Parchetul European a deschis 300 de dosare de când și-a început activitatea. Prejudiciul total se ridică la 4,5 miliarde de euro

Parchetul European a deschis 300 de dosare de când și-a început activitatea. Prejudiciul total se ridică la 4,5 miliarde de euro
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/09/2021, 12:34

Parchetul European (EPPO) a deschis, de la înființarea sa, pe 1 iunie anul acesta, 300 de investigații, cu prejudicii la bugetul european în valoare de 4,5 miliarde de euro.

Anunțul a fost făcut de către instituție pe pagina sa oficială.

Spre deosebire de biroul antifraudă al UE, Olaf, Parchetul European are dreptul de a conduce propriile anchete în 22 din țările membre. Polonia, Ungaria, Suedia, Danemarca și Irlanda nu participă la proiect.

Purtătoarea de cuvânt a Parchetului European, Tine Hollevoet, a declarat că procurorii își propun ca până la finalul anului să decidă prima punere sub acuzare.

Acest lucru înseamnă că primele dosare instrumentate de Parchet ar putea fi judecate în instanțele naționale anul viitor.

În unele dintre aceste dosare este vorba despre investigații începute de autoritățile naționale înainte ca EPPO să își înceapă activitatea. Dată fiind dimensiunea transfrontalieră a dosarelor, dar și suspiciunile de fraude cu bani europeni, Parchetul European a preluat aceste anchete după înființarea sa.

Cele mai multe cazuri instrumentate de Parchetul European sunt noi

Dar cele mai multe sunt cazuri noi, deschise inclusiv pe baza unor sesizări primite de la cetățeni, a mai precizat purtătorul de cuvânt al EPPO.

Într-unul din cazuri, trei persoane și trei companii din Cehia sunt suspectate de fraude cu fonduri UE prin emiterea de facturi fictive pentru presupuse proiecte de cercetare științifică.

Principalul suspect, un cetățean ceh în prezent reținut de poliție, este acuzat că a înființat o rețea de companii offshore pe care le-a folosit pentru a crea oferte fictive cu scopul de a obține cîteva milioane de euro din fonduri UE din 2011 până în acest an.

În total, autoritățile au confiscat active în valoare de peste 10 milioane de euro în cele 300 de dosare pe care EPPO le instrumentează.

Până în prezent, nici unul dintre cazuri nu are legătură cu programul de redresare post-pandemie, în valoare de 800 de miliarde de euro.

„Este încă prea devreme, banii abia au început să fie alocați, iar contractele urmează să fie semnate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului European.

Recent, procurorul-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, a declarat că se așteapă ca numărul dosarelor înregistrate la EPPO să crească, odată cu alocările financiare pentru redresarea post-pandemie, mai ales în domeniul sanitar, achiziții publice, infrastructură și agricultură.

EPPO este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli și venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ce porți, mă?" Teo, umilită de Florin Călinescu la o petrecere
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ce porți, mă?" Teo, umilită de Florin Călinescu la o petrecere
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT RUTIER GRAV pe PODUL din OVIDIU. Video!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
ȘOCUL ANULUI despre certificatul verde. Toată lumea a rămas mască: NU EXISTĂ nicio logică
Impozit pe venitul de pensii. Toți îl vor plăti. Marius Budăi, anunț pentru pensionarii din...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...