Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș”, rezultatul unor erori umane: ”În loc să scadă presiunea oxigenului, instalatorul a mărit-o”

Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș”, rezultatul unor erori umane: ”În loc să scadă presiunea oxigenului, instalatorul a mărit-o”
Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș” | Foto ilustrativ
Publicat: 16/06/2021, 16:52
Actualizat: 16/06/2021, 17:09

Trei pacienți infectați cu noul coronavirus au murit în urma închiderii instalației de oxigen din TIR-ul ATI de la Spitalul ”Victor Babeș”, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au stabilit că a fost vorba despre vina angajaților care se ocupau de funcționarea instalației.

Potrivit informațiilor din comunicatul transmis de Parchet, în urma cercetărilor efectuate de procurori s-a stabilit că un instalator neinstruit a umblat la instalația de oxigen la cererea inginerului-șef. Numai că nici acesta nu se ocupase așa cum ar fi trebuit de funcționarea respectivei instalații.

În loc să scadă volumul de oxigen, manevra efectuată de instalatorul a dus la creșterea presiunii, ceea ce a avut ca rezultat oprirea automată a ventilatoarelor și moartea celor trei pacienți.

De altfel, instalatorul și inginerul-șef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” au fost reținuți, miercuri, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

”A manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen”

Presiunea oxigenului în TIR-ul ATI a înregistrat o creștere de peste 6 bari, se precizează în comunicatul Parchetului, iar ventilatoarele s-au oprit automat.

Manevra necorespunzătoare a instalatorului a dus, astfel, la decesul a trei persoane care erau internate în salonul ATI al unității mobile.

”La data de 04.2021, ân intervalul orar 16:55 – 16:57, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie lntensivă, fapt ce a determinat  creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari,  având  drept  consecință  oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al  unității medicale  mobile,  conducând  astfel la decesul a trei pacienți”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Inginerul-șef nu l-a instruit pe instalator

Inginerul-șef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” nu se mai afla la locul de muncă atunci când s-a constatat că trebuie redusă presiunea oxigenului la unitatea mobilă ATI, însă i-a solicitat instalatorului să efectueze această manevră.

Însă procurorii susțin că nu l-a instruit corespunzător în legătură cu ”principiile de funcționare” ale respective instalații. În consecință, manevra necorespunzătoare a dus – ”intervenție realizată defectuos” de către instalator – la oprirea automată a ventilatoarelor din secția mobilă ATI.

”Inculpatul P.L.V. nu și-a îndeplinit in mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferente Unității Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, in perioada 04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcționarea ventilatoarelor prin care se  asigura  suportul ventilator al pacienților internați in salonul ATI al unității mobile în  afara parametrilor optimi.

În acest context, la data de 12.04.2021,  constatându-se necesitatea reducerii  presiunii de oxigen, la ora  16.54, întrucât  nu  se mai afla la locul de muncă, sus-numitul i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unității mobile și să reducă presiunea oxigenului din instalație, fără a-l fi instruit corespunzător in prealabil asupra principiilor de funcționare a instalației. Astfel, pe fondul neasigurării funcționării  în  parametri optimi a instalației de oxigen, precum și a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenției asupra instalației, intervenție realizată defectuos de inculpatul  R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unității Mobile de Terapie Intensivă și la decesul celor trei pacienți”, se mai menționează în comunicatul Parchetului.

Cercetările în acest caz sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri — Biroul Morți Suspecte și Ucideri din Culpă.

Citește și:

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Nu, nu este o glumă! Cât a ajuns să coste un porumb fiert pe plaja...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Ultimă oră de la Mega Image! Produsul retras de la vânzare. Românii trebuie să afle...
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu...
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tragedie în ziua nunții. 17 invitați au fost uciși de trăsnet în momentul în care...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Ce s-a aflat despre tânărul mort, în București, după o șicanare în trafic. Adevărata cauză...
COMPENSAȚII la factura energiei electrice. Cum obții reduceri la suma primită, dacă ai avut pană...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
CARANTINĂ NAȚIONALĂ! S-ar putea întâmpla în 2 săptămâni
Lovitură grea pentru șoferi! Vor rămâne fără permis dacă fac asta. S-a schimbat legea
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...