Mărturie în lacrimi a unei femei care şi-a pierdut tatăl în căminul GROAZEI din Mureş: „Tata a murit în chinuri”

Mărturie în lacrimi a unei femei care şi-a pierdut tatăl în căminul GROAZEI din Mureş: „Tata a murit în chinuri”
Sursa foto: Capturi TV Antena 3
Publicat: 28/07/2023, 18:45

O femeie povesteşte că tatăl ei, în vârstă de 71 de ani, a trăit doar 10 zile în acest azil din Căsuța Lu’Min din Sâncraiul de Mureș. L-a dus acolo într-o stare bună, dar crede că a avut parte de tratamente extrem de rele din partea angajaţilor azilului.

Polițiștii alertați joi printr-un apel la 112 au descoperit douăzeci și opt de persoane cu dizabilități îngrămădite într-un centru social care avea autorizație doar pentru nouă persoane. Este vorba despre azilul Lu’Min, administrat de Asociația RE-MIN, din Sâncraiul de Mureș unde, conform datelor preliminare primite de cancelaria Premierului și postate de Marcel Ciolacu pe Facebook, există dovezi că rezidenții au fost maltratați.

Vineri, au apărut noi mărturii ale aparținătorilor acestor persoane. Astfel, femeia care și-a pierdut tatăl în acest azil a declarat pentru Antena 3 CNN că este decisă să depună chiar şi o plângere penală.

„L-am adus pe picioare. Mi-au dat telefon asistentele, era cu Covid-ul şi mi-au dat telefon tot timpul că tata mănâncă, tata e bine. Zece zile a trăit…”, mărturiseşte, cu lacrimi în ochi, femeia care şi-a pierdut tatăl în căminul groazei din Mureş.

Sursa foto: Capturi TV Antena 3

„Tata a murit în chinuri”

„Când l-au dus pe tata la casa mortuară avea picioarele strâmbe şi fratele meu mi-a zis oare de ce tata are… Era deja îmbrăcat, spălat tata şi am întrebat ce se întâmplă, de ce are picioarele aşa. Îmi zice fratele meu: „Cred că a murit tata numai în chinuri”, a adăugat femeia.

Am dat telefon la asistentă, am venit la Bărdeşti şi am rugat-o pe asistentă „Doamn Iulia, vă rog foarte, foarte frumos, spuneţi-mi în ce împrejurări a murit tata. Mi-aţi spus că mănâncă, că îi daţi iaurt, că tata e bine.

Noi i-am dat medicamente, i-am dat tot. Tata a fost subofiţer, a fost tanchist. De supărare, după 6 luni a murit şi mama”, mai spune femeia, cu lacrimi în ochi.

Sursa foto: Capturi TV Antena 3

Infernul de la azilul din Mureș

Infernul de la azilul din Mureș a fost raportat de Centrul de Resurse Juridice la Palatul Victoria, deși lucrurile par să fi fost de notorietate de aproape un an. Ulterior un apel telefonic la 112 a alertat Poliția. În doar câteva ore, informația despre grozăviile de la Căsuța Lu’Min din Bărdești au ajuns, în sfârșit, la Guvern. Opt pacienți au fost găsiți îngrămădiți la subsol. Trei dintre cei găsiți în subsolul imobilului sunt minori cu dizabilități. Copiii găsiţi în beci nici nu figurează în evidenţele centrului. Patronul a fost luat de polițişti şi dus la audieri joi.

”Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’Min, din județul Mureș. Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale.

Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!”, a anunțat joi premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Cad primele capete după ce ministrul Muncii a anunţat că a dispus retragerea licenţei

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat vineri că a dispus retragerea licenţei pentru Asociaţia ”Re-Min”, centrul ”Căsuţa Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti, și a cerut urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor pentru această ”situaţie revoltătoare”.

La rândul său, prefectul județului Mureș a dispus verificarea tuturor centrelor de asistență socială din județul Mureș, iar una dintre măsurile luate de urgență a fost eliberarea din funcție a lui Cristian Viorel Răduț, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș.

Pe perioada cercetării administrative, acesta a fost mutat pe o funcție publică de execuție, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăți și Inspecţie Socială Mureș.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a retras licența de funcționare a Centrului de Îngrijire și Asistență ”Căsuța lu’ Min”, eliberată la data de 28 decembrie 2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Bucharest Half Marathon are loc în weekendul 11 și 12 mai