Românii, vaccinați direct în mașină, în etapa a III-a. În Bistrița-Năsăud, echipele mobile vor vaccina oamenii străzii și persoanele nedeplasabile

Românii, vaccinați direct în mașină, în etapa a III-a. În Bistrița-Năsăud, echipele mobile vor vaccina oamenii străzii și persoanele nedeplasabile
Românii, vaccinați direct în mașină, în etapa a III-a. În Bistrița-Năsăud, echipele mobile vor vaccina oamenii străzii și persoanele nedeplasabile / Foto: Shutterstock
Publicat: 04/03/2021, 10:59

Țara noastră se pregătește pentru a treia etapă a vaccinării anti-COVID și vom avea tot mai multe centre de imunizare. În această etapă se ia în calcul și ideea înființării unor centre unde oamenii să fie vaccinați direct în mașina personală.

„În perioada următoare vom identifica locaţiile potrivite și, eventual, orașele în care vom lua în calcul înfiinţarea unui astfel de centru de tip ‘drive thru’, pe de o parte, pe de altă parte, prioritatea noastră imediată este legată de operaţionalizarea centrelor mobile de vaccinare care să asigure vaccinarea celor din mediul rural, a persoanelor care nu au acces la un centru de vaccinare fix”, a declarat Valeriu Gheorghiță, presedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, potrivit observatorbn.ro.

Arnold Schwarzenegger, vaccinat în centrul drive-through

Centrele de vaccinare drive-through sunt centre fixe amenajate în mod special pentru etapa a III-a a procesului de vaccinare, care este adresată tuturor românilor.

Potrivit recomandărilor OMS, organizarea centrelor este de bun augur și cel mai bun „promotor” al metodei este chiar actorul Arnold Schwarzenegger, care a fost vaccinat într-un asemenea centru.

În Bistrița-Năsăud, prefectul Stelian Doha a anunțat că două echipe mobile vor vaccina persoanele nedeplasabile, apariținătorii acestora, dar și oamenii străzii.

„Vor fi vaccinate și persoanele fără adăpost”

„Am deschis la 1 martie a.c. centrele de la Năsăud și Prundu Bârgăului, deși deschiderea lor era programată pentru1 5 martie. Le-am deschis așadar cu două săptămâni mai repede. Faptul că s-au ocupat toate locurile până în 21 martie înseamnă că există interes pentru vaccinare. Și de aceea trebuie să venim cu alte centre și tare mult îmi doresc să deschidem, din 15 martie, alte două la Teaca și Maieru. Mai trebuie să facem ceva: să pornim variantele mobile, două echipe care să vaccineze persoanele nedeplasabile și aparținătorii. Din discuțiile pe care le-am avut cu medicii de familie, fiecare ar urma să asiste la vaccinare fiindcă e nevoie de medic pe lângă asistentul care vaccinează și cel care înregistrează procesul de vaccinare. Vor fi plătiți pentru asta. Dacă sunt doritori care să participe pe zone, atunci suntem de acord cu asta, însă dacă nu sunt, atunci fiecare medic de familie va supraveghea vaccinarea la el acasă, în comuna unde are pacienții. Trebuie să facem lucrul acesta cât mai repede. Tot cu echipe mobile vor fi vaccinate și persoanele fără adăpost. Cele mai multe sunt la Bistrița”, a spus prefectul Stelian Dolha la Sângeorz TV, citat de publicația timponline.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase