Prima reacție a autorităților române după filmările cu obiectivele militare din România. MAE declară persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei

Prima reacție a autorităților române după filmările cu obiectivele militare din România. MAE declară persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 24/05/2024, 13:05
Actualizat: 24/05/2024, 13:57

Autoritățile române au declarat persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, după ce un bărbat prins de DIICOT a fost arestat pentru trădare, pentru că a filmat obiective militare din România, inclusiv ale NATO, și a furnizat informații unui diplomat rus.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, vineri, că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse, vineri 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București.

Arestat pentru trădare prin transmitere de secrete militare rușilor

Un tânăr a fost arestat, joi seara, după ce a fost reținut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru trădare prin transmitere de secrete rușilor, a aflat în exclusivitate națională Gândul.

El a fost prins însă de oamenii legii când filma obiective militare, inclusiv NATO, din România și furniza informațiile către diplomați ruși, iar la percheziții s-au găsit fișiere întregi cu filmări cu echipamente militare și înscrisuri, potrivit surselor Gândul.

„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, începând cu anul 2022, persoana cercetată ar fi supravegheat unele obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-ar fi transmis către diplomați din cadrul unei ambasade străine în România. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate mai multe mijloace de probă”, au confirmat, ulterior, procurorii DIICOT.

Bărbatul arestat pentru trădare se voia candidat la Primăria Ploiești

Alexandru Dorin Piscan, arestat pentru 30 de zile, sub acuzația de trădare, și-a publicat dorința de a candida la alegerile locale din 9 iunie pentru a fi primarul Ploieștiului, intenție care nu s-a concretizat însă cu documente și liste cu semnături de susținere depuse la Biroului Electoral Județean Prahova.

Din informațiile Gândul, Alexandru Piscan, care are o firmă de organizare de evenimente, a stat mai mult timp în SUA și se lăuda în mediul de afaceri că are relații bune pe continentul american, dar și cu persoane influente din Rusia.

Și în august 2022, Ministerul Afacerilor Externe informa că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București. Reprezentantul Ambasadei Federației Ruse a fost atunci scos din țară.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, afirma că Moscova va răspunde „în mod adecvat”  deciziei Bucureştiului de a declara persona non grata un angajat al Aambasadei Rusiei, ceea ce s-a întâmplat ulterior.


CITEȘTE ȘI:

Bărbatul arestat pentru trădare se voia candidat la Primăria Ploiești. Alexandru Piscan e acuzat că a dat informații rușilor despre obiective din țară

A filmat obiective militare românești și NATO și a dat informațiile RUȘILOR. Instanța a dispus arestarea pentru trădare, cerută de procurorii DIICOT

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×