Șefii grupării „Las Vegas” au strâns o jumătate de milion de euro după ce i-au terorizat pe patronii cazinourilor din România. Bătăușii controlați de Box și Florin Șpac erau înarmați cu puști și arbalete

Șefii grupării „Las Vegas” au strâns o jumătate de milion de euro după ce i-au terorizat pe patronii cazinourilor din România. Bătăușii controlați de Box și Florin Șpac erau înarmați cu puști și arbalete
Publicat: 24/11/2022, 18:37

Procurorii DIICOT au stabilit cum au reușit doi foști locotenenți ai clanurilor Cămătaru și Corduneanu să pună pe picioare și să controleze cu autoritate una dintre cele mai extinse grupări criminale ale momentului. După ce au percheziționat peste 120 de locuințe din mai multe orașe, anchetatorii au ridicat aproape jumătate de milion de euro, arme de foc cu glonț, arbalete, săbii, droguri, dar și o mare cantitate de petarde.

Procurorii au descins, miercuri, alături de polițiști, la 123 de adrese din București și din mai multe județe, pentru destructurarea unei grupări conduse de Florin Șpac, fost luptător al clubului Dinamo și un apropiat al clanului Corduneanu, Marian Sîrbu, zis Box, fost locotenent al Cămătarilor, și frații Costel, Adrian și Bogdan Corduneanu, din Iași, care erau responsabili pentru zona Moldovei.

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Gândul, că undeva în cursul anului 2018, Florin Șpac ar fi fost recrutat de frații Mihăiță și Sorin Doroftei, proprietarii lanțului de cazinouri Las Vegas.

Originari din județul Suceava și stabiliți la Brașov, aceștia i-ar fi cerut lui Șpac să pună pe picioare o grupare din care să facă parte interlopi periculoși din orașele în care dețin puncte de lucru, pentru a le asigura paza și a le elimina concurența.

Bătăușii lui Șpac trebuiau să desființeze din zonele în care existau cazinouri Las Vegas orice altă sală de jocuri. Pentru acest lucru, interlopii apelau, de cele mai multe ori, doar la amenințări, dar, uneori, se ajungea și la acte de violență.

Sursele citate au afirmat că, atunci când a negociat cu frații Doroftei, Florin Șpac le-ar fi spus că vrea să lucreze cu Marian Sîrbu, zis Box. Pentru că, la momentul respectiv, Box era în penitenciar, patronii Las Vegas l-ar fi așteptat să se libereze și ar fi organizat inclusiv o petrecere pentru a serba punerea lui în libertate.

Interlopii primeau bonusuri în funcție de performanțe

Împreună cu Box, Șpac a făcut o mulțime de angajări. Oamenii, majoritatea cunoscuți cu antecedente penale, erau angajați de frații Doroftei pe funcții fictive, iar în funcție de rezultatele pe care le aveau în lupta cu firmele concurente, primeau, pe lângă salarii, bonusuri importante care constau în autoturisme sau vacanțe exotice.

Procurorii DIICOT au stabilit că gruparea ar fi șantajat cel puțin 16 persoane, „pentru a le determina să-și închidă sălile de jocuri de noroc, să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc, să renunțe la poziția deținută la o societate concurentă și să încadreze în cadrul societății deținute de grup, să plătească datoriile acumulate față de societățile deținute de grup, să renunțe la câștigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip «slot-machine» avariate și să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup”.

Sursa citată a precizat că s-ar fi ajuns până acolo încât una dintre victime ar fi fost sechestrată până la sosirea a doi dintre membrii marcanți ai grupului. Cu aceeași ocazie, victimei i-ar fi fost smuls din mână telefonul mobil, care a fost apoi aruncat pe jos și zdrobit cu picioarele.

În ceea ce privește infracțiunea de favorizare a infractorului, un avocat din Baroul Iași a fost pus sub acuzare după ce a mers la sediul IPJ Iași, la Serviciul Investigații Criminale, unde, invocând calitatea de apărător ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurându-se că nu spune adevărul.

Procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă a 30 de persoane, doi dintre acuzați – frații Costel și Adrian „Beleaua” Corduneanu – fiind deja arestați în alt dosar, instrumentat tot de parchetul antimafia.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase