OSMTH: Catedrala Sfânta Sofia, un simbol al Creștinismului care nu poate să dispară printr-un decret. Și Papa Francisc este îndurerat ca urmare a deciziei autorităților turce

OSMTH: Catedrala Sfânta Sofia, un simbol al Creștinismului care nu poate să dispară printr-un decret. Și Papa Francisc este îndurerat ca urmare a deciziei autorităților turce
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 13/07/2020, 16:10

Templierii români deplâng decizia luată de o instanță din Turcia de a anula un decret guvernamental emis în 1934, prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu, și spun că „nicio biserică nu poate deveni moschee așa cum nici moscheile nu pot fi transformate în biserici, contrar simbolurilor și semnificației dăruite lor de către întemeietori”.

„Noi, templierii din România, deplângem acest sacrilegiu și ne rugăm bunului Dumnezeu să-i ierte pe cei ce au săvârșit asemenea fapte. Ne rugăm să ne dea putere, înțelepciune și să ne călăuzească, pe noi oamenii, spre a îndrepta lucrurile așa cum este în firea lor.

Nicio biserică nu poate deveni moschee așa cum nici moscheile nu pot fi transformate în biserici, contrar simbolurilor și semnificației dăruite lor de către întemeietori”, a precizat Dan Vasiliu, Cavaler Mare Cruce, Marele Prior General Magistral al României, printr-un comunicat de presă remis la redacție.

Transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee: „Asistăm zilele acestea la triumful vanității”

Oficialul citat mai spune că orice lucru din lumea aceasta, „fie că este rânduit de Dumnezeu sau făurit de om”, poartă cu el semnificația și simbolul scopului căruia îi este dat să slujească.

„Așa este și Catedrala Sfânta Sofia de la Constantinopol, astăzi Istanbul, întemeiată în anul 325 de către Constantin cel Mare. După traversarea multor perioade dificile, în anul 1935, a devenit muzeu la inițiativa marelui reformator Mustafa Kemal Atatürk”.

„Pe lângă valoarea culturală și artistică, deschizător de drumuri în arhitectura și ornamentația creștină arhaică, edificiul este mai ales locașul cel mai impresionant și venerabil al creștinismului ortodox și al creștinismului în general.

„Asistăm zilele acestea la triumful vanității și al ambițiilor primitive ale unora validat de indiferența și atitudinea «politically correct» a celorlalți. Semnificația nu poate să dispară printr-un decret, iar simbolul rămâne încriptat în temelia și zidurile Catedralei”, a mai spus Vasiliu.

Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim (OSMTH), eminamente creştin, este unicul moştenitor şi continuator legitim al spiritului şi tradiţiei Ordinului Templier medieval înființat în 1118 la Ierusalim și are ca scop apărarea credinței și a religiei creștine, promovarea virtuților cavalerești și ajutorarea celor aflați în nevoie.

Ordinul este prezent în România din anul 2003 și își desfășoară activitatea prin intermediul Asociației „Magnus Prioratus Romaniae”, organizație privată, autonomă, voluntară, apolitică și non-profit.

Decizie „deschizătoare de drumuri”

Vineri, 10 iulie 2020, o instanță din Turcia parafa anularea decretului guvernamental prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu.

Decizia Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, a fost văzută ca deschizătoare de drumuri pentru retransformarea Catedralei Sfânta Sofia de la Constantinopol în moschee, în pofida avertismentelor primite de Turcia la nivel internațional de a renunța la această mișcare, conform Reuters.

Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, propunea nu demult ca monumentul, un punct central atât al Imperiului Bizantin, cât și al celui Otoman, să redevină moschee.

Nu mai devreme de duminică, 12 iulie a.c., în cadrul mesajului săptămânal transmis credincioșilor, Papa Francisc mărturisea că decizia luată de către autoritățile din Turcia, de a transforma Catedrala Sfânta Sofia din muzeu în moschee, îl afectează profund.

„Sunt cu gândul la Istanbul. Mă gândesc la (n.r. – catedrala) Sfânta Sofia și mă simt foarte îndurerat”, a afirmat cu durere în glas Papa Francisc în timpul mesajului său de duminică rostit în Piața Sfântul Petru de la Vatican.

Reproșuri pe linie

Consiliul Mondial al Bisericilor a făcut apel la administrația prezidențială turcă să revină asupra deciziei de a transforma Catedrala Sfânta Sofia în moschee.

Totodată, Patriarhul Bartolomeu, liderul bisericilor ortodoxe, a declarat că decizia autorităților de la Ankara este dezamăgitoare.

Și Grecia a condamnat decizia Turciei. În plus, UNESCO a declarat că va reanaliza statutul Catedralei Sfânta Sofia, care se află pe lista monumentelor de patrimoniu a acestei organizații.

UNESCO a mai adăugat că decizia autorităților turce afectează valoarea Catedralei Sfânta Sofia ca edificiu care face legătura între Est și Vest, între culturi, generații și civilizații.

Primele ceremonii musulmane vor avea loc pe 24 iulie la Sfânta Sofia

Recep Tayyip Erdogan, liderul de la Ankara, a menționat la rândul său că primele rugăciuni musulmane vor avea loc la Sfânta Sofia pe 24 iulie.

El a spus că edificiul, construit acum aproape 1.500 de ani, va rămâne deschis și pentru persoanele de alte confesiuni decât cea musulmană.

Președintele turc a mai declarat că, prin decizia de a retransforma edificiul în moschee, Turcia își exercită suveranitatea și că va trata orice critică la adresa acestei hotărâri ca fiind un atac asupra independenței sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna