Plasat pe ”lista celor mai căutați” din Rusia, jurnalistul care a ajutat la dezvăluirea complotului împotriva lui Alexei Navalnîi a fost exclus de la Premiile BAFTA. Ce motiv a invocat poliția britanică

Plasat pe ”lista celor mai căutați” din Rusia, jurnalistul care a ajutat la dezvăluirea complotului împotriva lui Alexei Navalnîi a fost exclus de la Premiile BAFTA. Ce motiv a invocat poliția britanică
Jurnalistul de investigație Christo Grozev | Foto - Profimedia Images
Publicat: 18/02/2023, 12:55
Actualizat: 18/02/2023, 12:58

Jurnalistul Christo Grozev – plasat pe ”lista celor mai căutați” din Rusia în luna decembrie a anului 2022 – este principalul investigator pentru Rusia al grupului de investigații Bellingcat, anchetele jurnalistice fiind concentrate amenințările la adresa securității, operațiunile clandestine extrateritoriale și militarizarea informațiilor.

Christo Grozev are în palmaresul său jurnalistic dezvăluiri extrem de deranjante pentru Kremlin și pentru Vladimir Putin, dar a fost informat, surprinzător, că nu poate participa la premiile cinematografice ale Academiei Britanice (BAFTA) din acest an – jurnalistul ar fi trebuit să participe în calitate de colaborator la documentarul ”Navalny” -, decizia fiind luată la recomandarea poliției britanice.

Coproducția realizată de CNN Films și HBO urmărește chiar activitatea lui Christo Grozev, a jurnaliștilor CNN și a echipei lui Alexey Navalnîi în dezvăluirea complotului care l-a avut ca țintă pe disidentul rus în anul 2020.

Reportajele lui Christo Grozev și ale echipei sale au scos la iveală informații despre o unitate de elită care îl urmărea pe Alexei Navalnîi ”la ordinul președintelui Vladimir Putin” timp de trei ani – inclusiv la momentul când disidentul a fost otrăvit, iar corpul său său a fost devastat de agentul neurotoxic Novichok în orașul siberian Tomsk, în august 2020.

”Am fost surprins să descopăr că întreaga mea familie și cu mine am fost cu toții interziși de poliția britanică”

Jurnalistul de investigații s-a declarat surprins de această decizie luată la recomandarea poliției britanice, dezvăluind că motivul invocat a fost acela că el și familia sa reprezintă un ”risc de securitate”.

Christo Grozev a mai precizat că nu înțelege cum fiul sau fiica sa ar putea să reprezinte un astfel de risc, punctând și că astfel de decizii scot în evidență ”pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliștilor independenți din întreaga lume”.

Am fost surprins să descopăr că întreaga mea familie și cu mine am fost cu toții interziși de poliția britanică să participăm la premiile BAFTA din acest weekend, unde este nominalizat documentarul «Navalny». Motivul invocat: reprezentăm un risc pentru securitatea publică

Înțeleg necesitatea de a menține siguranța publică (deși nu înțeleg cum fiul meu sau fiica mea adolescentă constituie un risc pentru public). Dar momente ca acesta arată pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliștilor independenți din întreaga lume”, a transmis Christo Grozev, citat de Mediafax.

”Aceste pericole nu provin doar de la dictatori criminali, ci și din faptul că vocile jurnaliștilor sunt înăbușite – în loc să fie amplificate – de către lumea civilizată pe care încearcă să o servească”

Jurnalistul Christo Grozev

”Sunt speriați de munca noastră și că nu s-ar opri de la nimic”

Împotriva lui Christo Grozev a fost deschis un dosar penal privind răspândirea de ”știri false” despre armata rusă.

Acesta a declarat că nu înțelege motivele care au dus la plasarea sa pe ”lista celor mai căutați” din Rusia, însă a concluzionat că autoritățile de la Moscova sunt ”speriate”.

Nu am nicio idee despre motivele pentru care Kremlinul m-a pus pe lista de persoane căutate, prin urmare nu pot oferi niciun comentariu în acest moment.

”Într-un fel, nu contează – de ani de zile au arătat clar că sunt speriați de munca noastră și că nu s-ar opri de la nimic pentru a o face să dispară”, a scris Christo Grozev într-o postare pe Twitter .


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Primarul Radu Mihaiu, vești bune pentru șoferi: ”Pasajul de la Doamna Ghica va fi deschis în această vară”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya: ”Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, un pericol pentru Vladimir Putin?”

EXCLUSIV | Constantin Zotta, fost arbitru internațional și fost președinte la Rapid, denunțător într-un dosar al DNA. Sunt implicați Mega Image și un șef de la ANAF / Prima reacție a retailerului

Exploziile de la gazoductul Nord Stream | ACUZAȚII grave lansate de un jurnalist câștigător al Premiului Pulitzer: ”Era clar că ar putea arunca în aer conductele” / Casa Albă: ”Un raport complet fals”

EXCLUSIV | Clotilde Armand pierde încă un proces. Avocat: ”A invocat că prețul ofertat este prea mic, o absurditate rară. Profesionalism zero, orgoliu imens!”

EXCLUSIV | Casa Imnului din Brașov, situație ambiguă după ce a fost scoasă la vânzare. Decizia primarului Allen Coliban se lasă așteptată: ”Ați fost prima și singura opțiune, vă rugăm să ne transmiteți un RĂSPUNS în termen de 5 zile”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”