”Mișcarea prosoapelor” în Grecia: ”Ne vrem plajele înapoi!” / Cum a devenit prosopul un simbol al revoltei de ultimă oră

”Mișcarea prosoapelor” în Grecia: ”Ne vrem plajele înapoi!” / Cum a devenit prosopul un simbol al revoltei de ultimă oră
Foto caracter ilustrativ / Grecia
Publicat: 05/08/2023, 14:41
Actualizat: 05/08/2023, 14:48

Proteste inedite în Grecia, focalizate în insula Paros din arhipelagul insulelor Ciclade, acolo unde prosopul s-a transformat într-un simbol al revoltelor.

Totul a pornit de la numărul foarte mare al șezlongurilor de închiriat care ”populează” plajele, iar protestul, după cum au declarat reprezentanții mișcării cetățenești care a declanșat acțiunea, nu este îndreptat împotriva turiștilor, ci împotriva beach barurilor care își ”extind” raza de acțiune din ce în ce mai mult.

Locuitorii insulei Paros au protestat pe plaja Santa Maria, având în mâini prosoape și pancarte pe care stătea scris ”Ne vrem plajele înapoi”.

Proprietarul barului de pe plajă din zona respectivă amplasase şezlonguri şi umbrele de-a lungul întregului mal, deşi avea dreptul să facă acest lucru doar într-o anumită porțiune a plajei.

”Această infracţiune nu este una singulară, din cauză că 7.000 de metri pătraţi de coastă concesionaţi legal oamenilor de afaceri din Paros au fost extinşi ilegal la 19.000 de metri pătraţi”, a declarat – la televiziunea privată SKAI – Mihalis Kirizianos, membru al unei iniţiative numită de mass-media ”Mişcarea prosoapelor”, citat de Agerpres.

”Republica Elenă nu recunoaşte plajele private în legislaţia sa şi, cu toate acestea, în majoritatea insulelor turistice, nu doar în Paros, acest regulament este încălcat de ani de zile şi accesul cetăţenilor în aceste spaţii publice este dificil”

Ministrul Economiei: ”Vor fi efectuate controale pe toate plajele din țară”

După protestul organizat pe plaja Sfânta Maria, măsurile au fost luate rapid, iar o mare parte din şezlonguri şi umbrele au fost îndepărtate. Totodată, proprietarul barului de pe plajă s-a ales și cu o reclamație la poliţie.

”Din fericire (n.red. – barul de pe plajă) le-a retras (n.red. – șezlongurile de închiriat și umbrelele), nu ştim pentru cât timp, dar este, fără îndoială, o mare victorie, un început pentru ceva mai bun”, a mai declarat Mihalis Kiriazanos.

Protestele de pe insula Paros au atras atenția guvernului Greciei, iar Kostis Hatzidakis – ministrul Economiei și Finanțelor – a precizat că în luna august vor fi efectuate controale pe toate plajele din țară.

Kostis Hatzidakis a cerut, în același timp, ”respectarea legalităţii concesiunilor de stat” şi a avertizat că orice încălcare a legii de către oamenii de afaceri va atrage sancțiuni drastice.

Sursa foto – feelgreece.com


Citește și:

Reuniunea de la Jeddah | Consilierul lui Zelenski: ”Premisele pentru o nouă ARHITECTURĂ politică mondială” / Rusia nu a fost invitată

ANALIZĂ | Jurnalistul Andrei Pertsev, despre ”Putinismul de etapă târzie”: ”IDEOLOGIA FALSĂ a Kremlinului și mașina de propagandă a lui Putin”

VIDEO | Marcel Ciolacu, după ce a vizitat un magazin: OUG privind limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază începe să-și producă efectele

Alexei Navalnîi, după ce a primit încă 19 ani de închisoare: ”Ești OBLIGAT să-ți predai Rusia unei bande de trădători și hoți care au preluat puterea”

EXCLUSIV | ANI s-a sesizat în cazul consilierului general USR Ana Ciceală. Președintele ADU: ”Nu declară veniturile reale, fals în declarații!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Halep a primit INTERZIS. Decizie finală în circuitul WTA. S-a anunțat fix acum
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×