ANALIZĂ | Jurnalistul Andrei Pertsev, despre ”Putinismul de etapă târzie”: ”IDEOLOGIA FALSĂ a Kremlinului și mașina de propagandă a lui Putin”

ANALIZĂ | Jurnalistul Andrei Pertsev, despre ”Putinismul de etapă târzie”: ”IDEOLOGIA FALSĂ a Kremlinului și mașina de propagandă a lui Putin”
Publicat: 05/08/2023, 12:15
Actualizat: 05/08/2023, 12:51

Analiștii politici sunt la unison atunci când vorbesc despre mașina de propagandă a Kremlinului și permanentizarea unei false ideologii din care ar trebui să rezulte că Rusia lui Putin luptă, de ani buni, cu un Occident prezentat drept ”Omul negru”.

Rușilor de rând, cei care se confruntă, cotidian, cu realitatea dură din Rusia, li se transmire că ”Mama Rusia” veghează asupra lor și că din vestul Europei vine o amenințare teribilă.

Jurnalistul Andrei Pertsev implementează sitangma ”Putinism de etapă târzie” și consideră că la Kremlin a fost creată o ideologie falsă care are ca scop principal creșterea sprijinului pentru președintele Vladimir Putin înaintea alegerilor prezidențiale din anul 2024.

”Această ideologie falsă nu include o viziune clară pentru viitor, nici nu are rădăcini în trecut. În schimb, oamenilor li se cere să creadă într-o serie de dogme precum «Rusia este o civilizație tânără care nu poate fi învinsă de un Occident îmbătrânit», «autoritățile și societatea, în general, au un scop comun» și «rușii sunt înclinați către colectivism, sacrificiu și serviciu de stat».

Aceste idei sunt, de asemenea, în centrul unei noi discipline universitare – «Fundațiile statului rus» – care va fi studiată în toată țara din septembrie. Kremlinul încearcă să-și susțină ideologia falsă cu pseudoștiință pentru a-i oferi mai multă credibilitate”, notează jurnalistul Andrei Pertsev.

Un rezultat al acestui proces este o nouă materie universitară obligatorie, «Fundațiile statului rus», care a fost creată la ordinele Kremlinului și dezvoltată sub supravegherea strânsă a oficialilor responsabili cu gestionarea politicii interne. Unul dintre obiectivele declarate ale cursului este de a preveni creșterea sentimentului de opoziție în rândul tinerilor prin cultivarea «sentimentelor de cetățenie și patriotism»”

Andrei Pertsev

Propaganda rusă: ”Tineretului i se iertă totul și, prin urmare, Rusia va fi inevitabil un lider mondial”

Andrei Pertsev este de părere că liderul de la Kremlin și toți cei care se află în jurul său încearcă să își imagineze istoria ca o ”competiție civilizațională”, iar tinerii joacă un rol important în acest scenariu absurd.

Rusia trebuie să devină un lider mondial, se transmite cu ajutorul mașinii de propagandă de la Kremlin, iar tinerii, supuși greșelii fiind, pot primi ”iertarea” din partea regimului autoritar al lui Vladimir Putin.

Imaginarea istoriei ca pe o competiție civilizațională este convenabilă pentru actuala conducere rusă, deoarece înseamnă că se pot percepe ca parte a unei civilizații tinere și, ca atare, nu trebuie să piardă timpul calculând riscurile, investind în economie sau efectuând un proces de politică externă rezonabilă. Tineretului i se iertă totul și, prin urmare, Rusia va fi inevitabil un lider mondial.

Această abordare este, de asemenea, avantajoasă, deoarece exclude existența unor valori umane comune: un concept care a stat în centrul criticii lui Putin la adresa Occidentului (care se presupune că își impune valorile altor culturi și popoare). Și întărește valabilitatea unei alte teorii îndrăgite de Kremlin: că lumea ar trebui să fie una multipolară construită în jurul diferitelor civilizații.

Oficialii de la Kremlin ar dori să insufle aceste idei în rândul tuturor rușilor”, mai scrie jurnalistul Andrei Pertsev în analiza publicată de Fundația Carnegie Endowment for International Peace.

Oficialii ruși vor ca o astfel de ideologie falsă să fie acceptată ”orbește”

Este vorba, în ultimă instanță, mai scrie jurnalistul Andrei Pertsev în analiza sa, de ”jocuri de cuvinte” și de o ”terminologie științifică” care nu are fundament în realitate.

”Ambalajul” este strălucitor, mașina de propagandă ”vinde” ideologia falsă, dar, în realitate, sintagme precum ”identitate socială” sau ”cond național-civilizațional” nu transmit absolut nimic, fiind doar vorbe mari, menite a crea o perdea de fum.

Fără a fi nevoie de o gândire suplimentară sau de vreo discuție metodologică, ideologia falsă a Kremlinului este perfect ambalată pentru a fi difuzată de către mașina de propagandă a Rusiei.

Oficialii vor ca rușii obișnuiți să o accepte orbește. Se presupune că oamenii ar trebui să aibă încredere instinctiv în termeni academici precum „«cod național-civilizațional» și «identitate socială».

Există puține motive să credem că o ideologie inventată în birourile Kremlinului va prinde bine. Probabil va repeta soarta comunismului sovietic”, încheie Andrei Pertsev.

Într-adevăr, cursul  «Fundațiile statului rus» a fost dezvoltat ca parte a programului «ADN-ul Rusiei», venit de la Kremlin:  jocuri de cuvinte pe terminologia științifică.  În încercarea de a acorda eforturilor lor o oarecare greutate academică, autorii ideologiei false a Kremlinului susțin că concluziile lor au fost ajunse ca urmare a unor cercetări reale. (…) Lui Putin și cercului său interior le plac aceste idei și concepte false, care sunt reconfortante atunci când au făcut greșeli colosale

Jurnalistul Andrei Pertsev

Citește și:

Alexei Navalnîi, după ce a primit încă 19 ani de închisoare: ”Ești obligat să-ți predai Rusia unei bande de trădători și hoți care au preluat puterea”

”Ca sub Stalin” | Alexei Navalnîi, acuzat de EXTREMISM, cu o zi înaintea sentinței”: ”Condamnarea va fi lungă, scopul principal este intimidarea”

Curtea Supremă a Rusiei respinge recursul jurnalistului Ivan Safronov, judecat pentru ”TRĂDARE”: ”22 de ani într-o închisoare din Siberia”

Alexei Navalnîi, DECLARAȚIE finală în fața instanței: ”În jurul lui Putin zac zeci de mii de oameni uciși în cel mai stupid război al secolului 21”

Presupusul criminal al activistului Oleg Horjan, ”identificat” de Tiraspol, nu are statut de suspect la Chișinău: ”Sunt în Europa de două luni!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Îl recunoști?! Cine este cerșetorul din imagine, de fapt? Cândva, era un artist îndrăgit de...
FOTO. Claudia, cea mai sexy arbitră din lume! Cum arată tânăra
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
Scandal uriaș la vârful lumii interlope din București. Soția unui mafiot celebru, filmată pe ascuns...
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Cursă terminată pe patul de spital, în Târgu Jiu. Doi tineri, în stare gravă după...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Tragedie la Institutul de Urgență “C.C Iliescu”. Un medic și-ar fi pus capăt zilelor în...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Decizie radicală. Ministrul german al Transporturilor ameninţă că va interzice circulaţia cu maşina în weekenduri...
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
A murit marele actor al României. Nu ne-ar ajunge 10 vieți să-ți mulțumim
Un mare jurnalist român, moarte controversată. Care a fost varianta oficială
Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii a trecut printr-o transformare. Cum arată acum, după o...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai popular compozitor rus din istorie. Autorul operelor „Frumoasa din pădurea...