Maia Sandu, după 500 de zile de război în Ucraina: ”Ne vom uni eforturile pentru ca Rusia să răspundă pentru crimele de război”

Maia Sandu, după 500 de zile de război în Ucraina: ”Ne vom uni eforturile pentru ca Rusia să răspundă pentru crimele de război”
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova / Sursa FOTO: Alexandra Pandrea - Gândul

Președintele Republicii Moldova a transmis un mesaj în cea de-a 500-a zi de război în Ucraina. Etichetată de Moscova drept ”operațiune militară specială”, invadarea Ucrainei a însemnat și înseamnă atrocități inimaginabile într-o societate modernă, iar Maia Sandu punctează că acest război nu înseamnă altceva decât ”moarte și teroare”.

Invadarea Ucrainei, ordonată anul trecut de Vladimir Putin, a dus la moartea și la distrugerea vieților uno oameni pașnici care nu doreau altceva decât să trăiască netulburați.

Oameni nevinovați au fost executați, notează Maia Sandu în mesajul său, femeile au fost violate, copii au fost uciși fără milă de invadatorii ruși. Gropile comune sunt mărturia tuturor atrocităților, iar Rusia va trebui să răspundă pentru toate aceste ”crime de război”.

Azi se fac 500 de zile de când Rusia și-a început războiul brutal împotriva Ucrainei. 500 de zile de când oamenii pașnici, care dormeau în casele lor, care trăiau pe pământul lor, au fost treziți de exploziile bombelor și huruitul tancurilor. Oameni nevinovați executați și lăsați să se descompună pe străzi sau aruncați în groapa comună. La Bucha, la Irpin, la Hostomel, la Borodianka. Femei violate și copii uciși sau schilodiți de bombe.

Cei în puteri, femei și bărbați, au luat armele în mâini și-și apără țara. Milioane de mame cu copii și vârstnici au fost nevoiți să-și lase casele și să se adăpostească în subsoluri, în stațiile de metrou sau să fugă în alte regiuni ale Ucrainei sau în alte țări.

Acest război brutal seamănă moarte și teroare. Invadatorii distrug clădiri și locuințe, bombardează rețele electrice, distrug sistemele de apă, devastând totul”, scrie Maia Sandu în mediul online.

”Ucrainenii sunt oamenii păcii și noi suntem alături de ei”

Ucraina a ripostat, notează președintele Republicii Moldova, populația civilă a rezistat asalturilor brutale, comunitatea internațională a făcut front comun împotriva unui agresor care și-a scris scenariul sângeros la Kremlin.

Maia Sandu transmite, în finalul mesajului său, că este sigură de victoria ucrainenilor, pe care îi descrie ca fiind ”oamenii păcii”.

Datorită curajului militarilor ucraineni, datorită rezistenței populației civile, în Moldova avem pace. Suntem solidari cu Ucraina și vom face tot ce ne stă în puteri să fim alături. Ucrainenii sunt și vor fi bineveniți în țara noastră.

Drumurile și căile noastre ferate vor continua să ducă produsele ucrainene către piețele lor de desfacere. Ca parte a comunității internaționale, ne vom uni eforturile cu Ucraina pentru ca Rusia să răspundă pentru crimele sale de război.

Ucraina va învinge. Altfel nu poate fi. Ucrainenii sunt oamenii păcii și noi suntem alături de ei”, încheie Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.


Citește și:

ANALIZĂ | Sociologul Alexandra Prokopenko: ”Revolta Wagner a lovit în cei doi piloni ai puterii lui Putin, propaganda și serviciile de securitate”

EXCLUSIV | Meniul zilei în ”azilele groazei”: ”Ciorbă de fasole fără fasole, pâine cu margarină, ceai diluat, parizer!”. Între mese, trei biscuiți

EXCLUSIV | Ororile din ”azilele groazei”: ”O femeie care nu se putea hrăni singură nu primea mâncare și apă”. Amenințarea cu ”izolatorul” din subsol

EXCLUSIV | În ”azilele groazei”, pacienții erau ținuți nespălați cu zilele: ”Hai că arunc o cană de apă pe ei, am luat mirosul de transpirație!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe epava...
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Imagini de colecție! Bianca a rămas fără cuvinte când l-a văzut pe Bădălău cu noua...
Cum a aflat Mircea Solcanu că are o tumoră pe creier. S-a operat, dar boala...
Cod roșu de caniculă, sâmbătă și duminică, în mai multe județe și București. ANM prelungește...
Mamă revoltată pe educatoarele care i-ar fi discriminat copilul. Cadrele didactice ripostează
Sancțiuni severe pentru proprietarii și chiriașii din România. Iată câți ani de închisoare riscă cei...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Alertă globală emisă în legătură cu medicamente Ozempic contrafăcute
Descoperire MASIVĂ pe Saturn! Ce se întâmplă cu ENERGIA de pe planetă?
Interdicție pentru șoferi. Amendă pentru ochelarii de soare
S-au scumpit carburanții. Cât costă litrul de benzină și motorină
David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, proba de...
Prietena lui Vlad Pascu rupe tăcerea! Rebeca, dezvăluiri neașteptate în fața magistraților
Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia...
Motivul pentru care Gheorghe Turda era să fie bătut la o nuntă: "Am fugit de...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Cercetătorii au inventat un nou antivenin împotriva mușcăturilor văduvei negre
×