Maia Sandu: ”Nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă”

Maia Sandu: ”Nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă”
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova | Foto - Profimedia Images
Publicat: 04/04/2022, 14:32
Actualizat: 04/04/2022, 14:34

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că țara sa nu poate să renunțe, deocamdată, la achiziția de gaze din Federația Rusă, în contextul în care guvernul de la Chișinău caută, încă, o alternativă. 

Republica Moldova plătește zilnic 3-4 milioane de dolari pentru gazele cumpărate din Federația Rusă, a mai spus Maia Sandu.

Este un ”mare aspect economic”, a precizat președintele Republicii Moldova, iar țara de peste Prut nu are, în momentul de față, decât un singur furnizor, fiind 100% dependentă de Federația Rusă.

”Cel mai important element – achiziția de gaze. Aici este cel mai mare aspect economic, dacă vorbim de relațiile economice cu Federația Rusă. Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze, guvernul caută alternative, pentru că nici pentru noi nu este bine să fim dependenți 100% de un singur furnizor. Situația pe piața gazelor este dificilă, dar astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă. Nu suntem singura țară care nu renunță”, a declarat, luni, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, citată de Mediafax.

Maia Sandu: ”Republica Moldova găzduiește 100.000 de refugiați, ceea ce înseamnă 4% din populație”

Făcând referire la criza refugiaților din Ucraina, după ce armata Federației Ruse a invadat această țară, Maia Sandu a spus că în Republica Moldova sunt găzduiți 100.000 de refugiați.

Totodată, Maia Sandu a mai precizat că în contul deschis de Ministerul de Finanțe de la Chișinău au fost donați – inclusiv de guvernele Elveției și Lituaniei – circa 60 de milioane de lei moldovenești.

”Republica Moldova găzduiește 100.000 de refugiați, ceea ce înseamnă 4% din populație. Dacă e mult sau puțin, fiecare își trage propria concluzie. Dacă din țara noastră nu s-ar fi furat miliarde de lei în trecut, inclusiv de unii politicieni, atunci evident că resursele ar fi fost mai mari și am fi putut ajuta mai multă lume. Asta este realitatea și vom încerca pe viitor să ajutăm oamenii ca să treacă mai ușor prin această criză economică”, a mai transmis Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult