MapN retrage proiectul de lege care propunea ca serviciul de spionaj militar să aibă personalitate juridică. Precizările Armatei

MapN retrage proiectul de lege care propunea ca serviciul de spionaj militar să aibă personalitate juridică. Precizările Armatei
Foto: Caracter Ilustrativ
Publicat: 27/10/2023, 17:54

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, vineri, că își retrage proiectul, pus recent în transparență decizională, ca actuala Direcție Generală de Informații a Armatei (DGIA) să devină un serviciu secret cu propria personalitate juridică, urmând însă să rămână în subordinea ministrului Apărării și sub control parlamentar.

Armata renunță la proiectul de act normativ publicat recent.

„Ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 20 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea de pe fluxul de avizare interinstituțională a proiectului de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naţionale”, au transmis reprezentații Armatei.

„În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, Ministerul Apărării Naționale va rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale, în scopul elaborării unor acte normative care să corespundă nevoilor de adaptare la provocările din mediul de securitate”, se arată în comunicatul transmis vineri.

Ce schimbări propunea Armata

Ministerul Apărării Naționale (MApN) propunea prin proiectul de lege  ca DGIA să devină un serviciu secret cu propria personalitate juridică, urmând însă să rămână în subordinea ministrului Apărării și sub control parlamentar. Schimbările vizează reglementarea posibilității de finanțare a structurii, pe lângă cea de la buget, din alte surse legal constituite. Din punctul de vedere al resurselor umane, urmau să ce creeze trei posturi de conducere și se avea în vedere creșterea gradului de cooptare a specialiștilor, pe fondul provocărilor din rândul cadrelor militare, inclusiv pensiile, arată proiectul Armatei.

Ministerul Apărării Naționale argumenta, în expunerea de motive a proiectului de lege, că se impune recalibrarea activității de informații în actualul contextul geopolitic turbulent și impredictibil, în care amenințările actuale sunt tot mai complexe și mai dinamice, caracterizat prin diversificarea modalităților de acțiune și răspuns al actorilor statali și non-statali și, implicit, de proiectare a forței atât prin mijloace militare, cât și prin mijloace mascate de agresiune (practici subversive, de război informațional, psihologic, cibernetic).

Astfel, potrivit documentului, este nevoie de reformarea sistemului național de securitate, prin adaptarea cadrului legislativ pentru a oferi instituțiilor naționale responsabile instrumentele necesare gestionării provocărilor la adresa securității naționale.

Proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale a fost publicat pe site-ul Armatei pe 20 octombrie și urma să stea în consultare publică timp de zece zile de la afișare.

Potrivit documentului, este nevoie de reformarea sistemului național de securitate, prin adaptarea cadrului legislativ pentru a oferi instituțiilor naționale responsabile instrumentele necesare gestionării provocărilor la adresa securității naționale.

Direcția urma să aibă o conducere extinsă, pe lângă cea actuală, formată dintr-un director general – numit în funcție de ministrul Apărării Naționale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și un locțiitor.

„Având în vedere multitudinea și complexitatea atribuțiilor (informații, contrainformații, securitate, prevenire și combatere terorism, învățământ), prin proiectul de lege se propune completarea echipei de conducere cu un prim-adjunct și doi adjuncți ai directorului general, cadre militare, care să fie numiți de către ministrul Apărării Naționale. Propunerea este susținută și de nevoia de a asigura echivalența cu funcțiile de conducere ale celorlalte servicii naționale / structuri departamentale de informații în cadrul activităților de cooperare”, se arată în proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, publicat pe site-ul Armatei pe 20 octombrie.

Proiectul de act normativ prevedea și măsuri sporite de evaluarea psihologică a personalului din direcție – atât militar, cât și civil, atât la recrutare, dar și la revenirea din misiuni care ar putea avea impact asupra integrității lor. Mai mult, există inclusă obligația structurii de a asigura protecția angajaților care sunt deconspirați fără culpa lor, inclusiv încadrarea în muncă a personalului acoperit deconspirat în împrejurări care exclud vina acestora.

Nota de fundamentare face referire și la nevoia instituției de a atrage personal care să corespundă profilului jobului din serviciul de informații, în contextul incertitudinilor din sânul personalului Armatei, inclusiv cauzate de discuțiile privind pensiile militare.

Potrivit documentului, pe fondul caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate normativă în materia pensiilor militare, a fost creată o stare de nesiguranță, cu efecte de contagiune în masa militarilor care îndeplineau condițiile de pensionare, manifestată prin părăsirea sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și destabilizarea acestuia, sistem deja depopulat de specialiști, urmare a valului de pensionări anterioare anului 2023.

„Acoperirea deficitului de resursă umană cu expertiză și pregătire conform nevoilor organizației trebuie realizată prin cooptarea, la toate nivelurilor de comandă, control și execuție, a unor persoane care au o pregătire culturală diversificată, care să fie buni cunoscători de limbi străine, care să aibă un profil psihologic adaptat muncii de informații pentru apărare și, nu în ultimul rând, care să aibă o reputație morală de excepție”, se arată în nota de fundamentare.

Nota de fundamentare și proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale de act normativ.

   Proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru… by Gandul.info on Scribd

Sursa foto – caracter ilustrativ – Facebook – MApN – Ziua Armatei României sărbătorită în garnizoanele din țară

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto