Prima reacție a Spitalului ”Victor Babeș”, după reținerea directorului tehnic și a instalatorului: Îndeplineau toate condițiile de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor

Prima reacție a Spitalului ”Victor Babeș”, după reținerea directorului tehnic și a instalatorului: Îndeplineau toate condițiile de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor
Spitalul clinic "Dr. Victor Babeș”. Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 16/06/2021, 15:59
Actualizat: 16/06/2021, 16:00

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, miercuri, reţinerea a două persoane pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în cazul tragediei de la Spialul “Victor Babeş” din 12 aprilie. Reprezentanţii unității medicale afirmă că ambele persoane îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi.

Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 – când trei pacienți au decedat în Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectați bolnavii de COVID 19 -, conducerea și personalul unității sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului „Victor Babeș” din Capitală.

Cele două persoane sunt un şef serviciu tehnic şi un instalator. Aceștia vor fi prezentați judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului și întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autoritățile competente în vederea aflării depline a adevărului.Conducerea şi întreg personalul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” transmit încă o dată cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în tragicul eveniment, se mai arată în comunicatul de presă al Spitalului „Victor Babeș”.

Medic ATI: „O eroare umană poate fi prevenită”

Medicul primar ATI la Spitalul „Floreasca” din Capitală, Radu Țincu, a declarat, miercuri, după ce cele două persoane au fost reținute în cazul tragediei de la Spitalul „Victor Babeș”, faptul că un aspect important este pregătirea celor doi reținuți – trebuie să se stabilească dacă erau sau nu instruiți cum să manipuleze echipamentele.

Este important să identificăm ce a determinat tragedia pentru ca lucrurile să fie corectate. O eroare umană poate apărea oriunde în lume, dar poate fi prevenită dacă oamenii au pregătirea necesară pentru a manipula astfel de echipamente care au impact important asupra vieții oamenilor. Fiind o eroare umană, se discută de responsabilitatea directă a celor care au greșit, dar trebuie văzut și dacă aveau dreptul să le manipuleze, dacă aveau instructajele necesare pentru a ști cu exactitate cum să utilizeze echipamentele”, a declarat medicul Radu Țincu la Antena 3.

Cei doi angajați au fost chemați, miercuri, la audieri după ce experții care au verficat instalația de oxigen au trimis procurorilor un raport în care au arătat că a fost vorba de o eroare umană. Surse judiciare au declarat pentru GÂNDUL.RO că aceștia au mai fost audiați imediat după producerea tragicului eveniment, însă  ar fi încercat să-i inducă în eroare pe procurori.

Anchetă pentru ucidere din culpă în cazul Victor Babeș

Pe 12 aprilie, trei paciente dintre cei opt bolnavi internați cu COVID-19 în secția mobilă de terapie intensivă a Spitalul „Victor Babeș” au decedat în urma unei defecțiuni la instalația cu oxigen. Ceilalți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale COVID. Pacientele care au murit aveau vârstele de 66, 74 și 84 ani, iar decesele au survenit în intervalul 17:30 – 18:10.

Decesele celor trei paciente de la Spitalul „Victor Babeș” sunt cercetate de procurorii Parchetului Tribunalului București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori încă de la început a fost că, din greșeală, o persoană a crescut presiunea din instalația de oxigen printr-o manevră care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor, au declarat pentru Gândul surse judiciare.


Citește și:

Ventilatoarele morții de la ”Victor Babeș”, cumpărate pe filiera fiului unui fost general din Servicii. Familia lui Sebastian Vlădescu este doar ”vârful icebergului” în această afacere! | EXCLUSIV

DSU confirmă dezvăluirile Gândul și contrazice firma Medist: Ventilatoarele morții din TIR-ul de la ”Victor Babeș” nu sunt cumpărate de la societatea familiei fostului ministru Vlădescu (EXCLUSIV)

Explicațiile unui specialist după defecțiunea de la ventilatoarele TIR-ului ATI de la „Victor Babeș”

Plângere penală și un milion de euro daune cerute de familia unei paciente care a murit în TIR-ul groazei de la Spitalul Victor Babeș (EXCLUSIV)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”