Magda Bistriceanu, despre acordul politic dintre PSD, PNL și UDMR: ”Nu cred că mariajul lor va avea viața așa lungă!”

Magda Bistriceanu, despre acordul politic dintre PSD, PNL și UDMR: ”Nu cred că mariajul lor va avea viața așa lungă!”
Magda Bistriceanu
Publicat: 25/11/2021, 14:26

Acordul politic dintre PSD, PNL și UDMR precizează că noua alianță se va numi ”Coaliția Națională pentru România”, iar această înțelegere politică va fi valabilă până 2024.

Nicolae Ciucă este primul premier al acestei alianțe – până pe data de 25 mai 2023 -, urmând ca premierul desemnat de social-democrați să preia, ulterior, funcția de prim-ministru al României, până la alegerile generale din 2024.

  • Formațiunile semnatare convin asupra formării Coaliției Naționale pentru România – coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024.
  • Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Acordul politic stabilit între cele trei formațiuni politice precizează, pe de altă parte, și ce schimbări vor avea loc, în guvern, la schimbarea premierului (mai multe detalii AICI).

”La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se specifică în acest acord politic.

Magda Bistriceanu: ” Să înțeleg că pe 24 mai 2023 Ciucă își dă demisia?”

Magda Bistriceanu și-a manifestat scepticismul, în mediul online, în legătură cu ”durata de viață” a Coaliției Naționale pentru România, anticipând că ”mariajul” politic nu va rezista până în 2024.

Totodată, analistul politic și-a pus și o întrebare referitoare la momentul ”rotirii” premierilor, dorind să știe dacă Nicolae Ciucă va demisiona pe data de 24 mai 2023 pentru a-i permite lui Marcel Ciolacu să preia funcția de premier al României.

”PSD și PNL au semnat un Acord politic ce stă la baza coaliției de guvernare. Acordul prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023. Să înțeleg că pe 24 mai 2023 Ciucă își dă demisia, ca să vină Ciolacu? Bine, nu cred că mariajul lor va avea viața așa lungă!”, anticipează Magda Bistriceanu.

Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult