SRI, victimă în dosarul celui mai mare falsificator de bani din România. La dosar sunt peste 2.500 de părți vătămate

SRI, victimă în dosarul celui mai mare falsificator de bani din România. La dosar sunt peste 2.500 de părți vătămate
Publicat: 01/08/2022, 18:52
Actualizat: 01/08/2022, 21:00

Cel mai mare falsificator de bani din România a fost eliberat din arest și este cercetat sub control judiciar după ce magistrații au respins cererea procurorilor DIICOT de prelungire a arestului preventiv. Potrivit anchetatorilor care l-au trimis în judecată alături de complicii săi, bărbatul ar fi făcut peste 2.500 de victime, printre care se numără inclusiv o unitate a SRI, Primăria Sibiu, mai multe universități, dar și două sucursale ale CFR Călători.

Procurorii DIICOT au reușit, în iunie 2020, să pună mâna pe cel mai mare falsificator de bancnote din plastic. Cu o imprimantă cumpărată din Belgia, Radu Theodor Croitoru ar fi reușit să reproducă peste 17.500 de bancnote de 100 de lei. Tipărite pe folie din plastic, banii falși erau așa de bine realizați, că au ajuns inclusiv în bancomate.

În dosarul întocmit de procurorii antimafia, există nu mai puțin de 2.549 de părți civile, printre care se numără și Unitatea Militară 0221 din cadrul Serviciului Român de Informații, Primăria Sibiu, Oficiul Național Registrul Comerțului, Sucursalele Regionale de Transport Feroviar de Călători de la Cluj și Constanța, Metrorex, CEC Bank, Universitatea Ovidius din Constanța și Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, Mega Image sau brandul Michael Kors.

Închis la Codlea pentru fapte mărunte

Înainte să ajungă creatorul bancnotei supranumite „super-leu”, Croitoru a fost un hoț mărunt, închis la Codlea între anii 1997 și 2000, iar mai apoi, împreună cu un fost polițist, a falsificat acte.

Un judecător de la Tribunalul București a consemnat, în ședința din camera de consiliu, unde s-a pus în discuție dacă procedurile din timpul urmăririi penale au fost respectate și dacă probele administrate la dosar sunt legale, că liderul grupului a spus, inițial, prin avocat, că nu ar fi avut acces la dosar, în condițiile în care, în timp ce se afla în arest, a primit materialul de urmărire penală în format electronic, pe un CD, astfel că nu a avut cum să-l consulte.

Totuși, instanța a arătat că, după ce a sesizat situația, Croitoru a primit dosarul în format fizic, pe hârtie. Rămas fără acest argument, bărbatul a invocat ambiguitatea modului în care, din punctul său de vedere, au fost administrate dovezile.

Același lucru a fost reclamat și de apărătorul fostei sale iubite, Daniela Elena Balog. Femeia a s-a plâns că imaginile depuse la dosar, în care apare în timp ce se presupune că plasa banii falși, provin dintr-o sursă necunoscută, iar dosarul, care are sute de volume, este compus, în proporție de aproximativ 95 la sută, din expertize, în condițiile în care presupusa comitere a faptelor este descrisă în termeni prea generali.

Procurorii, acuzați ca au amenințat-o pe fosta iubită a lui Croitoru

În plus, femeia a dezvăluit și faptul deși este acuzată de falsificare de monedă, nu se face referire niciun moment la contribuția pe care a avut-o la falsificarea de bani.

Aceasta susține și că nu mai locuia cu Theodor Croitoru din 2017, când l-a părăsit pentru că era violent.

Daniela Elena Balog s-a plâns și de faptul că ar fi fost amenințată că va fi arestată, că mama sa va fi adusă la sediul unității de parchet, astfel determinând-o să confirme toate afirmațiile anchetatorilor.

Totuși, instanța de cameră preliminară a arătat că fosta iubită a lui Croitoru a fost asistată de avocat, iar dacă aceste amenințări au avut loc, ele ar fi trebuit să fie consemnate de apărător.

Instanța de cameră preliminară nu s-a pronunțat deocamdată, pentru ca procesul celor trei să poată începe, cu toate că a trecut mai bine de un an de la trimiterea lor în judecată.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna