The Jerusalem Post: „Hamas funcționează ca o MAFIE, iar membrii mafiei nu trebuie să fie întotdeauna înarmați”

The Jerusalem Post: „Hamas funcționează ca o MAFIE, iar membrii mafiei nu trebuie să fie întotdeauna înarmați”
Publicat: 26/03/2024, 13:48
Actualizat: 26/03/2024, 14:11

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au efectuat un raid complex la spitalul Shifa, operațiune care a fost declanșată în seara zilei de 17 martie. Pe parcursul a șapte zile, IDF a „pieptănat” clădirile din zonă, s-a ciocnit cu teroriștii Hamas și a reținut un număr foarte mare de suspecți.

Potrivit rapoartelor oficiale, aproximativ 800 de suspecţi au fost reținuți şi 500 dintre aceștia sunt membri confirmaţi ai grupărilor islamiste Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian.

Este vorba despre cel mai mare număr de teroriști descoperiți într-o singură locație, și semnifică una dintre cele mai importante și complexe operațiuni de acest tip ale IDF după atacurile teroriste sângeroase din 7 octombrie 2023.

Teroriștii au revenit în Spitalul Shifa în ultimele luni

”Cum este posibil ca atât de mulți teroriști, majoritatea bărbați între douăzeci și cincizeci de ani, să fi venit cu toții la acest spital în ultimele luni?”, se întreabă The Jerusalem Post.

Teroriștii venit, cu siguranță, în ultimele luni, fiindcă IDF a operat pentru prima dată, pentru a curăța zona din jurul Shifa de teroriști, în luna noiembrie.

  • Concluzia este că acești bărbați au revenit, după prima operațiune IDF, și s-au reinfiltrat în Spitalul Shifa.
  • Sunt teoriști cu dosare deja întocmite, unii dintre ei implicați în terorism de mulți ani, care au participat la atacuri în Cisiordania (2014) și, de asemenea, la atacurile din 7 octombrie 2023.

„La începutul războiului, am distrus infrastructura subterană săpată sub spital și am confiscat echipamentul militar și armele ascunse în spital. Teroriștii au fugit în operațiunea anterioară, când am cerut evacuarea complexului”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF contraamiralul Daniel Hagari pe 21 martie.

„Hamas pare să fi simțit că era în siguranță la spitalul Shifa și la turnurile Hamad”

Hagari a remarcat, de asemenea, că IDF a operat diferit pentru a prinde Hamas prin surprindere de data aceasta.

„Am percheziţionat complexul prin surprindere. Operațiunea, condusă de Divizia 162 și desfășurată de unități de forțe speciale conduse de Shayetet 13, în deplină cooperare la sol, umăr la umăr cu ISA și Unitatea 504 pentru extragerea informațiilor în teren. Am folosit tactici de înșelăciune în această operațiune și aceasta a dus la succesul și reținerea tuturor celor 358 de teroriști și a altora din interiorul acestui complex care nu au reușit să scape. Acest lucru a dus la afectarea gravă a Hamas și Jihadul Islamic în urma operațiunii”, a spus Hagari.

  • În mod clar, Hamas s-a simțit în siguranță la spital, știau că Israelul a atacat această zonă în noiembrie.
  • De exemplu, în noiembrie, IDF a expus un sistem de tuneluri sub clădirea din Qatar a spitalului.
  • IDF a trebuit să intre din nou în clădirea din Qatar în timpul raidului din ultimul an.
  • Faptul că Hamas s-a simțit în siguranță în această zonă poate avea legătură cu un alt raid recent al IDF, care a vizat Turnurile Hamad de lângă Khan Younis.

Acest proiect, finanțat de Qatar, trebuia să ofere apartamente suburbane frumoase pentru locuitorii din Gaza, dar Hamas pare să se fi infiltrat în turnuri în ultimele luni.

În ambele cazuri, teroriștii Hamas par a fi simțit că erau în siguranță la spitalul Shifa și la turnurile Hamad. Acum au pierdut aproape 1.000 de teroriști, incluzându-i pe cei uciși și reținuți în cele două operațiuni din ultimele săptămâni.

Rapoartele indicau că Israelul va fi presat pentru o încetare a focului înainte de Ramadan

La începutul lunii martie, rapoartele indicau că Israelul va fi presat pentru o încetare a focului înainte de Ramadan, ceea ce înseamnă că încetarea focului ar fi trebuit să înceapă în jurul datei de 10 martie.

Cu toate acestea, Hamas și-a sporit pretențiile și nu a furnizat o listă de ostatici vii, deoarece Hamas credea că Israelul ar fi presat pentru o încetare a focului fără ca ostaticii să fie eliberați.

Israelul a redus operațiunile în Gaza și a redistribuit unele unități, dar IDF a intensificat raidurile în Fâșia Gaza, inclusiv raidurile din ultima lună în zonele eliberate de IDF în luna noiembrie. Scenariul a inclus un raid în tabăra de refugiați Al-Shati, și apoi în Zaytun. Cu toate acestea, IDF i-a avertizat și pe cei din Zaytun despre raid, înainte ca acesta să aibă loc.

  • Hamas a presupus că va primi un avertisment dacă IDF se întoarce la spitalul Shifa și, de asemenea, a presupus că IDF se confruntă cu presiuni după ce a percheziționat spitalul Nasser din Khan Younis.
  • Hamas s-a gândit că Israelul nu se va întoarce la Shifa. Prin urmare, aproape 1.000 de teroriști par să se fi adunat la complexul spitalicesc.
  • Hamas funcționează ca o mafie, iar membrii mafiei nu trebuie întotdeauna să fie înarmați.

Armele sunt depozitate în locații ușor accesibile, astfel încât membrii să poată ajunge la ele dacă au nevoie. Dar Hamas s-ar fi simțit în siguranță la Shifa, ca și cum s-ar fi întors acasă, așa că nu aveau nevoie de arme.

Membrii Hamas au presupus că încetarea focului le va permite să înființeze un centru de comandă la spital și să lucreze pentru a le reda controlul asupra nordului Gazei, unde se află aproximativ 30.000 de oameni.

Hamas s-a întors la Shifa, credea că o încetare a focului va fi anunțată la începutul lunii martie

Imaginea de ansamblu care reiese este aceea că gruparea Hamas s-a întors la Spitalul Shifa pentru că era convinsă că o încetare a focului va fi anunțată la începutul lunii martie. Cu toate acestea, atunci când încetarea focului nu s-a materializat, teroriştii Hamas s-au consultat probabil cu lideri de rang înalt al Hamas, care au sediul atât în ​​Gaza, cât şi în străinătate.

Acești teroriști probabil au auzit de la conducerea înaltă că Occidentul face eforturi pentru încetarea focului, că Hamas nu trebuie să-și facă prea multe griji și că – în curând – se vor reconstitui în nordul Gazei. Raidul surpriză le-a dat planurile peste cap.

Hamas înțelege cronologia din Gaza. Citește mass-media occidentală și urmărește dezbateri ONU și știrile.

Pentru Hamas, locuri precum Shifa sunt „nodurile naturale” din imperiul lor de teroare din Fâșia Gaza, pe care trebuie să le reconstituie pentru a prelua din nou puterea.


Citește și:

Cine este REGIZORUL alegerilor din Rusia: „I-a promis lui Putin mai mult de 80% din voturi, Țarul e încântat”

Iulia Navalnaia, după alegerile din Rusia: „Nu înseamnă NIMIC, Putin vrea să arate lumii că are un sprijin uriaș” / „Nu renunțați!”

Alianța militară dintre Rusia și Iran, cea mai mare AMENINȚARE care se profilează la orizont: „Moscova și Teheranul au un inamic comun la Washington”

Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji