Românca ucisă de rechin în Egipt ar putea fi repatriată vineri – surse

Românca ucisă de rechin în Egipt ar putea fi repatriată vineri - surse
Sursa foto: Monitorul de Suceava
Publicat: 06/07/2022, 11:14

Suceveanca de 40 de ani care și-a murit în Egipt, la Hurghada, după ce a fost atacată de un rechin ar putea fi repatriată vineri, 8 iulie.

Procedura depinde, însă, de autoritățile egiptene care au deschis o anchetă penală după accident, astfel că trupul neînsuflețit al româncei va fi adus în România după ce procurorul de caz va da undă verde, au mai explicat sursele menționate.

Costurile repatrierii vor fi suportate de o companie internațională de asigurări, conform unor surse din familia sucevencei, au precizat surse din Ministerul Afacerilor Externe, pentru G4Media.ro.

Roxana Donisan, românca din Suceava ucisă de un rechin lângă plajele Egiptului de la Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada, ar fi trebuit să revină marți la muncă. Femeia era pasionată de scufundări și se afla în vacanță de două săptămâni. Colegele Roxanei au mărturisit că aceasta avea chiar și pe birou un afiș cu adâncurile Mării Roșii.

De obicei, femeia călătorea singură, iar acum mergea pentru a treia oară în Egipt, la acelaşi hotel. A ajuns la Marea Roșie după ce a prins în ultimul moment o ofertă de vacanță pe care nu a putut s-o refuze.

După-amiaza în care a fost ucisă era ultima în Hurghada, înainte să se întoarcă în ţară. Trupul româncei a fost descoperit la câteva ore după un alt atac al rechinilor, în urma căruia a murit o austriacă de 68 de ani. Ambele atacuri au avut loc la 600 de metri unul de celălalt, în largul coastei Sahl Hasheesh.

Tragedia a produs, dincolo de durere și revoltă, și un val de îngrijorare printre turiști, în condițiile în care este plin sezon estival.

FOTO – Facebook.com/roxana.donisan

Acuzații la adresa autorităților egiptene

Turiștii români întorși din stațiunea Hurgada au lansat o serie de acuzații la adresa autorităților egiptene, despre care spun că încearcă să mușamalizeze tragedia. Oamenii se plâng că ar fi fost mințiți în legătură cu motivul pentru care plajele au fost închise.

Potrivit informațiilor apărute după tragedie, un copil ar fi anunțat salvamarul că a văzut un rechin în apă, chiar înainte de atacuri, însă nimeni nu l-a crezut.

Moartea celor două femei – o româncă și o austriacă ucise de rechini în Egipt – au scos la iveală și posibilele explicații pentru aceste atacuri. Una dintre ele ar fi aceea că, în urmă cu aproape o lună, un vas cu aproximativ 18.000 de oi s-a scufundat în Marea Roșie, la scurt timp după ce a părăsit portul sudanez Suakin.

Cadavrele animalelor au fost purtate de curenți în golf, toate aceste animale transformându-se în hrană pentru rechini care s-au adaptat la carnea de mamifere.

Părinții Roxanei își așteptau fiica să se întoarcă acasă

În România, părinţii Roxanei au aflat de moartea fiicei lor de la televizor, trecând prin momente cumplite când au realizat că fiica lor este românca de care se vorbeşte pe toate canalele media.

„Soarta fiecăruia este undeva sus. Nu a fost căsătorită niciodată, ceea ce ne-a marcat și pe noi, poate că pretențiile au fost prea mari sau așa a fost scris în ceruri. Însă situația actuală și felul cum și-a găsit sfârșitul este ceva la care nu ne așteptam.

Mai ales că era foarte grijulie. Și profesia a învățat-o să respecte legislația și instrucțiuniile din domeniul de activitate. Uneori căuta să nu greșească în niciun fel, era un om spre perfecționism. Așa a fost educată din familie. Așa am fost și noi, ca părinți. Toată viața ei s-a comportat în felul acesta”, a spus tatăl Roxanei, pentru Observator.

Vă invităm să citiți și:

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult