Protest de Ziua Sportului. Sindicaliștii vin în fața ministerului de resort: Reclamă lipsa consultărilor și finanțări „sub limita sărăciei”

Protest de Ziua Sportului. Sindicaliștii vin în fața ministerului de resort: Reclamă lipsa consultărilor și finanțări „sub limita sărăciei”
Protest de Ziua Sportului. Sindicaliștii vin în fața ministerului de resort: Reclamă lipsa consultărilor și finanțări „sub limita sărăciei” / Mediafax Foto / Andreea Alexandru
Publicat: 06/04/2021, 07:43

Sindicatul Național Sport și Tineret organizează, marți, 6 aprilie 2021, de ZIUA SPORTULUI, un miting de protest în fața ministerului de resort.

Printre revendicări se numără folosirea de criterii corecte pentru repartizarea bugetului către instituţiile subordonate şi federaţiile sportive, eliminarea inechităţilor salariale şi deblocarea posturilor vacante.

Sindicaliștii critică lipsa consultărilor între conducerea ministerului și specialiștii din federații, dar și finanțările „sub limita sărăciei”, scrie g4media.ro.

Mitingul de protest din fața Ministerului Tineretului și Sportului va avea loc de la ora 12.00.

„MTS nu se consultă cu specialiștii din federațiile sportive”

Principalele revendicări ale sindicatului sunt: transparenţă privind descentralizarea; criterii corecte pentru repartizarea bugetului către subordonate / federaţii sportive naţionale şi pentru premierile acordate sportivilor, antrenorilor şi colectivelor tehnice; un dialog social real şi corect; siguranţa locurilor de muncă; eliminarea inechităţilor salariale şi deblocarea posturilor vacante, „MTS fiind singurul minister care nu scoate posturi la concurs deşi în sistemul bugetar au fost ridicate interdicţiile privind angajările”.

„Suntem revoltaţi faţă de modul dezastruos în care este condus domeniul nostru de activitate. Actuala conducere a MTS nu se consultă cu specialiştii din federaţiile sportive sau din subordonate, iar măsurile aberante care se stabilesc de către un grup mic de persoane din minister, ne-au adus într-un blocaj fără precedent în Sport şi Tineret. Acest management arogant şi netransparent trebuie să înceteze”, relevă un comunicat al Sindicatului Naţional Sport şi Tineret.

Alocări „sub limita sărăciei”

Potrivit sursei citate, pentru 2021, an olimpic, MTS a alocat finanțări „sub limita sărăciei”.

„Lipsa de transparenţă privind felul în care se lucrează la descentralizarea unităţilor din subordinea MTS face ca totul să arate ca un proiect ascuns, un adevărat tun imobiliar, fără siguranţa locurilor de muncă, bazat doar pe interese patrimoniale, demers făcut cu dedicaţii şi care va favoriza anumite judeţe”, spun sindicaliștii din Sport.

De asemenea, blocarea dialogului social de către conducerea MTS face imposibil orice demers de rezolvare a situației.

„Prin protestul nostru scoatem în evidenţă faptul că sportul românesc a coborât sub pragul sărăciei. Ca rezultat direct al dezinteresului şi superficialităţii autorităţilor, pe perioada pandemiei acest domeniu a fost propulsat direct în colaps, cu efecte dramatice la nivelul copiilor şi al tinerilor, prin abandonul sau neangrenarea în practicarea unei discipline sportive din cauza condiţiilor proaste de antrenament, fondurilor insuficiente şi lipsei măsurilor de încurajare şi protecţie”, mai afirmă sindicaliştii.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase