LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 38 de război: Soldații ucraineni au recucerit peste 30 de orașe de la forțele ruse / Turcia se oferă să evacueze cu vaporul oamenii din Mariupol

LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 38 de război: Soldații ucraineni au recucerit peste 30 de orașe de la forțele ruse / Turcia se oferă să evacueze cu vaporul oamenii din Mariupol
Sursa: Profimedia
Publicat: 02/04/2022, 08:13
Actualizat: 02/04/2022, 21:01

Jurnal de război, ziua 38. Soldații ucrainei ar fi recucerit peste 30 de orașe de la armata rusă în regiunea Kiev. Pe de altă parte, Turcia s-a oferit să evacueze cu vaporul cetățenii din Mariupol, oraș devastat de război.

UPDATE 19:53. Ucraina susține că a înregistrat mai multe victorii în jurul Kievului

Trupele ucrainene au recucerit peste 30 de orașe și așezări de la forțele ruse în regiunea Kiev, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych, citat de BBC, conform Mediafax.

Dar lupte mai intense vor avea loc în alte zone ale țării, a declarat el pentru televiziunea locală.

„Să nu ne facem iluzii – mai sunt încă bătălii grele pentru sud, pentru Mariupol, pentru estul Ucrainei”, a declarat Arestovici.

A trecut o săptămână de când oficialii militari ruși și-au anunțat planul de reorientare a invaziei către „eliberarea” regiunii Donbas din estul Ucrainei.

UPDATE 19:14. O fostă procuroare de crime de război cere Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pe numele lui Putin. „Este un criminal de război”

Fosta procuroare de crime de război Carla Del Ponte a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE 18:28. Comisia Europeană: Companiile ale căror contracte pentru gaze cu Rusia prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui să se conformeze și să plătească în ruble

Companiile europene care au contracte de furnizare a gazelor naturale cu Rusia, contracte care prevăd că plata se face în euro sau dolari, nu ar trebui să dea curs solicitării Kremlinului privind plata gazelor în ruble, a informat vineri Comisia Europeană.

UPDATE 18:12. Zelenski: „NATO ar fi mult mai puternică cu Ucraina”

Președintele Ucrainei a avut o intervenție la Fox News, în timpul căreia a transmis NATO că Alianța ar fi mult mai puternică cu Ucraina. În acest context, el a ținut să reamintească astfel că NATO nu dorește Ucraina printre membrii săi, declarație pe care a mai făcut-o pe parcursul lunii martie.

UPDATE 17:06. Turcia se oferă să evacueze cu vaporul oamenii din Mariupol

Turcia s-a oferit să evacueze cu vaporul persoanele blocate în orașul asediat Mariupol, a anunțat sâmbătă ministrul Apărării din această țară, conform CNN, citat de Mediafax.

„Putem oferi nave pentru evacuările din Mariupol, în special în ceea ce privește civilii, persoanele rănite și cetățenii turci și cetățeni din alte națiuni”, a declarat ministrul Hulusi Akar reporterilor.

Orașul portuar, care se află pe țărmul Mării Azov, pe coasta sudică a Ucrainei, a suferit pagube importante în urma atacurilor ruse și iar încercările de evacuare au fost zădărnicite până sâmbătă.

Ministerul turc al Apărării a transmis „cererea de a sprijini evacuările” atașatului militar rus la Ankara și atașatului militar turc la Moscova, care au transmis mesajul autorităților ruse. Atașatul militar ucrainean la Ankara a transmis, de asemenea, mesajul autorităților ucrainene, potrivit lui Akar.

Turcia a găzduit echipele de negociere din Rusia și Ucraina pentru discuții la Istanbul la începutul acestei săptămâni.

UPDATE 16:54. Rusia transmite că nu va mai coopera la Stația Spațială Internațională, deoarece tensiunile din ultima vreme vor afecta colaborarea

Rusia a anunţat că va pune capăt cooperării cu Staţia Spaţială Internaţională până când sancţiunile conduse de Occident cu privire la invazia sa din Ucraina vor fi ridicate.

UPDATE 15:30. INTERVIU EXCLUSIV| „Vocile propagandei amenință că Vladimir Putin nu se va opri doar la Ucraina”. Scriitor rus, despre următoarea mișcare a liderului de la Kremlin

Războiul lui Putin din Ucraina va avea consecințe teribile, avertizează într-un interviu, pentru Gândul, un scriitor de origine rusă. „Mă tem că acest război va distruge relațiile dintre cele două popoare, ucrainean și rus, cel puțin câteva decenii”, consideră omul de cultură care a dorit să-și păstreze anonimatul.

UPDATE 13:08. Dezvăluiri despre starea de sănătate a lui Putin. Liderul de la Kremlin ar fi optat pentru băi în sânge din coarne de cerb

De-a lungul timpului, Putin şi-a exprimat adesea interesul pentru medicina alternativă. Recent, aliatul său din Belarus Aleksander Lukașenko susținea că Putin este complet sănătos și la cap și la trup, ba chiar ar fi în mare formă. Lukașenko a comentat chiar că Putin ”ne va îngropa pe toți”.

UPDATE 11:12. Ucraina a făcut anunțul: Ce se întâmplă acum la centrala nucleară de la Cernobîl

Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl, potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse.

UPDATE 10:10. Armele care ar distruge definitiv economia Rusiei și ar arunca regimul lui Putin în beznă: „Ar fi devastatoare pentru ei, dar şi pentru UE“

Vladimir Putin a supravieţuit sancţiunilor Occidentului până în prezent. Există, totuşi, alte câteva arme care ar pulveriza definitiv economia Rusiei, însă unele ar putea fi devastatoare şi pentru UE, susţine un expert român din Germania.

UPDATE 9:43. Forțele rusești s-ar fi retras de pe aeroportul din apropierea Kievului

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării a declarat că Ucraina a recucerit mai multe localități de-a lungul axei estice a războiului.

Rachete rusești lovesc două orașe din centrul Ucrainei – oficial local

Rachete rusești au lovit două orașe din centrul Ucrainei, avariind infrastructura și clădirile rezidențiale, potrivit șefului regiunii Poltava.

UPDATE 9:05. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune, într-un nou mesaj video, că trupele ruse lasă în urmă un ”dezastru complet” în apropierea Kievului, minând ”întregul teritoriu”, inclusiv zone din jurul caselor și cadavrele, informează The Guardian.

„Lasă explozibili pe întreg teritoriul. Minează case, echipamente, chiar și trupurile oamenilor care au fost uciși. Există o mulțime de fire de declanșare, o mulțime de alte pericole”, a acuzat Volodimir Zelenski.

UPDATE 8:23. Rusia ar fi intrat inclusiv pe teritoriul NATO și a a încercat să atace cibernetic și ministere ale statului român. Anunțul a fost făcut de Anton Rog, șeful centrului Cyberint al SRI, într-un interviu pentru ”România, te iubesc!”.

UPDATE 8:08. Kremlinul, reacție după ce presa a speculat că Putin ar avea cancer. Ce se spune, de fapt, despre președintele rus

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că informaţiile privind problemele de sănătate pe care le-ar avea preşedintele rus Vladimir Putin sunt „ficţiune şi minciună” , scrie agenţia de presă News.ru, citând un interviu acordat de Peskov publicaţiei online „Atenţie: mass-media”.

UPDATE 7:50. VIDEO| Mărturia tulburătoare a unui copil din Mariupol: „Este sângele tatălui meu. Poţi filma un film de groază aici”

Mariupol rămâne în continuare blocat, trupele ruse nefiind de acord să permită ajutoarelor umanitare să intre în oraș, potrivit unui consilier al primarului. Unul dintre copiii captivi a publicat un jurnal în care descrie ororile războiului pe care le trăiește din 24 februarie.

UPDATE 00:00. Un oraș din apropiere de Kiev a fost recâștigat de forțele ucrainene. Rușii au otrăvit produsele dintr-o fabrică de dulciuri din localitate | VIDEO

Anatoli Fedoruk, primarul orașului Bucha, aflat în apropiere de capitala Ucrainei, Kiev, a anunțat că forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului.

UPDATE 22:57. O profesoară din Rusia a fost arestată după ce elevii au reclamat-o că e anti-război

O profesoară din Rusia a fost arestată după ce a fost reclamată la poliție de către elevii săi pentru că a făcut comentarii împotriva războiului, potrivit presei locale, citate de BBC.

UPDATE 22:31. Kuleba: Forțele rusești „nu sunt suficient de puternice” pentru a ataca Ucraina pe toate fronturile

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat vineri pentru CNN că el crede că are loc o regrupare a trupelor rusești, deoarece „nu pot susține presiunea” pentru a continua un atac asupra Ucrainei de pe trei fronturi.

UPDATE 21:26. Rusia: Depozitul de petrol de la Belgorod, lovit de elicoptere ucrainene, era civil

Depozitul de petrol de la Belgorod, lovit de elicoptere ucrainene, era unul civil, spun autoritățile ruse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore