaşteri aeriene”, a adăugat ministerul.

Incidentele în care au fost implicate avioane ruseşti şi drone americane sau avioane NATO s-au înmulţit în ultimele luni, atât în Marea Neagră, cât şi deasupra Mării Baltice, pe fondul conflictului din Ucraina.

Crimeea, crucială pentru logistica forţelor ruse care luptă în sudul Ucrainei, a fost vizată în mod repetat de atacuri ucrainene cu drone de la începutul conflictului.

Putin nu merge la summitul G20

În altă ordine de idei, preşedintele Vladimir Putin nu va participa la summitul G20 de luna viitoare, din India. Kremlinul va fi reprezentat de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a transmis biroul premierului indian Narendra Modi.

Biroul lui Modi susține că premierul Indiei a vorbit cu Putin la telefon şi „şi-a exprimat neînţelegerea” cu privire la decizia acestuia de a nu participa la summitul programat pentru 9-10 septembrie.

New Delhi şi Moscova au stabilit legături încă din timpul Războiului Rece, iar Rusia rămâne cel mai mare furnizor de arme al Indiei. India, la rândul său, a evitat orice condamnare explicită a Rusiei după invadarea Ucrainei, în ciuda consolidării legăturilor sale de securitate cu Statele Unite.

În martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat că a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin sub acuzaţia de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni. India nu este semnatară a CPI.

Kremlinul neagă aceste acuzaţii, considerând că mandatul de arestare împotriva liderului rus este „nul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?