REVOLTA fermierilor și a transportatorilor. Cine sunt cei care amenință că își fac singuri dreptate. „Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare!”

REVOLTA fermierilor și a transportatorilor. Cine sunt cei care amenință că își fac singuri dreptate. „Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare!”
Revolta fermierilor și a transportatorilor. Românii amenință că își fac singuri dreptate / Sursa FOTO: GÂNDUL
Publicat: 15/01/2024, 15:34
Actualizat: 15/01/2024, 16:17

Pe fondul protestelor declanșate de fermieri și transportatori, există persoane care amenință că își fac singure dreptate. S-au format mai multe grupuri de comunicare pe WhatsApp și alte rețele de mesagerie, iar oamenii își exprimă acolo nemulțumirea.

Unii cer să se ia măsuri, alții vor o acțiune în forță, „că nu se mai poate”.

„Hai să luăm maşina de Poliţie pe sus”

În context, luni, 15 ianuarie, șeful IGPR, Benone-Marian Matei, a declarat că au fost întocmite 24 de dosare penale care vizează infracţiunea de instigare publică, în urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participă la acţiunile de protest ale transportatorilor şi fermierilor.

„Au fost înregistrate la nivel naţional un număr de 24 de dosare care vizează cercetarea infracţiunii de instigare publică.

Poliţiştii s-au autosesizat vizavi de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în mediul public, cât şi de la o serie de protestatari care au semnalat faptul că pe grupul de Whatsapp au fost postate mesaje care incită la violenţă” – şeful IGPR, Benone-Marian Matei

În acest sens, el a oferit şi câteva de mesaje, cum ar fi: „Hai să luăm maşina de Poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate”, „Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern”, „Bătaia este ruptă din Rai” și „Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate”.

„Este evident că aceste mesaje incită la violenţă şi facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje”, a precizat Benone-Matei.

Acesta a adăugat că, în apropierea activităţilor de protest în Chiajna a fost identificată o persoană care deţinea o armă albă, ceea ce arată „clar” că persoana manifestă o „rea credinţă vădită”.

Şeful IGPR a arătat că Poliţia acţionează în sistem integrat împreună cu Jandarmeria Română pentru a preveni faptele antisociale şi de a proteja populaţia.

Până în acest moment dispoziţiile au fost foarte clare, acţionăm pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu e opţională”, a mai spus șeful IGPR.

Jandarmeria acţionat, zilnic, cu 600-700 de efective la nivel naţional, pentru menţinerea ordinii publice la protestul transportatorilor şi fermierilor, modul de angrenare al forţelor fiind în dinamică, în funcţie de modul în care protestatarii au ales să se concentreze în anumite locaţii sau momente, au anunţat reprezentanţii Jandarmeriei.

Fermierii au intrat cu utilajele în centrul Sibiului

Între timp, protestele se extind în toată țara.

Coloana formată din tractoare și mașini mici ale protestatarilor a ajuns în centrul Sibiului. În acest moment, fermierii ocupă cea mai mare parte a străzilor Ștefan cel Mare și Bâlea, liderii protestului aflându-se în zona Spitalului Județean.

De aici ei se îndreaptă către Prefectura Sibiu, pe strada Andrei Șaguna, unde va înmâna reprezentantului Guvernului lista completă a doleanțelor, scrie Turnul Sfatului.

Traficul este îngreunat pe centurile mai multor orașe precum Craiova, Sibiu, Alba Iulia, Timișoara, Iași, Suceava și Târgul Mureș. Probleme s-au înregistrat și în Vama Nădlac.

Citește AICI mai multe despre protestele din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto