SRI a dat de urma spionului Rusiei și a anunțat MAE la ce diplomat rus ajungeau imaginile cu echipamentele militare de la granița României cu Ucraina

SRI a dat de urma spionului Rusiei și a anunțat MAE la ce diplomat rus ajungeau imaginile cu echipamentele militare de la granița României cu Ucraina
Publicat: 24/05/2024, 16:17
Actualizat: 24/05/2024, 16:22

SRI avea informații că Alexandru Piscan aduna date și filma obiective și echipamente militare, inclusive NATO, de la granița României cu Ucraina, din apropiere de Tulcea, și a anunțat anchetatorii DIICOT, care l-au prins și reținut joi, pentru trădare prin transmitere de secrete, acesta fiind ulterior arestat preventiv.

  • Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat Ministerul Afacerilor Externe la ce diplomat al Ambasadei Rusiei la București ajungeau datele și imaginile de la Alexandru Piscan.
  • La propunerea SRI, Ministerul Afacerilor Externe l-a declarat pe diplomatul Ambasadei Rusiei persona non grata.

”În urma acțiunilor specifice ale Serviciului Român de Informații, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 23.05.2024, reținerea unui cetățean român, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare”, a transmis, vineri, SRI.

Din datele obținute în anchetă, cu sprijinul SRI, rezultă că, începând cu anul 2022, ”cetățeanul român a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnică militară de luptă și deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate pe teritoriul României”. Informațiile colectate au fost transmise către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București

”În același caz, la propunerea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968”, a precizat SRI.

În cadrul acestei acțiuni, Serviciul Român de Informații a cooperat cu Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

”Serviciul Român de Informații, împreună cu structurile naționale de informații, va continua monitorizarea atentă a acestor riscuri de securitate și informarea organelor de aplicare a legii, în scopul apărării securității naționale”, a precizat sursa citată.

Prima reacție a autorităților române după filmările cu obiectivele militare din România

Autoritățile române au declarat persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, după ce un bărbat prins de DIICOT a fost arestat pentru trădare, pentru că a filmat obiective militare din România, inclusiv ale NATO, și a furnizat informații unui diplomat rus.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, vineri, că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse, vineri 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București.

Arestat pentru trădare prin transmitere de secrete militare rușilor

Alexandru Dorin Piscan a fost arestat joi, după ce fusese reținut, în aceeași zi, de procurorii DIICOT, pentru trădare prin transmitere de secrete militare rușilor.

După ce a fost prins că filma obiective militare, inclusiv NATO, din România și furniza informațiile către diplomați ruși, anchetatorii au găsit la percheziții fișiere întregi cu filmări cu echipamente militare și înscrisuri, au declarat, în exclusivitate, surse Gândul.

Procurorii DIICOT au probe că, începând din 2022, Alexandru Piscan supraveghea obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate în apropierea municipiului Tulcea, aduna informații cu caracter militar și făcea fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina.

Ulterior, Piscan a transmis aceste informații și fotografii unor diplomați ai Ambasadei Rusiei în România, susțin anchetatorii.

Bărbatul arestat pentru trădare se voia candidat la Primăria Ploiești

După prinderea și arestarea lui Alexandru Dorin Piscan, s-a aflat că acesta anunța că va fi candidat independent pentru Primăria Ploiești, la alegerile locale din 2025. Intenția nu s-a concretizat însă cu documente și liste cu semnături de susținere depuse la Biroului Electoral Județean Prahova, Alexandru Piscan nefiind pe lista candidaților la alegerile locale din 9 iunie 2024, pentru Primăria Ploiești.

Alexandru Piscan a scris pe Facebook, în luna martie a acestui an, că intenționează să candideze pentru funcția de primar al Ploieștiului, promițând că va fi în stare să asigure o „schimbare” și că orașul a fost prost administrat de actualul primar și de cei din jurul său. Piscan a postat și o fotografie de copertă cu sigla Partidului Mișcarea Populară.

În același timp, Alexandru Piscan se dovedea a fi și un susținător al lui Iulian Dumitrescu, „Baronul Lamborghini” al județului Prahova. (mai multe detalii AICI)

„Spionul rușilor se transformase și în agent electoral pentru Iulian Dumitrescu și Bogdan Nica, le făcea reclamă pe una dintre paginile sale de Facebook. Îi făcea campanie Baronului Lamborghini”, au declarat sursele Gândul.

Din informațiile obținite de Gândul, Alexandru „Alex” Piscan deține o firmă care organizează evenimente. Bărbatul a stat mai mult timp în SUA și „se lăuda în mediul de afaceri că are relații bune pe continentul american, dar și cu persoane influente din Rusia”.

Aceleași surse au mai declarat că Alexandru Piscan ”aborda persoane cu funcții și lăsa senzația că vrea să le «cultive» pentru a obține informații prețioase”.


CITEȘTE ȘI:

Spionul Rusiei, AGENT ELECTORAL pentru Iulian Dumitrescu și Bogdan Nica: „Alex Piscan îi făcea campanie Baronului Lamborghini”

Prima reacție a autorităților române după filmările cu obiectivele militare din România. MAE declară persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei

Bărbatul arestat pentru trădare se voia candidat la Primăria Ploiești. Alexandru Piscan e acuzat că a dat informații rușilor despre obiective din țară

A filmat obiective militare românești și NATO și a dat informațiile RUȘILOR. Instanța a dispus arestarea pentru trădare, cerută de procurorii DIICOT

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Proprietățile de lux de pe plajele din SUA își pierd din valoare din cauza schimbărilor...
×