A început procesul fostului jurnalist rus Ivan Safronov, judecat pentru ”trădare de stat”: ”Repet și voi repeta, nu sunt vinovat”

A început procesul fostului jurnalist rus Ivan Safronov, judecat pentru ”trădare de stat”: ”Repet și voi repeta, nu sunt vinovat”
Fostul jurnalist rus Ivan Safronov, judecat pentru ”trădare de stat” | Foto Profimedia Images
Publicat: 04/04/2022, 13:40
Actualizat: 04/04/2022, 13:41

Procesul fostului jurnalist rus Ivan Safronov a început luni, cu ușile închise, iar acesta riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Safronov este acuzat de autoritățile de la Moscova că a divulgat informații secrete unei țări NATO – în 2017 -, în centrul atenției aflându-se vânzările de arme ale Rusiei în Orientul Mijlociu. Singurele detalii oficiale publicate despre acest caz au fost inserate într-o declarație – la scurt timp după arestarea lui Safronov – în care acesta a fost acuzat că ar fi lucrat pentru o agenție de informații NATO, scopul fiind acela de a ”colecta și transfera informații despre cooperarea militaro-tehnică, apărarea și securitatea Rusiei”.

Fostul jurnalist – în vârstă de 31 de ani – a fost arestat pe data de  7 iulie 2020, însă a declarat, de fiecare dată, că este nevinovat. Ivan Safronov acoperea subiecte din domeniul Apărării pentru ziarele Kommersant și Vedomosti, dar a fost și consilier al șefului Roscosmos (n.red. – Agenția Federală Spațială Rusă, agenția guvernamentală responsabilă de programul spațial rusesc), Dmitri Rogozin.

De-a lungul timpului, susținătorii fostului jurnalist au organizat, constant, demonstrații la Moscova și în alte orașe pentru a cere eliberarea sa, iar organizațiile pentru drepturile omului au emis declarații în solicitau eliberarea lui Safronov, exprimându-și  îngrijorarea cu privire la intensificarea represiunii împotriva disidenței în Rusia.

Ivan Safronov: ”Am fost forțat să spun că sunt vinovat de înaltă trădare”

Ivan Safronov a fost unul dintre cei mai respectați jurnaliști ai Rusiei în domeniul apărării și a declarat că – timp de un an și nouă luni – ar fi fost forțat să recunoască faptul că se face vinovat de înaltă trădare.

Fostul jurnalist neagă, însă, această acuzație, repetând că este nevinovat.

”Timp de un an și nouă luni am fost forțat să spun că sunt vinovat de înaltă trădare. Dar repet și voi repeta – nu sunt vinovat. Pune-te în locul meu – ei îți spun că ai comis o crimă, dar nu-ți spun exact ce crimă. Cum te vei apăra de această absurditate? Aceasta este o parodie completă a dreptății și a bunului simț!”, a spus Ivan Safronov, citat de The Moscow Times.

Ivan Safronov a mai declarat că întreg cazul său se bazează pe analiza unor surse deschise și pe discuții cu oficialii, adăugând că nu i s-a precizat ”ce constituie trădare în cazul său”.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult