Sorin Grindeanu, ministrul lăudat de premier, anunță MĂSURI noi pentru simplificarea procedurilor privind proiectele de infrastructură mare

Sorin Grindeanu, ministrul lăudat de premier, anunță MĂSURI noi pentru simplificarea procedurilor privind proiectele de infrastructură mare
Sursa FOTO: Facebook/ Sorin Grindeanu
Publicat: 30/06/2023, 12:41
Actualizat: 30/06/2023, 20:28

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunţă vineri că Guvernul a luat măsuri pentru simplificarea procedurilor necesare construirii proiectelor de infrastructură mare, prin aprobarea unei Ordonanţe de Guvern pentru dezvoltarea mai rapidă a reţelei transeuropene de transport (TEN-T). 

OUG  prevede reducerea termenelor de emitere a certificatelor de urbanism, avizelor, acordurilor, altor acte emise de instituţiile avizatoare, la 5 zile, cu excepţia actelor de reglementare în domeniul protecţiei mediului.

”Noi măsuri pentru simplificarea procedurilor necesare construcţiei proiectelor de infrastructură mare”, scrie Sorin Grindeanu într-o postare pe pagina sa de facebook.

Ministrul arată că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Guvern pentru dezvoltarea mai rapidă a reţelei transeuropene de transport (TEN-T). Aceasta prevede:

  • urgentarea procedurii de autorizare a proiectelor privind infrastructura de transport, conform reglementărilor europene în vigoare;
  • atribuţii suplimentare pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii inclusiv în ceea ce priveşte demersuri pentru reducerea duratei obţinerii certificatelor de urbanism şi a altor documente eliberate de autorităţile administraţiei publice locale competente;
  • reducerea termenelor de emitere a certificatelor de urbanism, avizelor, acordurilor, altor acte emise de instituţiile avizatoare, la 5 zile, cu excepţia actelor de reglementare în domeniul protecţiei mediului, pentru care propunerile în cadrul proiectului de lege sunt distincte;
  • transpunerea prevederilor Directivei privind coordonarea procedurilor de autorizare şi achiziţiile publice în cadrul proiectelor transfrontaliere”, spune ministrul Transporturilor pe Facebook.

Ministrul Grindeanu mai arată că actul normativ va contribui (în cadrul Planului Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pe perioada 2020-2030) la creşterea capacităţii administrative a beneficiarilor proiectelor de infrastructură de transport în #România şi la eliminarea blocajelor care apar în etapele de pregătire a proiectelor.

Au curs felicitările pentru ministrul Sorin Grindeanu

Premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Sorin Grindeanu, mărturisind că speră ca în următorii ani să batem şi alte recorduri de număr de kilometri de autostradă finalizaţi.

”Mi se pare că recordul României este de 100 de km pe an, s-a întâmplat acest lucru. Eu sunt ferm convins, la cum îl cunosc pe domnul ministru şi acum după ce am văzut cât de ambiţioasă este întreaga echipă, vom depăşi şi acest record”, a mai spus Ciolacu.

 Fondurile europene, prioritatea pe transporturi

”Tot ce avem pe fondurile europene trebuie consumaţi şi fazaţi banii astfel încât ştiţi că PNRR este până în 2026, cel puţin până în acest moment Avem şi exerciţiul financiar viitor, cred că asta este prioritatea.

Avem o mare provocare, se numeşte războiul din Ucraina şi, aici, cu întreaga echipă a domnului ministru am detaliat un pic lucrurile şi în ceea ce priveşte exportul din Ucraina şi din Republica Moldova. Vedem ce se întâmplă pe front, cum se spune, pentru că în continuare este un blocaj major la Portul Odesa.

Portul Constanţa a devenit cel mai important port la Marea Neagră şi de fapt legătura –  nu numai a Ucrainei şi a Caucazului – dar și a zonei din Asia către Europa”, a arătat şeful Executivului.

Ciolacu a mai menţionat că o mare provocare este şi infrastructura de căi ferate, unde trebuie să intrăm într-o altă dinamică.

”În rest, vom avea în sfârşit Autostrada Moldovei”, a concluzionat noul premier al rotației guvernamentale.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, primele declarații după ce a fost votat în Parlament. „O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor”

LIVE UPDATE | Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului

Marcel Ciolacu, întâlniri „cu greutate” la început de săptămână. Noul premier îi primește la Palatul Victoria pe Mugur Isărescu și pe șefii OMV

De ce s-a întâlnit Marcel Ciolacu cu „Regele asfaltului”, Dorinel Umbrărescu. Premier: „Autostrada Moldovei prinde contur real”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
ILEGAL pentru orice român. Te scanează automat. A intrat în vigoare pe 31 martie
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...