Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș”, rezultatul unor erori umane: ”În loc să scadă presiunea oxigenului, instalatorul a mărit-o”

Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș”, rezultatul unor erori umane: ”În loc să scadă presiunea oxigenului, instalatorul a mărit-o”
Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș” | Foto ilustrativ
Publicat: 16/06/2021, 16:52
Actualizat: 16/06/2021, 17:09

Trei pacienți infectați cu noul coronavirus au murit în urma închiderii instalației de oxigen din TIR-ul ATI de la Spitalul ”Victor Babeș”, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au stabilit că a fost vorba despre vina angajaților care se ocupau de funcționarea instalației.

Potrivit informațiilor din comunicatul transmis de Parchet, în urma cercetărilor efectuate de procurori s-a stabilit că un instalator neinstruit a umblat la instalația de oxigen la cererea inginerului-șef. Numai că nici acesta nu se ocupase așa cum ar fi trebuit de funcționarea respectivei instalații.

În loc să scadă volumul de oxigen, manevra efectuată de instalatorul a dus la creșterea presiunii, ceea ce a avut ca rezultat oprirea automată a ventilatoarelor și moartea celor trei pacienți.

De altfel, instalatorul și inginerul-șef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” au fost reținuți, miercuri, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

”A manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen”

Presiunea oxigenului în TIR-ul ATI a înregistrat o creștere de peste 6 bari, se precizează în comunicatul Parchetului, iar ventilatoarele s-au oprit automat.

Manevra necorespunzătoare a instalatorului a dus, astfel, la decesul a trei persoane care erau internate în salonul ATI al unității mobile.

”La data de 04.2021, ân intervalul orar 16:55 – 16:57, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie lntensivă, fapt ce a determinat  creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari,  având  drept  consecință  oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al  unității medicale  mobile,  conducând  astfel la decesul a trei pacienți”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Inginerul-șef nu l-a instruit pe instalator

Inginerul-șef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” nu se mai afla la locul de muncă atunci când s-a constatat că trebuie redusă presiunea oxigenului la unitatea mobilă ATI, însă i-a solicitat instalatorului să efectueze această manevră.

Însă procurorii susțin că nu l-a instruit corespunzător în legătură cu ”principiile de funcționare” ale respective instalații. În consecință, manevra necorespunzătoare a dus – ”intervenție realizată defectuos” de către instalator – la oprirea automată a ventilatoarelor din secția mobilă ATI.

”Inculpatul P.L.V. nu și-a îndeplinit in mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferente Unității Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, in perioada 04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcționarea ventilatoarelor prin care se  asigura  suportul ventilator al pacienților internați in salonul ATI al unității mobile în  afara parametrilor optimi.

În acest context, la data de 12.04.2021,  constatându-se necesitatea reducerii  presiunii de oxigen, la ora  16.54, întrucât  nu  se mai afla la locul de muncă, sus-numitul i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unității mobile și să reducă presiunea oxigenului din instalație, fără a-l fi instruit corespunzător in prealabil asupra principiilor de funcționare a instalației. Astfel, pe fondul neasigurării funcționării  în  parametri optimi a instalației de oxigen, precum și a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenției asupra instalației, intervenție realizată defectuos de inculpatul  R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unității Mobile de Terapie Intensivă și la decesul celor trei pacienți”, se mai menționează în comunicatul Parchetului.

Cercetările în acest caz sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri — Biroul Morți Suspecte și Ucideri din Culpă.

Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Ștevia poate fi delicioasă. Secretele unei mâncări bune de post
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Rose Hanbury, presupusa amantă a prințului William, rupe tăcerea pentru prima dată despre infidelitate
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista