Maia Sandu, după 500 de zile de război în Ucraina: ”Ne vom uni eforturile pentru ca Rusia să răspundă pentru crimele de război”

Maia Sandu, după 500 de zile de război în Ucraina: ”Ne vom uni eforturile pentru ca Rusia să răspundă pentru crimele de război”
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova / Sursa FOTO: Alexandra Pandrea - Gândul

Președintele Republicii Moldova a transmis un mesaj în cea de-a 500-a zi de război în Ucraina. Etichetată de Moscova drept ”operațiune militară specială”, invadarea Ucrainei a însemnat și înseamnă atrocități inimaginabile într-o societate modernă, iar Maia Sandu punctează că acest război nu înseamnă altceva decât ”moarte și teroare”.

Invadarea Ucrainei, ordonată anul trecut de Vladimir Putin, a dus la moartea și la distrugerea vieților uno oameni pașnici care nu doreau altceva decât să trăiască netulburați.

Oameni nevinovați au fost executați, notează Maia Sandu în mesajul său, femeile au fost violate, copii au fost uciși fără milă de invadatorii ruși. Gropile comune sunt mărturia tuturor atrocităților, iar Rusia va trebui să răspundă pentru toate aceste ”crime de război”.

Azi se fac 500 de zile de când Rusia și-a început războiul brutal împotriva Ucrainei. 500 de zile de când oamenii pașnici, care dormeau în casele lor, care trăiau pe pământul lor, au fost treziți de exploziile bombelor și huruitul tancurilor. Oameni nevinovați executați și lăsați să se descompună pe străzi sau aruncați în groapa comună. La Bucha, la Irpin, la Hostomel, la Borodianka. Femei violate și copii uciși sau schilodiți de bombe.

Cei în puteri, femei și bărbați, au luat armele în mâini și-și apără țara. Milioane de mame cu copii și vârstnici au fost nevoiți să-și lase casele și să se adăpostească în subsoluri, în stațiile de metrou sau să fugă în alte regiuni ale Ucrainei sau în alte țări.

Acest război brutal seamănă moarte și teroare. Invadatorii distrug clădiri și locuințe, bombardează rețele electrice, distrug sistemele de apă, devastând totul”, scrie Maia Sandu în mediul online.

”Ucrainenii sunt oamenii păcii și noi suntem alături de ei”

Ucraina a ripostat, notează președintele Republicii Moldova, populația civilă a rezistat asalturilor brutale, comunitatea internațională a făcut front comun împotriva unui agresor care și-a scris scenariul sângeros la Kremlin.

Maia Sandu transmite, în finalul mesajului său, că este sigură de victoria ucrainenilor, pe care îi descrie ca fiind ”oamenii păcii”.

Datorită curajului militarilor ucraineni, datorită rezistenței populației civile, în Moldova avem pace. Suntem solidari cu Ucraina și vom face tot ce ne stă în puteri să fim alături. Ucrainenii sunt și vor fi bineveniți în țara noastră.

Drumurile și căile noastre ferate vor continua să ducă produsele ucrainene către piețele lor de desfacere. Ca parte a comunității internaționale, ne vom uni eforturile cu Ucraina pentru ca Rusia să răspundă pentru crimele sale de război.

Ucraina va învinge. Altfel nu poate fi. Ucrainenii sunt oamenii păcii și noi suntem alături de ei”, încheie Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.


Citește și:

ANALIZĂ | Sociologul Alexandra Prokopenko: ”Revolta Wagner a lovit în cei doi piloni ai puterii lui Putin, propaganda și serviciile de securitate”

EXCLUSIV | Meniul zilei în ”azilele groazei”: ”Ciorbă de fasole fără fasole, pâine cu margarină, ceai diluat, parizer!”. Între mese, trei biscuiți

EXCLUSIV | Ororile din ”azilele groazei”: ”O femeie care nu se putea hrăni singură nu primea mâncare și apă”. Amenințarea cu ”izolatorul” din subsol

EXCLUSIV | În ”azilele groazei”, pacienții erau ținuți nespălați cu zilele: ”Hai că arunc o cană de apă pe ei, am luat mirosul de transpirație!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto