Rusia, nemulțumită că Moldova își continuă DRUMUL PRO-EUROPEAN și sub noul guvern. Zakharova: ”Calea Ucrainei și a Țărilor Baltice, cursul Chișinăului e puțin probabil să se schimbe”

Rusia, nemulțumită că Moldova își continuă DRUMUL PRO-EUROPEAN și sub noul guvern. Zakharova: ”Calea Ucrainei și a Țărilor Baltice, cursul Chișinăului e puțin probabil să se schimbe”
Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe | Foto - Profimedia Images
Publicat: 18/02/2023, 15:21
Actualizat: 18/02/2023, 15:26

După ce Natalia Gavrilița și-a prezentat demisia, Parlamentul Republicii Moldova l-a învestit în funcția de premier pe Dorin Recean, iar noul guvern păstrează aceeași linie pro-europeană, ceea ce nemulțumește Kremlinul.

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, critică – încă o dată – politica dusă la Chișinău, iar Rusia pare a trăi într-o realitate paralelă. Analiștii politici nu înțeleg pe de-a-ntregul ce ar dori Kremlinul, cu toate că este logic să se ajungă la concluzia că un guvern pro-rus al Chișinău ar fi fost varianta ”ideală” pentru Moscova.

Însă Republica Moldova, prin vocea președintelui Maia Sandu, și-a exprimat clar dorința de a se îndepărta de influența Federației Ruse, în pofida tuturor riscurilor care, în ultima perioadă, nu sunt numai economice. Maia Sandu a acuzat Kremlinul că dorește destabilizarea situației în Moldova, o lovitură de stat făcând parte din acest scenariu halucinant, iar Maria Zakharova precizează că Republica Moldova este condusă de ”curatori occidentali” care aleg ”calea Ucrainei și a Țărilor Baltice”.

Potrivit Mariei Zakharova, ”Moscova a urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova”, iar nemulțumirea este crescândă.

”Am observat că acest proces a fost însoțit de o acumulare fără precedent a retoricii anti-ruse de către oficialul Chișinăului pe baza unor informații nefondate despre un plan rusesc de destabilizare a situației din țară, care a fost primit de la Kiev. Suntem convinși că nicio persoană sănătoasă din Moldova nu a crezut această ultimă poveste falsă. Devine clar că schimbările sunt mai mult de natură cosmetică”, s-a transmis pe site-ul Ministerului Rus de Externe.

”Acest curs politic al autorităților moldovenești nu servește intereselor popoarelor noastre”

Maria Zakharova a mai transmis, în mesaj său, că unsprezece miniștri moldoveni și-au păstrat portofoliile și în guvernul condus de Dorin Recean, ceea ce – se subînțelege – duce la o dezamăgire a Moscovei.

Zakharova nu transmite clar că s-ar fi dorit cu adevărat în birourile de la Kremlin, însă continuarea mesajului aduce, fără dubii, răspunsul.

”Din cei cincisprezece membri ai săi, unsprezece și-au păstrat funcțiile. Prin urmare, din păcate, cursul Chișinăului față de Rusia este puțin probabil să se schimbe. Am vorbit în repetate rânduri că curatorii occidentali ai actualei conduceri a Moldovei conduc cu încredere țara pe calea Ucrainei și a Țărilor Baltice. Sunt folosite aceleași modele – interzicerea mass-mediei nedorite, persecutarea adversarilor politici, restricționarea folosirii limbii ruse, încercarea de a falsifica istoria noastră comună, restricționarea artificială a contactelor politice, comerciale, economice și umanitare cu Rusia și abandonarea statutului neutru care este garanția suveranității, stabilității și securității republicii. Acest curs politic al autorităților moldovenești nu servește intereselor popoarelor noastre”, a mai transmis Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe.


Citește și:

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară prezintă 15 ”realizări” ale primarului Clotilde Armand: ”E ca o CRUCE pe care trebuie să o ducem, are alte preocupări, nicidecum bunăstarea cetățenilor”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya: ”Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, un pericol pentru Vladimir Putin?”

EXCLUSIV | Constantin Zotta, fost arbitru internațional și fost președinte la Rapid, denunțător într-un dosar al DNA. Sunt implicați Mega Image și un șef de la ANAF / Prima reacție a retailerului

EXCLUSIV | Clotilde Armand pierde încă un proces. Avocat: ”A invocat că prețul ofertat este prea mic, o absurditate rară. Profesionalism zero, orgoliu imens!”

EXCLUSIV | Prefectul Capitalei, ULTIMATUM pentru Nicușor Dan. Primarul general, somat să prezinte întreaga documentație prin care au fost stabilite 98 de Zone Protejate: ”În caz contrar, depunem la instanța de contencios administrativ acțiunea pentru anularea HCGB nr. 279/2000”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ce îl LEAGĂ pe presupusul ucigaș al doctoriței din Brăila de victima sa. E ireal...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie...
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Jucătoarele de fotbal ale Australiei au ajuns la Paris fără bagaje și echipament medical