Rețetă de sezon: cum să prepari o mâncare de urzici cu usturoi sau orez. Iată ce ingredientele să utilizezi pentru a oferi mâncării un gust autentic, delicios. Este un preparat consumat îndeosebi în timpul primăverii. Iată rețeta mai jos, în articol.
Astăzi, vă arătăm o nouă rețetă de sezon – mâncare de urzici cu usturoi sau orez. Un astfel de preparat este recomandat și de medicul nutriționist Mihaela Bilic. În cadrul unei postări pe Instagram, nota faptul că urzicile reprezintă un „tonic de primăvară”, iar 100 de grame de urzici conțin proteine cât dintr-o friptură.
„100g mâncare de urzici înseamnă o friptură. Americanii laudă spanacul drept aliment antianemie, pentru că nu au aflat ce valoroase sunt urzicile. Și nu doar pentru conținutul de fier, ci mai ales pentru proteine. Da, ați auzit bine: deși sunt niște frunze, 40% din greutatea uscată a urzicilor este reprezentată de proteine. Urzicile au mai multe proteine decât soia și, chiar dacă sunt proteine vegetale, conțin 8 din cei 9 aminoacizi esențiali. Nu degeaba numim urzicile un tonic de primăvară, cu 100g mâncare de urzici primim proteine cât dintr-o friptură și acoperim 100% din doza zilnică de calciu și fier, de 4 ori doza de vitamina C și de 6 ori doza de vitamina A (betacaroten)”, nota Mihaela Bilic.
Vezi și Rețetă pentru BISCUIȚI șprițați de casă, cu untură. Secretul de care bunicile noastre țineau cont
Un preparat pe care l-ai putea aborda primăvara aceasta reprezintă mâncarea de urzici cu usturoi sau orez.
Pentru a prepara o mâncare de urzici cu un gust autentic, trebuie să urmezi câțiva pași simpli, dar esențiali. După ce urzicile sunt curățate bine sub jetul de apă, acestea trebuie să fie opărite timp de 2-3 minute. În apa clocotită se adaugă puțină sare. Apoi, după ce urzicile se vor opări, se vor scoate într-o strecurătoare, apoi se vor trece pe sub un jet de apă rece. După aceea, acestea pot fi tocate mărunt. Apa strecurată printr-o sită fină poate fi utilizată la mâncarea de urzici.
Apoi, se va căli o ceapă în ulei, se adaugă o lingură de făină în compoziție și se poate turna, treptat, apa strecurată prin sită. Când compoziția s-a îngroșat, se adaugă urzicile tăiate mărunt, apoi încă puțină apă. Trebuie să fiarbă circa zece minute. Apoi, se adaugă usturoiul și se mai lasă la fiert circa 5 minute. Acoperiți mâncarea cu un capac, în ultimele 5 minute.
Mâncare de urzici, un preparat consumat îndeosebi primăvara / sursă foto: Shutterstock
Vezi și Rețetă mănăstirească de sarmale cu orez și ciuperci. Se folosesc ingrediente simple și gustoase
Pentru această rețetă sunt necesare următoarele ingrediente:
Se vor urma pașii mai sus menționați.Trebuie să puneți, separat, într-o tigaie ceapa mărunțită și cățeii de usturoi, în ulei. Apoi, se adaugă orezul, se amestecă și se adaugă apă (proporție de 3 la 1). Pentru o jumătate de cană de orez se va adăuga o cană și jumătate de apă. Compoziția trebuia să fiarbă la foc mediu, arată EVZ.
Urzicile se adaugă în tigaie în momentul în care s-a fiert orezul. Se adaugă conserva cu roșii cubulețe în suc propriu și se mai lasă la fiert câteva minute. Se condimentează după gust.
Vezi și Rețetă de cornulețe cu gem și nuci de post. Ce să pui în aluat pentru o aromă deosebită
Sursă foto: Shutterstock