Proaspăt ales primar al Chișinăului, Ion Ceban a venit la București/ Cu cine s-a întâlnit controversatul politician de peste Prut?

Proaspăt ales primar al Chișinăului, Ion Ceban a venit la București/ Cu cine s-a întâlnit controversatul politician de peste Prut?
Publicat: 17/11/2023, 16:30
Actualizat: 17/11/2023, 19:27

Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, proaspăt ales pentru un nou mandat în fruntea Primăriei, s-a întâlnit vineri cu premierul Marcel Ciolacu la București. Sursele Gândul au confirmat că întâlnirea a avut loc la ora 14:00.

UPDATE 18:50

Conform unor surse, unul din liderii PSDE de la Chișinău a afirmat că în politică totul este posibil cu condiția ca primarul Ceban să înțeleagă că este social-democrat și pro-european și să dovedească prin fapte directe, nu prin discursuri politicianiste.

În plus, acesta i-a cerut primarului de la Chișinău să fie bărbat în politică, căci în spate are voturile a 132,245 de locuitori ai capitalei din țara vecină, conform scrutinului din 5 noiembrie.

Știre inițială:

Pe 13 noiembrie, presa din Republica Moldova scria despre faptul că în cadrul emisiunii „Să vă văd mândri”, un lider politic cel puțin la fel de controversat precum primarul Chișinăului, Renato Usatîi, dezvăluia că Ion Ceban se pregătește să plece la București pentru a lua parte la un eveniment deosebit: unirea partidelor MAN și PSDE sub comanda lui Ceban, spune newstream.md.

În acest context, se pare că Ceban a fost primit vineri la București, aici unde a avut mai multe întâlniri, printre care și cu premierul și liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.

Ion Ceban este primarul Chișinăului și este considerat un apropiat al Moscovei și al președintelui rus, Vladimir Putin. Acesta a candidat la scrutinul electoral de duminică din partea Mişcării Alternativa Naţională (MAN), al cărei preşedinte este și a fost ales la alegerile locale din 5 noiembrie de 132,245 de alegători, respectiv de 50,62% din totalul cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul de vot în Chişinău. (detalii AICI)

Cine este Ion Ceban?

Personaj influent în Republica Moldova de cel puțin o decadă, ales primar al Chișinăului în 2019, fost deputat și secretar pentru ideologie al Partidului Socialist pro-rus, Ceban a fost membru al Partidului Comunist și a trecut apoi în tabăra Partidului Socialist, menținând orientarea pro-rusă. S-a declarat apolitic după preluarea funcției de primar, dar și-a luat  “concediu” de la Primăria Chișinău pentru a-l susține pe Igor Dodon, președintele Partidului Socialist, în timpul campaniei prezidențiale din 2020.

Ceban a lansat în august 2022 Mișcarea Alternativă Națională, un așa-zis partid pro-european, care susține în teorie integrarea europeană a Chișinăului, dar și neutralitatea țării. Departamentul de stat al SUA a indicat însă că noul său partid ar fi finanțat de apropiați ai Kremlinului.

Centrul Român de Politici Europene – CRPE a inițiat un raport în 2022, prin care dezvăluia legăturile lui Ion Ceban cu politicienii de la București. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Sorin Grindeanu, categoric cu WeBuild: “Toate neconformitățile de la Podul de la Brăila trebuie să fie îndepărtate pe cheltuiala companiei”

3 zile a „rezistat” Sorin Constantinescu în AUR/ Simion: Intimidările voastre ne alimentează și mai mult

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...