Sebastian Burduja, despre încercările comuniștilor de a demola COLOANA INFINITULUI: ”Au considerat lucrarea lui Brâncuși degradantă și lipsită de valoare”

Sebastian Burduja, despre încercările comuniștilor de a demola COLOANA INFINITULUI: ”Au considerat lucrarea lui Brâncuși degradantă și lipsită de valoare”
Sebastian Burduja

Sebastian Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – a reamintit, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, că această operă de artă care transcende timpul și spațiul – Coloana Infinitului, cunoscută și sub numele de Coloana fără Sfârșit – a fost considerată de comuniști ”degradantă și lipsită de valoare”.

Făcând parte din Ansamblul Monumental din Târgu Jiu – alături de Poarta Sărutului și Masa Tăcerii -, Coloana Infinitului nu a fost pe placul regimului comunist, la un moment dat, astfel că s-a dorit demolarea acesteia.

Sebastian Burduja precizează că omul desemnat să pună la pământ opera de artă era, paradoxal, chiar un UTC-ist – Uniunea Tineretului Comunist – din Hobița, satul unde s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși.

Dintre toate poveștile cu și despre Brâncuși, preferata mea este cea despre încercările comuniștilor de a demola Coloana Fără Sfârșit. Aceștia au considerat lucrarea «degradantă și lipsită de valoare», conform relatărilor din acele vremuri.

Culmea, a primit ordin să demoleze opera de artă chiar un un UTC-ist din Hobița, satul natal al lui Brâncuși. Acesta a mers în parcul central din Târgu Jiu cu un tractor și un lanț. Se pare că, după multe încercări, lanțul s-a rupt, tractorul s-a ridicat pe două roți, dar Coloana nu s-a clintit. O comoară neprețuită a neamului românesc care rezistă în timp, indiferent de vremuri”, notează Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării pe pagina sa de socializare.

”Am făcut mai multe coloane, dar numai una a reuşit să se înalţe la cer”

Sebastian Burduja accentuează, în postarea sa, și modul magistral în care însuși Constantin Brâncuși a descris Coloana Infinitului, opera finală fiind ”una care a reușit să se înalțe la cer”.

Genialul Brâncuși spunea despre această lucrare «Am făcut mai multe coloane, dar numai una a reuşit să se înalţe la cer. […] Iată coloana mea […], formele ei sunt aceleași de jos şi până sus, nu are nevoie de piedestal sau soclu ca s-o susţină, vântul nu o distruge, ea se menţine prin propria-i putere».

Și tot Brâncuși mi-a fost inspirație pentru cuvintele pe care le-am scris pentru 1 Decembrie 2018, la Centenar, ca să îmi descriu visul și crezul: «Coloana fără sfârşit a neamului nostru se ridică peste secole drept din pământul frământat de palme crăpate şi nu se opreşte până nu străpunge cerul, proptindu-l, ca să nu mai cadă peste noi. Atunci vom fi liberi»”, mai scrie Sebastian Burduja în mediul online.


Citește și:

Dinu Gheorghe, consilier local: ”Mandatul lui Clotilde Armand se rezumă, în realitate, la o LUPTĂ IMAGINARĂ cu conspirațiile. Nu mai merge cu păcălelile!”

Rusia, nemulțumită că Moldova își continuă DRUMUL PRO-EUROPEAN și sub noul guvern. Zakharova: ”Calea Ucrainei și a Țărilor Baltice, cursul Chișinăului e puțin probabil să se schimbe”

Plasat pe ”lista celor mai căutați” din Rusia, jurnalistul care a ajutat la dezvăluirea complotului împotriva lui Alexei Navalnîi a fost exclus de la Premiile BAFTA. Ce motiv a invocat poliția britanică

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară prezintă 15 ”realizări” ale primarului Clotilde Armand: ”E ca o CRUCE pe care trebuie să o ducem, are alte preocupări, nicidecum bunăstarea cetățenilor”

EXCLUSIV | Constantin Zotta, fost arbitru internațional și fost președinte la Rapid, denunțător într-un dosar al DNA. Sunt implicați Mega Image și un șef de la ANAF / Prima reacție a retailerului

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto