Ministrul Sănătății, INFORMAȚII despre starea pacienților transferați de la azilele groazei. „Controlăm hârtii în loc să controlăm evidențe”

Ministrul Sănătății, INFORMAȚII despre starea pacienților transferați de la azilele groazei. Controlăm hârtii în loc să controlăm evidențe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / FOTO - Captură video: Facebook
Publicat: 10/07/2023, 13:45
Actualizat: 10/07/2023, 14:47

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul Ministerului Sănătății, despre starea pacienților transferați de la azilele groazei la diverse spitale din București. Acesta a declarat că au fost examinați 82 de pacienți și că, la nivel medical, lucrurile sunt sub control. Ministrul a mai punctat că sănătatea mintală este o prioritate la nivelul Uniunii Europene, iar România are multe de făcut în acest sens. Peste 5.000 de centre sociale din toată ţara vor fi controlate începând de luni, 10 iulie 2023, după ce premierul Marcel Ciolacu a cerut măsuri imediate. 

Reamintim că Teodor Gabriel Negulescu, directorul DSP Ilfov, și-a dat luni demisia. Acesta susținea de curând că instituția pe care o conduce „și-a făcut datoria”, a făcut controale și a dat șapte amenzi în acele centre.

De asemenea, au avut loc și primele demiteri ceute de premier: președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, și vicepreședintele Adela Crăciun care au fost eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului, publicată luni în Monitorul Oficial.

Ministerul Sănătății susține că a organizat echipe medicale împreună cu Spitalul Obregia care a evauat, în ultimele zile, acești pacienți.

„Unele din centrele pentru persoanele cu dizabilități să funcționeze pe lângă spitalele de psihiatrie. Vom face un proiect pilot”

De asemenea, Alexandru Rafila spune că se gândește la un proiect pilot pentru ca vârstnicii aflați în astfel de situații să fie cazați și îngrijiți în centre care să fie secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie.

„Acești bolnavi au nevoie de asistență medicală și trebuie să ne asigurăm că în centrele unde sunt cazați beneficiază de asistență.”

Astfel de secții exterioare ar putea fi funcționale în a doua jumătate a acestui an, susține Rafila.

„Au examinat toți pacienții, în total 82 de persoane. Li s-a corectat tratamentul daca era necesar. Acești oameni au nevoie de monitoriazare medicală serioasă. Sănătatea mintală este o prioritate la nivelul UE și avem multe lucruri de făcut îm acest sens. Lucrurile din punct de vedere medical sunt sub control. De multe ori, controlăm hârtii în loc să controlăm evidențe. Trebuie să existe și o discuție cu medicii și pacienții”, a punctat Rafila.

Principale declarații făcute de ministrul Alexandru Rafila:

  • „În lunile ianuarie-februarie, DSP Ilfov le-a controlat și abaterile au fost minore.”
  • „Am avut azi o întâlnire cu directorul DSP Ilfov, dânsul a considerat potrivit să demisioneze și noi vom organiza concurs. Sunt situații de criză și ajungem să constatăm că fiecare instituție face control pe bucata ei. De multe ori controlăm hârtii.”
  • „Nu cred că este important dacă există un contract de prestări de servicii medicale, ci cum se desfășoară aceste servicii. Noi, ca Minister al Sănătății, vom propune modificarea legislației”
  • „Unele din centrele pentru persoanele cu dizabilități să funcționeze pe lângă spitalele de psihiatrie. Vom face un proiect pilot”

Situația a deschis „Cutia Pandorei” în ceea ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.

Umilințe, bătăi crunte, muncă forțată și înfometare, sunt situațiile reale din ”azilele groazei” descrise în referatul procurorilor DIICOT, prin care au trecut cele peste 100 de persoane aflate în centrele din Voluntari și Afumați.

Marcel Ciolacu a cerut demiteri după ororile descoperite la căminele din Ilfov

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsurile decise în întâlnirea de lucru convocată, duminică, de la ora 14:00, cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în urma scandalului bătrânilor torturaţi în azile.

Marcel Ciolacu i-a chemat la discuţii pe ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, precum şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat, conform agendei publicate de Guvernului României.

Premierul ceruse, vineri, destituiri, în urma dezvăluirilor din „azilele groazei”

Trei instituții au intrat în vizorul șefului Executivului: două autorități naționale și una județeană. Astfel, Ciolacu a cerut demisia președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, care are atribuții în controlul centrelor de îngrijire. Premierul a făcut un apel la conducerea Consiliului Județean Ilfov și la primarul sectorului 3 să demită de urgență conducerea DGASPC-urilor locale.

Patru acuzați pentru ororile din ”azilele groazei”, arestați preventiv

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul primind arest la domiciliu:

  • Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
  • fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
  • Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
  • Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea nereguli, o alta spunea că s-au ”remediat”

Descinderile polițiștilor de marți au vizat trei centre pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități din județul Ilfov, dintre care două ale Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Afumați și Centrul de Îngrijire și Asistență, cu sediul în Voluntari –  și unul care aparține societății House Grandma Anastasia`s SRL, respectiv Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice, cu sediul tot în Voluntari.

În urma unei sesizări, conducerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a făcut un control la Centrul de Îngrijire și Asistență din Voluntari, al Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, în luna august 2022.

După verificări, s-au găsit o mulțime de nereguli – bătrânii primeau ca hrană alimente expirate, centrul nu avea nici personal suficient raportat la numărul vârstnicilor care erau găzduiți, iar bătrânii trăiau în condiții total inadecvate – iar cei doi inspectori sociali care au mers în control au pus în vedere conducerii centrului să remedieze problemele constatate.

La scurt timp însă, neregulile erau trecute, în urma unui alt control, ca fiind remediate și îndeplinite, așa cum se ceruse anterior.

AJPIS Ilfov a monitorizat realizarea îndeplinirii măsurilor, iar în luna decembrie 2022 s-a constatat îndeplinirea acestora”, spun reprezentanții Ministerului Muncii, într-un răspuns la solicitarea Gândul.

„Guvernul să adopte de urgență un Plan național de prevenire a tratamentelor rele, inumane și degradante”

Georgiana Pascu, managerul programului „Pledoarie pentru Demnitate”, din cadrul Centrului de Resurse Juridice (CRJ) – cea care constatase nereguli grave în funcționarea Centrului „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – spune, pentru Gândul, că descinderile în cele trei centre rezidențiale – unele private, dar finanțate din bani publici și în care sunt adulți cu dizabilități și vârstnici – reprezintă un argument în plus pentru ca Guvernul să adopte de urgență un Plan național de prevenire a tratamentelor rele, inumane și degradante, conform solicitării oficialilor de la Strasbourg.

Acești oameni ajung în aceste locuri fără ca autoritățile responsabile cu protecția drepturilor lor să fie sesizate și să fie atente. De ce spun asta? Pentru că avem, de exemplu, Agenția Națională de Inspecții și Prestații Sociale, avem agenții județene de inspecții, avem Direcții de Asistență Socială și Protecția Copilului, avem Ministerul Muncii, Poliție, Parchet. Nu sunt respectate norme elementare de drept, iar aici vorbim de chestiuni care țin de prevenirea tratamentelor inumane și degradante.

Spre exemplu, statul român solicită tuturor acestor instituții să sesizeze orice deces survenit survenit în aceste spații, fiind considerat deces suspect, survenit în condiții privative de libertate. Asta înseamnă că ar trebui să existe o cercetare, sesizată medicina legală și poliția, tocmai pentru că aceste persoane nu se pot plânge. În marea majoritate a centrelor în care noi am fost – iar aceste centre din Ilfov nu ne-au schimbat imaginea -, persoanele cu dizabilități nu au acces la telefon. Vă puteți imagina, acești oameni nu pot suna la 112, nu se pot plânge”, atrage atenția Georgiana Pascu.

„Cine anume din sistemul public de asistență socială răspunde?”

Managerul programului „Pledoarie pentru Demnitate” a precizat că rapoartele de monitorizare realizate de organizația sa în județul Ilfov – la Centrul ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, la Centrul ”Armonia” și la Casa ”Cora” – au fost preluate de jurnaliștii de investigație de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Georgiana Pascu susține că, în ciuda faptului că CRJ a sesizat toate autoritățile cu competență în materie, niciuna dintre acestea nu a dispus măsuri concrete față de aspectele sesizate, până la acest moment al perchezițiilor din ancheta DIICOT.

„Documentarea coordonată de jurnalistul Ovidiu Vanghele a condus la colectarea unui număr și mai mare de dovezi și atragerea atenției opiniei publice asupra abuzurilor la care sunt supuse aceste persoane. DIICOT a ajuns să cunoască mai bine legislația și standardele din materia
«asistenței sociale» a persoanelor cu dizabilități instituționalizate decât autoritățile competente.

Ministrul Muncii, după ce au apărut în spațiul public materialele documentate de jurnaliștii de investigație de la Centrul de Investigații Media și de la Buletin de București, ne-a notificat și ne-a spus că retrage accesul CRJ în aceste instituții.

Au existat autorități ale statului care au fost sesizate și au negat aceste informații. În afara celor celor responsabili și care conduc aceste rețele de recrutare și de trafic, aș vrea să vedem cine anume din sistemul public de asistență socială răspunde.

Pentru că vorbim de ani de zile despre un malpraxis în asistență socială pe care nu îl documentează nimeni. Nu am văzut nicio sancțiune aplicată. Lăsăm oameni lipsiți de apărare la dispoziția unor privați care – unii pot fi de bună-credință, alții nu. Cunoaștem și furnizori de servicii sociale, ONG-uri, cu care colaborăm foarte bine, dar care cred că sunt trei în toată țară și care nu au acces la aceste contracte, în acest regim cu autoritățile statului „, a mai spus Georgiana Pascu.

Ce demoni ascundeau căminele de bătrâni cu nume de sfânt și „armonie”

Reamintim că la doar câțiva kilometri de București, peste o sută de persoane – cei mai mulți vârstnici, aflați în situații vulnerabile, dar și tineri cu dizabilități, care au nevoie de îngrijire și tratament special, au trecut prin umilințe și traume greu de imaginat și de îndurat.

Informațiile din ancheta polițiștilor și procurorilor DIICOT, care au făcut marți dimineață percheziții la trei centre private pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități, finanțate din bani publici, sunt dureroase și cu un puternic impact emoțional, deoarece oamenii ținuți în aceste cămine erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată, paradoxal, chiar de către cei plătiți să îi îngrijească.

Toate aceste situații care par subiectul unui film horror s-au întâmplat la trei azile ale „groazei”, aflate la mică distanță de București, în Voluntari și Afumați. În centrele ale căror nume te duc cu gândul către bunătate, grijă și smerenie – „Casa Cora”, „Armonia” şi Centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – erau peste 100 de persoane, ţinute în condiţii greu de imaginat și de acceptat.

Ancheta DIICOT, la câteva luni după dezvăluirile Centrului de Investigații Media

Pe 25 ianuarie 2023, o investigație realizată de Centrul de Investigații Media și Buletin de București scoteau la iveală faptul că DGASPC Sector 3 plătește lunar peste 30.000 de euro pentru un centru de îngrijire administrat de apropiați ai ministrului Familiei, Gabriela Firea, respectiv Centrului de Îngrijire și Asistență „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.

Mai exact, potrivit surselor citate, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și Centrul de Resurse Juridice constataseră nereguli grave în funcționarea acestui centru.

Informațiile din investigația jurnaliștilor au scos la iveală faptul că Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” a fost înființată în 24 noiembrie 2020. În asociație apar Ecaterina Adriana Voicu, numită în 2017 la conducerea Centrului pentru Tineret București, dar și partenerul de viață al acesteia, Ștefan Godei, fost lider la tineretul social-democrat Ilfov. Scopul organizației prezidate de Godei este, conform documentelor de înființare, „îmbunătățirea calității vieții” și „lupta împotriva dispariției vieții.”

Conform unor rapoarte de monitorizare ale CRJ și ANPDPD, obținute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București, Centrul ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” era, de fapt, o vilă cu etaj și mansardă în care locuiau 27 de persoane cu probleme de sănătate severe. Pentru îngrijirea lor, DGASPC Sector 3 plătea peste 30.000 de euro lunar.

Banii ajungeau la asociația cu nume de sfânt inventat, care, la rândul ei, plătește o chirie lunară de 3.500 de euro pentru sutele de metri pătrați de casă, plus o curte generoasă.


CITEȘTE ȘI:

Ciolacu: „Persoane neajutorate au fost jefuite de grupuri infracționale, le-au furat bunuri, case, pensii. Soluționarea cauzelor să fie o prioritate”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată. Imagini șocante cu rănile bătrânilor din centrele cu nume de sfânt

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic