„Strânge din dinți și îndură” | 2 ani de război în Ucraina: „O luptă modernă între David și Goliat. Cât mai poate rezista Kievul?

„Strânge din dinți și îndură” | 2 ani de război în Ucraina: „O luptă modernă între David și Goliat. Cât mai poate rezista Kievul?
Publicat: 23/02/2024, 13:14
Actualizat: 23/02/2024, 13:16

„Astăzi nu voi intra în panică și nu voi plânge. Voi fi calmă și încrezătoare. Copiii mei se uită”. Acestea au fost cuvintele primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, atunci când se apropia înserarea în prima zi a invaziei Rusiei de acum doi ani. 

Ce anume au văzut părinții ucraineni în acea zi, atunci când declarațiile președintelui rus Vladimir Putin – potivit cărora nu avea de gând să invadeze țara vecină – s-au dovedit a fi lipsite de conținut?

Au văzut un ”stat disciplinat”, spune Jamie Dettmer, jurnalist POLITICO,  un stat decis să i se opună, pe toate fronturile, lui Vladimir Putin.  „O luptă între David și Goliat”, punctează jurnalistul.

Ceea ce s-a întâmplat în acele prime zile de război va rămâne întipărit în mintea mea pentru totdeauna. Nu a fost panică. În schimb, a existat calm și statornicie. Au fost și lacrimi — lacrimi când familiile se despărțeau, cu copiii și mamele îndreptându-se spre vest, ferite de pericol; lacrimi când bunicii au decis să rămână înrădăcinați în casele de familie prețuite pe măsură ce bombele se apropiau; și lacrimi în timp ce tații și-au luat ultimele rămas-bun de la familiile lor înainte de a se îndrepta spre est pentru a înfrunta inamicul.

Mai presus de toate, însă, a existat o fatalitate, un sentiment omniprezent al faptului că războiul nu putea fi evitat. Rusia nu și-a luat niciodată privirile de la Ucraina și mulți păreau să se aștepte, în adâncul sufletului, la un alt conflict major pentru a asigura independența țării față de Putin, un om obsedat de înfrângerea Uniunii Sovietice în Războiul Rece.

Și dacă cineva mai avea îndoieli cu privire la faptul că Ucraina va rezista în fața Rusiei, nu trebuia decât să vadă mândria ucrainenilor în timp ce urmăreau și susțineau emisiunile sfidătoare ale președintelui Volodimir Zelenski. «Suntem lăsați singuri în apărarea statului nostru. Nu ne este frică. Nu ne este frică de Rusia», a spus președintele ucrainean”, amintește Jamie Dettmer.

„Cât va rezista Ucraina? Semnele sunt îngrijorătoare”

Ucraina, continua jurnalistul POLITICO, are lipsă de oameni și lipsă de muniție.

Acum, Ucraina are o armată de vârstă mijlocie, formată în mare parte din voluntari – 43 de ani este vârsta medie a soldaților săi din prima linie – și există, de asemenea, dovezi din ce în ce mai mari că 650.000 de bărbați ucraineni în vârstă de luptă ar fi fugit din țară în ultimii doi ani.

Luna trecută, Mykhailo Podolyak, consilierul lui Volodimir Zelenski, a spus că bărbații mai tineri vor trebui să facă în curând o alegere : «Fiecare trebuie să stabilească singur prețul pe care este dispus să-l plătească. Să trăiești fie într-un lagăr de prizonieri, fie într-o țară liberă». Ei vor avea mai multe șanse să răspundă la o chemare amplă – despre care oficialii militari spun că va fi în curând necesară – dacă sprijinul occidental nu va scădea.

Mai mult, pe măsură ce începe să se simtă «oboseala de război», moralul scade accentuat. Țara este epuizată și nu este neobișnuit să auzim acum ucraineni întrebându-se dacă toate sacrificiile pe care le fac merită cu adevărat. Genul acesta de interogare a fost rar întâlnit în primul an de război.

Cu toate acestea, această epuizare nu s-a tradus într-un motiv pentru negocieri. Potrivit unui sondaj recent realizat de Sociological Group Rating, 85% dintre ucraineni rămân încrezători într-o eventuală victorie a Ucrainei. Dar 79% dintre cei chestionați s-au îndoit că ar fi posibilă fără asistența occidentală.

Și, în timp ce Ucraina câștigă bătălia pentru controlul Mării Negre (odinioară poreclit Lac Rusesc), în altă parte, pe uscat, se află în defensivă, mai ales după ce forțele sale au fost nevoite să se retragă din orășelul Avdiivka.

Infanteriștii ucraineni spun că retragerea a fost dezorganizată și ordinul pentru aceasta a venit cu întârziere, forțând soldații să fugă pe fondul bombardamentelor puternice. Au fost nevoiți să lase și răniții în urmă”, notează Jamie Dettmer.

„Există acum o situație extrem de dificilă în mai multe părți ale liniei frontului”

„Există acum o situație extrem de dificilă în mai multe părți ale liniei frontului, exact acolo unde trupele ruse au concentrat rezerve maxime”, a spus Zelenski săptămâna aceasta, în timpul unei vizite la Kupiansk – un oraș pe care Rusia l-a capturat la începutul invaziei, dar Ucraina a reluat ca parte a contraatacului său înviorător din 2022.

„Ei profită de întârzierile în acordarea ajutorului Ucrainei și aceasta este o chestiune foarte sensibilă”, a adăugat președintele ucrainean, subliniind penuria de artilerie a Ucrainei, nevoia acesteia de apărare aeriană în primă linie și de arme cu rază de acțiune mult mai lungă – ceva ce Zelenski, insistă jurnalistul de la POLITICO, „a repetat de nenumărate ori, inclusiv înaintea contraofensivei dezamăgitoare de anul trecut”.

„Contraofensiva nu a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor, iar ucrainenii trebuie să împărtășească o parte din vina pentru exagerarea perspectivelor sale și pentru execuția proastă.

Dar, din nou, Zelenski și oficialii săi de vârf s-au confruntat cu o dilemă dificilă – au trebuit să păstreze perspectiva de a oferi o lovitură decisivă împotriva Rusiei pentru a susține optimismul occidental și a menține echipamentele și armele în circulație.

Contraatacul din vara trecută a fost plin de probleme, dintre care unele ar fi trebuit anticipate. Apărarea bine concepută a Rusiei, din sud, a fost subestimată de la început și a existat o lipsă de a înțelege că armata rusă învăța rapid din greșelile sale.

Cu doar câteva săptămâni înainte de lansare, Jack Watling și Nick Reynolds – doi dintre cei mai atenți analiști militari ai acestui război, de la Institutul Regal al Serviciilor Unite – au emis un avertisment cu privire la posibilele «sughițuri», detaliind dovezi ale curbei de învățare a Rusiei.

Și există încă întrebări referitoare la o eventuală greșeală a NATO atunci când antrenează unitățile de contraofensivă ale Ucrainei, pregătindu-le probabil pentru câmpul de luptă greșit”, avertizează Jamie Dettmer, aducând în prim-plan și semnalul de alarmă tras de Generalul american Mark Milley încă din anul 2022.

„Generalul american Mark Milley, fost președinte al șefilor de stat major comun, a scos pisica din geantă încă din noiembrie 2022, când a spus: «Aveți un război care nu mai poate fi câștigat din punct de vedere militar»”.


Citește și:

Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare și trimis în Siberia, MESAJ pentru ruși: „Să nu cedăm în fața morții și a disperării”

În Rusia lui Putin, FRICA face parte din viață: „Să ne asigurăm că moartea lui Alexei Navalnîi nu a fost în zadar, să nu lăsăm frica să ne paralizeze”

Ilya Yashin, activist rus aflat în închisoare: „Alexei Navalnîi, fratele meu, dormi în pace” / „Viața mea e în mâinile lui PUTIN și este în pericol”

5 mari INVESTIGAȚII ale lui Alexei Navalnîi. Palatul lui Putin, moșia lui Medvedev și rațele galbene de cauciuc: „Mi-am sunat ucigașul, a mărturisit”

Moartea lui Navalnîi și „Rusia alternativă”: „Societatea rusă va supraviețui șocului, dar Putin a rămas un rege singuratic, PRIZONIER în Olimpul său”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Experiența unei profesoare care s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. „Mi-a dat...
IREAL! Ce ți se poate întâmpla dacă răspunzi la telefon și spui „DA”!
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un copil de 2 ani și-a lovit mama cu o mașină Tesla. Gigantul auto se...
Comuna din România care bate fără drept de apel București, Cluj, Timișoara sau Constanța. A...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
A murit Costel Corduneanu. Liderul temutului clan de interlopi a încetat din viaţă într-un spital...
VIDEO - Cu cine s-ar fi întâlnit afaceristul, care a ucis-o pe Mirela, după gestul...
Ce a făcut cetățeanul turc la scurt timp după uciderea Mirelei. Bărbatul în vârstă de...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Serbia se îndepărtează de Rusia şi urmează să cumpere 12 avioane de luptă franceze Rafale
ULUITOR! O femeie a avut DOI ANI un parazit ÎN OCHI fără să știe
România a devenit O ADEVĂRATĂ PUTERE în Europa. Am ajuns în vârful clasamentului
Începe lupta pentru putere în clanul Corduneanu. „Beleaua”, spaima polițiștilor, ar putea fi șef
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
VIDEO - Cu cine s-ar fi întâlnit afaceristul, care a ucis-o pe Mirela, după gestul...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
Detaliul observat de fani la fiica cea mare a lui Pepe: "O familie frumoasă și...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?