Mecanicul trenului care a provocat accidentul de la Fetești a fost reținut pentru 24 de ore

Mecanicul trenului care a provocat accidentul de la Fetești a fost reținut pentru 24 de ore
Sursa Foto: CFR Infrastructura/ caracter ilustrativ
Publicat: 29/07/2021, 21:42
Actualizat: 29/07/2021, 21:43

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că se fac verificări cu privire la cauza accidentului de la Fetești, unde două trenuri de marfă s-au ciocnit, în noaptea de miercuri.

Update 21.38 – După primele verificări în cazul accidentului de la Fetești polițiștii au decis reținerea mecanicului de locomotivă pentru 24 de ore, cel care a provocat coliziunea dintre cele două garnituri.

În urma investigațiilor efectuate de către polițiștii de la transporturi, în stația CF Fetești, s-a concluzionat faptul că un tren de marfă aparținând unei societăți comerciale, ce avea în compunere 41 de vagoane încărcate cu fier vechi și care se deplasa pe relația Craiova – Constanța Port, a intrat în stația C.F. Fetești pe firul 2, intrând în coliziune cu un alt tren de marfă, staționat în stația C.F. Fetești la aceeași linie.

Totodată, din verificări a rezultat faptul că mecanicul locomotivei trenului care a intrat în coliziune cu cel de-al doilea tren, un bărbat, de 54 de ani, din Craiova, nu ar fi respectat timpul de odihnă prevăzut de OMT 256/2013, restricția de viteză de 30 de km/h la intrarea în stația C.F. Fetești și nici semnalul roșu de oprire dinaintea intrării în stație.

În urma testării alcooltest a mecanicului, a rezultat o alcoolemie de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acestuia i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Prejudiciul cauzat urmează să fie stabilit.

De asemenea, față de cel în cauză, polițiștii de la transporturi au dispus reținerea pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul I.P.J. Ialomița, urmând ca, la data de 30 iulie 2021, față de acesta, să se propună Parchetului de pe lângă Judecatoria Fetești, luarea de măsuri legale.

Știre inițială

Ministrul a precizat, joi,  că sunt informații că mecanicul care a provocat impactul ar fi fost băut și ar fi adormit. Polițiștii au confirmat că bărbatul consumase alcool.

Ministrul Transporturilor a dat, joi dimineață, primele detalii din verificările întreprinse pentru a afla cauzele accidentului de la Fetești și a transmis un semnal de avertisment operatorilor privați.

Cătălin Drulă: Sistemul de siguranță automat nu era funcțional

„Din primele informații pe care le avem de la fața locului, sistemul de siguranță automat care ar fi trebuit să frâneze trenul nu era funcțional. Ancheta o să spună de ce, o să primim chiar o primă informare chiar în cursul zilei de astăzi. Lucrurile nu erau în regulă nici cu mecanicul de locomotivă. Din ce am înțeles, da (ar fi adormit – n.r.), dar o să stabilească ancheta. Înțeleg că era și sub influența alcoolului”, a spus Cătălin Drulă, la Antena 3.

Conform informațiilor transmise joi dimineata de CFR, circulația feroviară a fost blocată după ce un tren privat de marfă, care era garat la linia II, în stația CF Fetești, a fost tamponat de un al doilea tren privat de marfă, care a depășit semnalul de OPRIRE de la intrare în stație, și a intrat în trenul garat. În urma tamponării, patru vagoane din compunerea primului tren de marfă au deraiat, iar din cel de-al doilea tren au deraiat 14 vagoane, iar locomotiva s-a răsturnat.

Potrivit unei postări de pe pagina de socializare Feroviarul Român, citată de clubferoviar.ro, este vorba de trenul 60514 aparținând Tim Rail Cargo remorcat cu EA 194 (CFR Calatori), care a tamponat violent trenul 50790 aparținând Express Fowarding remarcat cu DA 1655 (DB CARGO) în stația Fetesti.

„Vreau să transmit un semnal destul de clar către acești operatori de marfă din zona privată, pentru că, în fine, de la stat a mai rămas un singur operator, că nu se mai pot juca cu siguranța pe sistemul feroviar. Un tren de marfă a intrat în spatele altui tren trecând peste toate semnalele”, a afirmat ministru Transporturilor.

Mecanicul a fost testat alcoolscop

Potrivit Poliției Ialomița, mecanicul de locomotivă al trenului care a lovit cealaltă garnitură care era oprită a fost testat alcoolscop, rezultând o alcoolemie de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost transportat la Spitalul Municipal Fetești pentru a-i fi recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei, potrivit Mediafax.

Polițiștii continuă cercetarea la fața locului alături de celelalte autorități competente în domeniu pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului feroviar, a transmis Poliția Ialomița.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase