Președintele Kassym-Jomart Tokayev, apel către poporul kazah: ”Demagogi iresponsabili au devenit complici la declanșarea acestei tragedii”

Președintele Kassym-Jomart Tokayev, apel către poporul kazah: ”Demagogi iresponsabili au devenit complici la declanșarea acestei tragedii”
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului | Foto - Profimedia images
Publicat: 07/01/2022, 15:29
Actualizat: 07/01/2022, 15:56

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a făcut un apel către poporul kazah, anunțând că ”operațiunea antiteroristă” se află în plină desfășurare și că poliția, garda națională și armata desfășoară eforturi ample și bine coordonate pentru a restabili legea și ordinea în conformitate cu Constituția Kazahstanului.

Președintele Kazahstanului precizează că situația tensionată din orașele Almaty, Aktobe și regiunea Almaty a fost stabilizată, iar starea de urgență are rezultate pozitive, fiind restabilită ”legitimitatea constituțională”.

Kassym-Jomart Tokayev confirmă, și prin acest apel, că a transmis ordinul ca armata să deschidă focul fără avertisment, iar eventuale discuții cu ”bandiți înarmați și antrenați” nu pot avea loc. În același timp, șeful statului kazah a ținut să mulțumească lui Vladimir Putin pentru intervenția rapidă, alături de alte state membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

”Ieri, situația din orașele Almaty, Aktobe și regiunea Almaty s-a stabilizat. Implementarea stării de urgență asigură rezultate. Legitimitatea constituțională este restabilită în toată țara. Cu toate acestea, teroriștii continuă să provoace daune proprietăților publice și private și să folosească arme împotriva cetățenilor. Am dat ordin organelor de drept și armatei să deschidă, acolo unde este cazul, focul fără avertisment. Există unele apeluri în străinătate pentru ca părțile să poarte discuții pentru a rezolva problemele în mod pașnic. Asta e o prostie! Ce fel de negocieri pot avea loc cu criminalii? Am avut de-a face cu bandiți înarmați și antrenați, atât locali, cât și străini. Ele trebuie eliminate, iar acest lucru se va face în curând. Forțele de ordine sunt pregătite din punct de vedere moral și tehnic să îndeplinească această sarcină.

Pe baza principalelor prevederi ale documentelor Cartei CSTO, Kazahstanul a făcut apel la șefii statelor participante cu o cerere de a introduce un contingent comun de menținere a păcii pentru a ajuta la restabilirea ordinii constituționale. Acest contingent a ajuns în țara noastră pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a îndeplini funcții de susținere. Aș dori să-mi exprim sincera mulțumire primului ministru al Armeniei, care prezidează CSTO, precum și președinților din Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan”, transmite președintele Kazahstanului.

Aș dori să-mi exprim recunoștința față de președintele rus Vladimir Putin. A răspuns foarte repede și, cel mai important, cu căldură la apelul meu, într-o manieră prietenoasă. De asemenea, îmi exprim recunoștința președintelui Chinei, președinților Uzbekistanului, Turciei, șefilor ONU și altor organizații internaționale pentru cuvintele lor de sprijin”

Kassym-Jomart Tokayev

”Vom răspunde dur la toate actele de vandalism”

Președintele Tokayev consideră că instaurarea stării de urgență și intervenția în forță a trupelor de securitate nu reprezintă un atac la adresa libertăților civile și a drepturilor omului, ci doar încercarea de a se reveni la normalitate.

Totodată, șeful statului kazah anunță și că a fost creat un ”grup special inter-agenții” care are misiunea de căuta și reține ”bandiți și teroriști”.

”Din cauza acțiunilor iresponsabile ale acestor potențiali activiști, poliția este distrasă de la principalele lor îndatoriri de aplicare a legii. Sunt adesea supuși violenței și abuzului. Din cauza acestor activiști, internetul a fost limitat, drept urmare interesele a milioane de cetățeni și afaceri interne au de suferit. Cu alte cuvinte, stabilitatea internă economică, socială și politică este foarte afectată. Mass-media și personalitățile «străine», care nu sunt aliniate cu interesele fundamentale ale poporului nostru multinațional, joacă un rol și, în unele cazuri, un rol incitator la încălcarea ordinii și legii.

Nu este exagerat să spunem că acești demagogi iresponsabili au devenit complici la declanșarea acestei tragedii în Kazahstan. Vom răspunde dur la toate actele de vandalism. Nu există nicio îndoială că vom depăși rapid această perioadă neagră din istoria noastră. Principalul lucru este să împiedicați ca astfel de evenimente să se repete în viitor. Am creat un grup special inter-agenții care va căuta și reține bandiți și teroriști”, spune președintele Kazahstanului.

”Comunicarea prin Internet a fost restabilită în anumite regiuni ale țării”

Șeful statului Kazah a precizat că în mai multe regiuni ale țării internetul poate fi folosit din nou, dar numai ”pentru anumite intervale de timp”.

Pe de altă parte, Kassym-Jomart Tokayev a specificat și că această situație tensionată din Kazahstan a survenit pe fondul lipsei unor echipamente speciale, iar autoritățile au fost luate prin surprindere.

”De asemenea, era clar că ne lipseau forțele speciale și echipamentele speciale potrivite. Vom aborda aceste probleme în regim de urgență.
Este extrem de important să înțelegem de ce statul nu a fost atent la pregătirea subterană a atacurilor teroriste. (…). Aproape 20 de mii de bandiți au atacat Almaty. Acțiunile lor au arătat un plan clar de atacuri asupra instalațiilor militare, administrative și sociale în aproape toate zonele, coordonarea acțiunilor, pregătire ridicată pentru luptă și cruzime brutală. Pe lângă militanți, au existat specialiști pregătiți în sabotaj ideologic, folosind cu pricepere dezinformarea (…) și capabili să manipuleze stările de spirit ale oamenilor. (…)

Datorită stabilizării situației, comunicarea prin Internet a fost restabilită în anumite regiuni ale țării pentru anumite intervale de timp. Știu că această decizie va avea un impact pozitiv asupra vieții cetățenilor noștri. Cu toate acestea, accesul gratuit la Internet nu înseamnă publicarea gratuită a invențiilor, calomniei, insulte și apeluri inflamatorii. Dacă apar astfel de materiale, vom lua măsuri pentru a detecta și pedepsi autorii acestora.

”Operațiunea de combatere a terorismului continuă. Militanții nu și-au depus armele și continuă să comită crime sau să se pregătească pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie dusă până la capăt. Cei care nu se predau vor fi eliminați”

Kassym-Jomart Tokayev

”Vom ridica treptat starea de urgență în regiunile în care situația este stabilă”

Kassym-Jomart Tokayev mai transmite în apelul adresat poporului kazah că starea de urgență va fi ridicată, treptat, în regiunile unde situația este stabilizată, mulțumindu-le celor care au protestat pașnic, fără să recurgă la violențe.

La finalul apelului său, președintele Kazahstanului anunță și că va propune ”un plan de reforme și măsuri concrete de implementare a acestora”.

”Mai este mult de lucru pentru a învăța lecțiile tragediei pe care am trăit-o, inclusiv din punct de vedere socio-economic. (…) Aș dori să-mi exprim recunoștința acelor cetățeni din Kazahstan care au rămas calmi în ultimele zile și au făcut eforturi pentru a asigura stabilitatea și ordinea publică. În ciuda provocărilor și apelurilor distructive, ați rămas loiali legii și țării voastre. Le mulțumesc studenților din orașele mari, membrilor colectivelor de muncă și muncitorilor industriali și agricoli pentru conștiința lor civică. Mulțumesc locuitorilor regiunilor care au susținut proteste pașnice. Toate revendicările exprimate în termeni pașnici au fost ascultate. În urma dialogului, s-a ajuns la un compromis și se dezvoltă soluții la probleme socio-economice acute.

”Prin urmare, vom ridica treptat starea de urgență în regiunile în care situația este stabilă. Sunt absolut sigur că patria noastră sacră – Kazahstanul – va deveni un stat puternic pe harta lumii, economia noastră se va dezvolta dinamic, iar situația socială a cetățenilor noștri se va îmbunătăți. Pentru atingerea acestor obiective, voi propune un plan de reforme și măsuri concrete de implementare a acestora”

Kassym-Jomart Tokayev


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu